Kiesett az ausztrálok legjobbja

2001.01.20. 18:08
Drámai, fantasztikus küzdelemben - ausztrál idő szerint éjjel negyed kettőkor - szenvedett vereséget a hazaiak legjobb versenyzője, a még tinédzser Lleyton Hewitt. Több mint három és háromnegyed órán át tartott az ütközet. Az egykori világelső, a torna talán legjobb formában lévő nem kiemelt versenyzője, Carlos Moya búcsúztatta, aki - saját bevallása szerint - két éve nem játszott ilyen jól. A hölgyeknél Mary Pierce, a hat évvel ezelőtti győztes, hetedik kiemelt nem jutott a nyolcaddöntőbe.
Késő estére, magyar idő szerint szombat délutánra maradt a hatodik játéknap legjobb mérkőzése, a hetedik kiemelt Hewitt és Moya között, aki eddig roppant meggyőzően teniszezett Melbourne-ben. Három játszmában verte az idén már tornagyőztes chilei Riost, ugyancsak ennyit engedélyezett a svájci Rosset-nak. Hewitt sem játszott a két eddigi mérkőzésén rosszul, bár leginkább küzdeni tudásában tűnt ki, hiszen a svéd Björkmanon öt játszmában kerekedett felül, míg a német Tommy Haast úgy ütötte el a továbbjutástól, hogy az első játszmában öt-nullás hátrányból fordította maga javára 7:5-re a szettet. Alighanem világrekordot hajtott végre.

Carlos Moya
ismét a régi
Hewitt rögtön az első játszmában igazolta, hogy ma kell a legtöbbet nyújtania, csakis így lehet esélye a végső győzelemre. Ennek megfelelően a kissé nehezen játékba lendülő spanyolt 6:4-re verte. Moya ezek után hibátlanul játszott, nagyszerűen játszotta meg a legnehezebb szituációkat is, és 6:1-gyel egyenlített. A következő játszmában is elképesztően magas színvonalon játszottak, ekkor azonban Moya döntő pillanatban hibázott, és Hewitt ismét a maga javára fordította (7:5)a rangadót.

Öröme azonban nem tartott sokáig, mert Moya meglehetősen gyorsan dolgozta le hátrányát (6:2). Következhetett az ötödik játszma, és a színvonal korántsem esett vissza, jóllehet már több mint három órája kínozták egymást a felek. A sorsdöntő momentumok 5:5-nél érkeztek el, addig fej-fej mellett haladva meneteltek. Moya kihasználta negyedik breaklabdáját, nem akármilyen módon, Hewitt a lehető legrosszabbkor ütött kettős hibát. Ezt követően Moya, amikor a meccsért adogatott, nullára nyerte meg a játékot.

A mieink közül az Idom Team versenyzője, Mandula Petra párosban még versenyben van, az osztrák Wartuschsal az oldalán a legjobb tizenhat között Lindsay Davenporttal és Morariuval mérik össze tudásukat. Nem ők az esélyesek, ám ha Davenport fontosabbnak tartja egyesbeli jó szereplését, még az is lehet, hogy a párost feláldozza. Mindenesetre már az is szép siker, hogy idáig eljutottak azok után, hogy Mandulának egyesben nem sikerült a főtáblára kerülnie...

A nyolcaddöntő párosítása:
Férfiak
felső ág
Rusedski-Clément(15)
Kafelnyikov(5)-Vinciguerra
Norman(4)-Grosjean(16)
Moya-Schüttler

alsó ág
Agassi(6)-Ilie
Sampras(3)-Martin
Henman(8)-Rafter(12)
Szafin(2)-Hrbaty(14)

Nők
felső ág
Hingis(1)-Grande
S. Williams(6)-Bedanova
V.Williams(3)-Mauresmo(13)
Coetzer(10)-Suraez

alsó ág
Capriati(12)-Merréro
Henin-Szeles(4)
Kurnyikova(8)-Rittner
Davenport(2)-Clijsters(15)
Carlos Moya két évig eltűnt, rendszeres sérülések kínozták, ezért is esett vissza a világranglistán. Most azonban észrevehető volt, hogy rettenetes összpontosít, és fizikailag is rendben van az állapota. Korábban arra panaszkodott, hogy azért nem képes visszanyerni régi önmagát, mert általában télen, az alapozó időszakban újul ki a sérülése. Szinte hihetetlen százalékban értékesítette a fogadóesélyeit, mindössze egy gémet nem nyert meg, amelyikben - Hewitt adogatásánál - előnye volt.

A kiemeltek közül továbbjutott az orosz Kafelnyikov, a svéd Norman, ők négy játszmában jutottak be a nyolcaddöntőbe. A francia Grosjean és Clément három játszmában bizonyult jobbnak riválisánál, hasonlóan a Kuertent búcsúztató Greg Rusedkihez. Wayne Ferreira azonban kikapott, őt az egyáltalán nem svéd nevű mégis skandináv Vinciguerra leckéztette meg, és 6:0, 2:6, 6:4, 6:3 arányban bizonyult jobnnak a torna tizedik kiemeltjénél.

A hölgyeknél Mary Pierce simán kiesett (3:6, 2:6), így az argentin Paola Suarez Coetzer ellen játszhat a nyolc közé jutásért. A Williams lányok magabiztosan jutottak tovább, Martina Hingis eddigi legnehezebb meccsén van túl (7:5, 6:1). A francia Razzano derekasan küzdött, ám végül a nagyobb tudás döntött. Az új orosz csillagnak, Gyementyijevának egyelőre viszont várnia kell az első ausztrál sikeréig, őt a cseh Bedanova múlta felül. (2:6, 7:6, 6:3)