Agassi megvédte trónját!

2001.01.29. 19:44
André Agassi ugyan csak a hatodik kiemelt volt Melbourne-ben az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságon, lehetett rá esélyesként tekinteni, már csak azért is, mert ő volt a címvédő. Az amerikai teniszező pedig nem is cáfolt rá az esélylatolgatásokra, bejutott a döntőbe, és ott felülmúlta három - 6:4, 6:2, 6:2 - ránézésre sima szettben a francia Clément-t. Ez volt a hetedik Grand Slam győzelme, és ő büszkélkedhet azzal a kivételes teljesítménnyel, hogy valamennyi nagy tornán diadalmaskodott már.
Még nincs fél éve, hogy a francia - aki nagy meglepetésre került be a döntőbe - három játszmában megverte az amerikait, ráadásképpen hazájában, Flushins Meadowsban, ott is már a viadal elején. A francia játéka talán leginkább Michael Changéhoz hasonlítható, mint a gumifalról, úgy jönnek vissza a labdák róla. Agassi még továbbment, szerinte még jobb is, mint Chang, ő ugyanis támadni is nagyszerű érzékkel tud.

André Agassi
Hetedszer lendítheti magasba a trófeát
Agassi abból a szempontból előnyben volt, hogy könnyebb ágon verekedte be magát a fináléba, és a német Prinosil például feladta ellene, mert szervezete képtelen volt elviselni a rekkenő hőséget. A Rafter elleni elődöntőben pedig az ausztrál combfájdalmakkal játszotta végig az utolsó két szettet. Clément viszont az utóbbi két meccsén: Kafelnyikov ellen több mint három, honfitársával, Grosjeannal szemben pedig több mint négy órát töltött a pályán.

Mindazonáltal az első játékban aligha lehetett látni rajta a fáradtság vagy a fásultság jeleit. Semmire hozta adogatását, hogy aztán a következő négyet egytől-egyig elveszítse. Agassi pompásan játszott ekkor, de neki is jött egy kisebb hullámvölgy még ebben a játszmában, ugyanis 4:1-nél pontot sem csinált saját adogatásában. Clément erejéből azonban csupán a szépítésre futotta, a fordításra nem, így Agassi nyerte az első játszmát(6:4).

A játék ekkori képét tekintve vajmi kevesen fogadtak volna arra, hogy ez volt a legnehezebb szett. Pedig így lett, Clément első szervái nem jöttek be, a másodikat pedig Agassi könyörtelenül fogadta, igazolta ezen a találkozón is, hogy ennek a "műfajnak" a koronázatlan királya. A szemüveges francia hiába cserélte ki fejpántját, trikóját, ez sem segített. Agassi fonákkal elképesztően jól ütött, erre nem találta az ellenszert a gallok legjobbja. Végül Graf szerelme két 6:2-es szettben adta tudtára világnak, hogy ebben az évben is kéretik őt komolyan venni, és pórul járhat az, aki lebecsüli tudását.