Tovább szárnyalnak a Pingvinek

2001.01.09. 19:05
Négy mérkôzés, kis túlzással megannyi rangadó jutott az NHL kilencvenötödik játéknapjára, melyen a Pittsburgh, a Philadelphia és a Dallas idegenbeli sikerrel ajándékozta meg szurkolóit. Az elbukók sem akárkik voltak: a Capitals, a Rangers és a Blues.
Adam Oates és Mario Lemieux
Ellentétes harmadokat láthattak a fôvárosi hokibarátok kedvenceik Penguins elleni meccsén. Számukra fájdalom, a vendégeknek jutott két jó harmad, a Capitalsnek pedig csak egy. Martin Straka góljának köszönhetôen a Pittsburgh fordulhatott elônnyel a második játékrészre, ám ekkor Adam Oates (egy gól, két passz), Peter Bondra (egy-egy assziszt és találat) és Robert Zednik (két elôkészítés) rohamra vezérelte a hazaiakat, míg az ellen oldaláról csak Straka tudott ismételni, így negyven perc után eggyel ment a Washington. Jött azonban az újabb fordulat, és az ezúttal elôkészítésben jeleskedô Fôpingvin, Mario Lemieux (két assziszt), valamint Robert Lang (egy gól, két passz) és Ian Moran megfordította az állást: a Penguins negyven másodperc alatt kétszer is mattolta Olaf Kölziget. Keretbe foglalván az eseményeket a végén Straka ütött még egy gólt - üres kapura -, így továbbra is remek formában nyomulnak a pittsburghiek.

Jóval kevesebb gólt láthattak a Rangers hívei, akik csapatuk Dallas elleni sikeréért szoríthattak - sikertelenül. A Csillagok ezúttal ugyanis ragyogóan játszottak, s Jere Lehtinen, valamint Shaun Van Allen találataival (elôkészítô mindkét esetben Mike Keane) simán hozták a második harmadot, így Eric Lacroix harmadik harmados gólja már csak szépségtapasznak bizonyult. A vendégkapuban ismét parádézott Marty Turco (37/38), aki a sértôdött - s emiatt lehet, hogy távozó - Eddie Belfourt helyettesíti.

A Philadelpiát is kapusa, Roman Cechmanek segítette az idegenbeli diadalhoz. A cseh portás 26/27-tel zárt, ám a gyôzelemhez kellettek Eric Desjardins és Keith Primeau góljai: utóbbi a túlóra 1:59 percében vette be a Blues ketrecét. Simán hozta a kötelezô gyôzelmet a Vancouver, melynek kapujában Bob Essensa parádézott (16/17), elől pedig Todd Bertuzzi és Donald Brashear volt eredményes. A Nashville szépítôgólja - melyet Richard Lintner abszolvált - egy perccel a vége elôtt esett.

A 95. játéknap eredményei
Washington Capitals - Pittsburgh Penguins 3-5 (0-1, 3-1, 0-3) New York Rangers - Dallas Stars 1-2 (0-0, 0-2, 1-0) St. Louis Blues - Philadelphia Flyers 1-2 h. u. (0-0, 0-1, 1-0, 0-1) Vancouver Canucks - Nashville Predators 2-1 (0-0, 1-0, 1-1)