Egerszegi és Puskás az elmúlt száz év legjobbja

2001.01.29. 17:16
Az Iparművészeti Múzeumban adták át az elmúlt évszázad legjobb sportolóinak járó díjakat. Az ötven jelöltből végül az első három helyezettet jutalmazták mind a férfiak, mind a nők között. A férfiak vetélkedését Puskás Ferenc nyerte Balczó András és Papp László előtt. A hölgyeknél Egerszegi Krisztina nyert, magamögé utasítva Kőbán Ritát és Kovács Ágnest.
Csak jöttek és jöttek az olimpiai, világ- és Európa-bajnokok az Iparművészeti Múzeumba, ahol az Évszázad Sportolója díjátadó gálát tartották. A bejáratnál mindenkit sült gesztenyével és teával kínáltak, bent pedig elegánsan terített asztalok várták a vendégeket. A Nemzeti Sport több tízezer olvasója szavazhatott levélben, faxon, e-mailben, SMS-ben az előzetesen megadott 35 férfi és a 15 női versenyző közül.
A falakon körbe-körbe a régebbi Népsportok azon számai szerepeltek, amelyek a jelölt legnagyobb sikeréről számoltak be. Ezeket a példányokat az est végén hazavihették a főszereplők.

Schmitt Pál
Az est háziasszonya az RTL Klub roppant csinos műsorvezetője, Erős Antónia volt, aki segítségül maga mellé kérte a színpadra Szepesi Györgyöt. Szepesi pedig olyan energiával konferált az egész este folyamán, mintha csak élőben közvetítene egy stadionból vagy a medence partjáról. Így ketten kérték fel Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, hogy hivatalosan is nyissa meg az ünnepséget.

A rendezvény leglátványosabb részeként levetítették azt a negyedórás kisfilmet, melyet Csőke József, - Balázs Béla-díjas - filmes készített, és amelyen mind az ötven jelölt sportsikeréből láthattunk egy kis részletet. Így szinte egymás után láthattuk Kovács Ági sydneyi és Papp László helsinki olimpiai szereplését. A gyertyafényes asztaloknál megilletődve nézte mindenki a kisfilmet.

Balczó András Papp László

Ezt követően következett a legizgalmasabb rész, a díjak átadása. Először a férfiak versenyének harmadik helyezettje Papp László vehette át a díjat. A háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, fia kíséretében érkezett, és ha betegen is, de átvette az elismerést. A második helyezett Balczó András, minden idők legjobb és legeredményesebb öttusázója lett. Balczó, aki egyébként kerülni szokta az ilyen ünnepségeket, most boldogan vette át a második helyért járó díjat, és mint mondta, otthon a 11 gyermeke is vele örül majd.

Kárpáti György
Puskás Ferenc helyett vette át az első helyezettnek járó díjat
Az első helyezett, a XX. század legjobb magyar sportolója Puskás Ferenc lett. A száguldó őrnagy sajnos még mindig a Kútvölgyi kórház vendégszeretetét élvezi, és az országban dúló influenzajárvány miatt nem merték őt kiengedni. Így a díjat legjobb barátja, dr. Kárpáti György vette át.

Amíg a férfiaknál az ötvenes -hatvanas évek sportolói állhattak fel a képzeletbeli dobogóra, addig a hölgyek vetélkedésében az elmúlt tíz -tizenöt év legeredményesebbjei lettek a győztesek.

Kőbán Rita Kovács Ágnes

Itt is a harmadik helyezettel kezdődött a sor, aki Kovács Ágnes lett. Sydney úszóbajnoka elmondása szerint nagyon meglepődött az elismerésen, és bízik benne, hogy ez egy kicsit megelőlegezett jutalom is. Másodikként, a másodikat, Kőbán Ritát kérték a színpadra. A kajakkirálynő, csillogó szemekkel vette át az elismerést, és mondott köszönetet azoknak, akik őt ehhez a díjhoz hozzásegítették. Elmondása szerint ő lehet a példa arra, hogy kitartással és akarattal minden nő elérheti, amit akar.

Egerszegi Krisztina
köszönetet mondott mindazoknak, akik belőle az évszázad legjobb magyar sportolóját nevelték
A győztes pedig az előzetes várakozásoknak megfelelően Egerszegi Krisztina lett. Az ötszörös olimpiai aranyérmes a díjak mellé, még egy Puskás Ferenc által dedikált focilabdát is kapott, igaz, ezt nem neki, hanem féléves kisfiának küldte az Aranycsapat kapitánya. A roppant népszerű ,,Egér" köszönetet mondott mindazoknak, akik belőle egy egész évszázad legjobb magyar sportolóját nevelték, edzették.


Nagy ökölvívók találkozása
Kovács István
Az est meglepetéseként befutott Kovács István is, aki előző éjjel szerezte meg a WBO bokszvilágszervezet világbajnoki övét. A küzdelem nyomait még mindig az arcán viselő ökölvívó az este legnagyobb tapsát kapta. Majd miután köszönetet mondott az érte szurkolóknak, odasétált Papp Lászlóhoz, és ölébe helyezte világbajnoki övét, mondván, ez őt is megilletné.