Döntetlen lett a kézilabda-vb rangadója

2001.01.25. 23:26
Izgalmas, fordulatos mérkőzésen, 23-23-as döntetlen született a Horvátország-Németország rangadón. A franciaországi kézilabda-világbajnokság harmadik játéknapjának további mérkőzésein az esélyesebb csapatok győzedelmeskedtek, meglepetés nem született. Három mérkőzés után már biztos továbbjutó Spanyolország, Franciaország, Svédország, Jugoszlávia, Horvátország és Németország.
A-csoport

Továbbra is veretlen a világbajnokságon Egyiptom, miután négy gól különbséggel verték Portugália legjobbjait. Pedig az európaiak az első játékrészben végig irányítottak, sőt a folytatásban is sokáig vezettek. A hajrá azonban egyértelműen az észak-afrikaiaké volt, így végül ők hagyhatták el győztesen a pályát.

Tomas Svensson
s véd a svéd
Nyolcgólos diadalt aratott Izland Marokkó felett. A szigetország válogatottja végig vezetve gyűjtötte be a két pontot, legjobbjuk a kilenc gólt jegyző Patrekur Johannesson lett. A marokkóiak gólkirálya, Ismail Bouhaddioui, szintén kilencszer köszönt be, ám csapatának még ez is kevés volt.

A címvédő svédek az eddig mindössze egy pontot gyűjtött csehekkel találkoztak. Az előzetes esélyeknek megfelelően az olimpiai ezüstérmesek diadalmaskodtak. Az ötgólos félidei előnyre még kettőt tettek rá a második játékrészben, s végül 29-22 arányban nyertek.

Az A-csoport eredményei
Egyiptom-Portugália 23-19 (9-10)
Marokkó-Izland 23-31 (13-16)
Svédország-Csehország 29-22 (15-10)

B-csoport

Bertrand Gille
Két nullapontos csapat találkozott a B-csoport első mérkőzésén. Kuvait és Algéria összecsapása utóbbiak elsöprő fölényét hozta. Az első 30 percben mindössze háromszor tudták bevenni a kuvaitiak ellenfelük kapuját, s bár a második játékrészben feljavultak, a győzelem kérdése ekkor már eldőlt. Az argentinok még ennél is gyengébb első félidőt produkáltak, csupán két gólig jutottak. A jugoszlávok viszont ekkor már tizenötnél jártak, így a folytatásban már itt sem volt izgalom.

A franciák továbbra is remek formában vannak. Ezúttal Brazíliát győzték le tíz gól különbséggel. A dél-amerikaiak eleinte jól tartották magukat, ám negyedóra elteltével elfáradtak, s folyamatosan egyre nagyobb hátrányba kerültek. A házigazdák a hét gólt szerző Joel Abati és a hat találatig jutó Bertrand Gille vezetésével könnyedén nyertek 29-19-re.

A B-csoport eredményei
Kuvait-Algéria 13-26 (3-13)
Franciaország-Brazília 29-19 (14-10)
Argentína-Jugoszlávia 10-32 (2-15)

C-csoport

A spanyol-amerikai meccs előtt nem volt kérdés melyik csapat nyer, csupán az foglalkoztatta a közönséget, hogy hány góllal tömik ki a spanyolok az USA fiatal gárdáját. A tengerentúliak az elmúlt két nap egyaránt negyvennél több gólt kaptak, s nem történt ez másként most sem. Az ibériai együttes nem kevesebb, mint 45-ször zörgették meg ellenfelük hálóját, teljesen kiütve őket. Nem lehetett azonban teljes az örömük, hiszen védekezésben nem jeleskedtek, 19-szer a hálóból kellett kiszedniük a labdát. Az Egyesült Államok ezzel három mérkőzés után már 125 (!) gólt kapott.

Hans Petter Motzfeldt (Grönland)
Az újonc Grönlandnak ezúttal sem sikerült a bravúr. Bár a dél-koreaiak elleni mérkőzés első félidejében még tartották magukat, a szünet után egyértelműen az ázsiaiak voltak a jobbak, akik ezzel megszerezték első győzelmüket.

Rendkívüli izgalmakat hozott a Horvátország-Németország találkozó. A forduló rangadója - mindkét csapat százszázalékos teljesítménnyel várta az összecsapást - drámai küzdelemben döntetlent hozott. Az első húsz percben fej-fej mellett haladt a két csapat, a félidő végére azonban sikerült néhány góllal elhúzni a németeknek. A folytatásban tovább növelték előnyüket a germánok. Hat-hét gólos vezetésüknél már-már eldőlni látszott a mérkőzés, a horvátok azonban nem így gondolták. Fantasztikus hajrával sikerült felzárkózniuk, s egyenlíteniük.

A C-csoport eredményei
Spanyolország-Egyesült Államok 45-18 (19-10)
Grönland-Koreai Köztársaság 20-27 (10-11)
Horvátország-Németország 23-23

D-csoport

Mohamed Messaoudi (Tunézia)
Nagyon kevés góllal indult az Ukrajna-Tunézia mérkőzés. Tíz perc után 3-1 állt az eredményjelző táblán, húsz perc elteltével pedig 4-6. A félidő utolsó harmadában kissé megrázták magukat a támadók, s a 11-10-es afrikai vezetéssel vonulhattak a pihenőre a csapatok. A második játékrészben az ukránok átvették a vezetést, majd fokozatosan elhúztak, s biztosan nyerték a találkozót.

Sokkal több gól született a Szlovénia-Norvégia összecsapáson. Az északiak végig vezettek, a finálé mégis izgalmakat hozott, hiszen a szlovének kiegyenlítettek, a fordításra azonban már nem volt erejük. Nem jelentett gondot a győzelem megszerzése az olimpiai bajnok orosz válogatottnak. A szaúdiak könnyed edzőpartnernek bizonyultak, s tizenegy gólos vereséget mértek rájuk.

A D-csoport eredményei
Ukrajna-Tunézia 24-18 (10-11)
Oroszország - Szaúd-Arábia 29-18 (17-10)
Szlovénia-Norvégia 29-30 (12-18)