Könnyed soproni siker az Euroligában

2001.01.10. 20:07
Fölényes győzelmet aratott a GYSEV-Ringa a kosárlabda Euroligában a Sporting Athén ellen. A csoportküzdelmek második szakaszának nyitómérkőzésén szinte végig a magyar csapat irányított, s végül teljesen megérdemelten nyerte meg az összecsapást. Az athéniak csupán a harmadik negyedben tudtak felülkerekedni Sterbenz László tanítványainál, ám ez csak arra volt elég, hogy a végén elkerüljék a harminc pontos vereséget.
A találkozó esélyese egyértelműen a soproniak voltak, hiszen az Athén a csoportmérkőzések első körében utolsó helyen végzett. A görög együttes a C csoportban szerepelt az US Valenciennes, a Ruzomberok és a Priolo gárdái mellett. A hat mérkőzés során 7 pontot gyűjtöttek (1 győzelem, 5 vereség), 385 dobott pont mellett 490-et kaptak.

A mérkőzést a hazaiak és a vendégek is jól kezdték, felválta estek a pontok mindkét oldalon. Két perc elteltével mégis meglepetésre 8-4 arányú vezetésre tett szert az Athén. Nem örülhettek azonban sokáig a görögök. Eördögh és Vilipics vezetésével a GYSEV gyorsan fordított, s ahogy múlt az idő, úgy növelte előnyét a soproni csapat. Az első negyed így végül 22-12-es hazai vezetéssel zárult.

Nem változott a játék képe a második tíz percben sem. A Sporting ugyan sokat próbálkozott - gyakran hárompontossal is - ám a kísérletek néhány kivételtől eltekintve kudarcba fulladtak. A játékrész felénél így már duplájánál járt a hazaiak pontjainak száma a vendégekénél (32-16). A lendület ezután alább hagyott, ám a negyed hajrájában ismét megrázták magukat Sterbenz László tanítványai. Tetszetős, szép akciókat láthatott a szépszámú közönség, s miután az eredményességre sem lehetett panasz a félidőre már több mint húszpontos előnnyel vonulhattak az együttesek.

A szünet után sem változott a vendégek taktikája, azaz továbbra is bátran próbálkoztak távolról. Az igyekezetnek ezúttal meglett az eredménye is, s öt perc elteltével - melyet 13-6-ra nyert az Athén - a magyar mester időt kért. A fejmosás után némiképp magára talált a hazai gárda, ám a negyedet így is hat ponttal, 24-17-re a Sporting nyerte.

Az utolsó tíz percben már újra az történt a pályán amit a Sopron akart. Zirkováék sorra dolgozták ki a szebbnél szebb akciókat, s védekezésben is jeleskedett a hazai csapat. Az athéniak teljesen megtörtek, s végül csak 12 pontig jutottak ebben a szakaszban, míg a GYSEV 24 pontot szerzett. Az összecsapást így az előzetes várakozásoknak megfelelően magabiztosan nyerték a hazaiak. Jól sikerült tehát a Saeed Armaghani helyett kinevezett új edző, Sterbenz László nemzetközi bemutatkozása.

Női Euroliga, H-csoport
GYSEV-Ringa - Sporting Athén (görög) 86-59 (22-12, 23-11, 17-24, 24-12)
Sopron, 1600 néző, V: Fiser (szlovén), Csukalovics (jugoszláv).
Legjobb dobók: Vilipics 20, Balogh 15/3, Zsirkova 16/6, Eördögh 10, Kovacsova 10, illetve Kavvapia 16/3, Taszuli 13/9, Vaszileu 10/6, Kubik 10/3.