Agassi menetel, az olimpiai bajnok feltámad

2001.01.23. 18:32
Szeles Mónikának lassacskán szembesülnie kell a kellemetlen ténnyel: kezd elmúlni a világ dicsősége. Szép évei voltak a teniszben, nagyszerűen játszott, de mostanság egyre kevesebbszer kerül a végső diadal közelébe. Ezúttal az amerikai Jennifer Capriati győzte le öldöklő csatában. Az ausztráloknál még él a remény, Patrik Rafter ugyanis ott van a legjobb négy között. Davenport és Agassi is teljesítette a "kötelezőt", vagyis ők is a döntőért lépnek legközelebb pályára.
Hol vannak már azok az idők, amikor zsinórban háromszor (91-93) nyert egymás után Szeles Mónika az Austral Openen? A tragédiája ismert, hátba szúrta őt egy őrült Graf-rajongó, ez a trauma, illetőleg a fizikai sérülés évekre visszavetette, és noha hatalmas lelki erővel visszatért, mi több nem is játszott eredménytelenül, az őt megillető trónról már leszorult. A legszebb éveit kellett kórházban töltenie. Becsületére legyen mondva, még most is képes megszorítani a világelitet, legyőzni azonban már egyre ritkábban.

Szeles Mónika
Hol vannak azok a szép napok?
Sőt, mostanság egyre többször kénytelen megérezni a kudarc ízét. Ezúttal Jennifer Capriati volt az "ítéletvégrehajtó". Az a Capriati, aki ugyancsak nagyon mélyről került vissza az elitbe, és mostanra legalább azt elérte, hogy tizenkettedik helyen emelték ki. Jóllehet '92-ben Grafot verve olimpiai bajnok volt, de később a rendőrségi híradásokban gyakrabban megfordult a neve, mint a sporthírekben. Köztudott: nem vetette meg a kábítószereket.

Az első játszmában úgy tűnt, hogy Szeles hatalmas akaraterővel megakadályozhatja kiesését. A döntő pillanatokban jól, szinte hibátlanul teniszezett, és 7:5-re nyert. A második és a harmadik játszmában (6:4, 6:3) viszont Capriati fölénye dominált, és Szeles búcsút vett a publikumtól. Már az előző fordulóban, a belga Henin ellen igen sokat kellett kockáztatnia azért, hogy egyáltalán idáig eljusson, így igazából vaskos meglepetésről nem beszélhetünk.

Andre Agassi
Megint nem vesztett játszmát
A címvédők "ránézésre" simán jutottak tovább. Lindsay Davenport két játszmában(6:4, 6:2) verte Anna Kurnyikovát, ám ezekben a játszmákban olykor meleg szituációkat kellett átélnie a forróságban. Davenport adogatásaival viszont nem tudott mit kezdeni a szépséges orosz hölgy, így az amerikai jó úton halad az elsőség megvédése felé. (Capriatival csap össze csütörtökön legközelebb) Csakúgy mint André Agassi, aki megint nem vesztett játszmát, és az őszülő Todd Martin keserűen tapasztalhatta, hogy ami Sampras ellen elég volt, az most kevésnek bizonyult. Agassi kifejtette a meccs után, hogy kezd közelíteni ahhoz a formához, amelyikről rendszerint álmodik.

A nap zárómeccse a Rafter-Hrbaty találkozó volt. Patrik Rafter megszellőztette a torna előtt, hogy a visszavonulás igen közel áll hozzá, először jutott be hazája teniszbajnokságán a negyeddöntőbe. Ha már oda került, eggyel tovább is lépett. A szlovák Hrbaty ellen meg kellett szenvednie a sikerért, de korántsem érdemtelenül szerezte meg a győzelmet (6:2, 6:7, 7:5, 6:0). Alighanem a harmadik játszmában volt a fordulópont, amikor is Hrbaty elvette ellenfele adogatását rögtön a szett elején, de az előnye elfogyott, és a legfontosabb pillanatban Rafter volt képes erre a bravúrra. Rafter ellenfele Agassi lesz a döntőbe jutásért.