Kiestek a horvátok a kézilabda vb-n

2001.02.02. 13:01
A nyolcaddöntőket bonyolították le a férfi kézilabda-világbajnokságon. Meglepetésre kétszeri hosszabbítás után kiesett Horvátország, az atlantai olimpiai bajnokot Ukrajna búcsúztatta. A második félidőben vívta ki a továbbjutást a házigazda francia válogatott, ellenfelük a négy közé jutásért a tunéziaiakat legyőző Németország lesz.
Akadozott a" francia gépezet"

A házigazda francia válogatott elsőként jutott be a férfi kézilabda-világbajnokság legjobb nyolc csapata közé. Nem volt könnyű dolguk a galloknak, a portugálok a vártnál nagyobb ellenállást tanúsítottak. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, hét hat után Coelho egyenlített hét hétre. Tíz nyolcra már a hazaiak vezettek, a luzitánok elsősorban az ABC Braga játékosának, az első huszonöt percben öt gólt szerző Filpe Cruznak köszönhették, hogy félidőben döntetlenre állt a találkozó (10-10). A kék mezes Constantini-legénység a második játékrésben ott folytatta, ahol az első játékrészben abbahagyta, nem tudott ellépni a vendégektől (14-14). A félidő második felében a franciák begyújtották a rakétákat, hirtelen elhúztak 21-15-re, majd 23-16-ra, és innen már könnyedén nyertek

Német továbbjutás- pihenéssel a végén

A hazaiak ellenfele a négy közé kerülésért a az ősi vetélytárs, Németország lesz, miután a Kretzschmarék fogcsikorgatva bár, de legyőzték Tunéziát. Pedig, nem úgy indult a találkozó, hogy szoros lesz a vége, hiszen már 5-1-re is vezettek a germánok. Ben Amor felhozta az afrikaiakat 5-3-ra, de a huszonkettedik percben már ismét négy volt az európaiak előnye (10-6). A félidő lefújásáig a különbség nem változott, és mindenki biztos volt benne, hogy nagy fordulat már nem következhet be a találkozón (15-11). Sokáig nem is következet be változás, könnyed német vezetéssel csordogált a meccs 18-12, 22-16). Nem sokkal a befejezés előtt 22-16-nél a német csapat úgy gondolta, vége a találkozónak, és gyakorlatilag már csak fizikailag voltak a pályán. Az afrikaiak ezt kihasználták, és sorozatban lőtték a gólokat, bár megfordítani már nem tudták az eredményt, de a különbséget emberi mértékűvé csökkentették (26-24)

Kétszeri hosszabbítás után búcsúztak a horvátok

Története során először vett részt világbajnokságon Ukrajna válogatottja, és mindjárt hatalmas meglepetést okozott. Elbúcsúztatta az atlantai olimpiai bajnok horvátokat, és bejutott a vb negyeddöntőjébe. Az ukránok valósággal lerohanták a kissé öregurasan kézilabdázó horvátokat, 10-4-es vezetésre tettek szert, félidőben 15-11-re vezettek. Milkovics mester a szünetben nem sok szépet mondhatott tanítványainak, akik alaposan felpörgették a második harminc percet. Rövid idő alatt ledolgozták hátrányukat, és kiegyenlítettek 16-16-ra. Az ukránok elsősorban a nyolc gólos Koszteckij, valamint a hat gólos Nat és Prudius révén azonban tartották a lépést, és kiharcolták a hosszabbítást ( 29-29). Sőt, a kétszeri túlórát is jobban bírták erővel, és elbúcsúztatták a kissé öregurasan labdázgató egykori olimpiai bajnokokat (37-34).

Magabiztos jugoszláv továbbjutás Izland ellen

Optimistán várta a jugoszlávok elleni nyolcaddöntőt az izlandiak mestere Thorbjorn Jennson, hiszen csapata valamennyi játékosa egészséges volt, mindenkit bevethetett a plávik ellen. A jugoszlávok nem sokat törődtek a szakvezető derűlátásával, rögtön a meccs elején villámrajtot vettek, magabiztosan vezettek (5-1). Ezt az előnyt a félidő hátralévő részében is megtartották, lefújáskor 15-10-et mutatott az eredményjelzőtábla. A folytatásban sem változott sokat a játék képe, a Jovanovicsék csak arra vigyáztak, hogy túl közel ne engedjék magukhoz az izlandiakat. A hét gólig jutó Patrekur Johannesson irányításával felzárkóztak 21-18-ra, majd 25-21-re, de fordítaniuk már nem sikerült. A plávik részéről az említett Jovanovics mellett, Nenad Maksics játszott kiválóan, góljaiknak köszönhetően végeredményben 31-27-re nyertek déli szomszédaink.

Eredmények
Franciaország - Portugália 23-18 (10-10)
Ukrajna - Horvátország 37-34 (11-15, 29-29, 33-33)
Egyiptom - Algéria 24-21 (12-8)
Jugoszlávia - Izland 31-27 (15-10)
Németország - Tunézia 26-24 (15-11)
Spanyolország - Norvégia 28-23 (16-11)
Oroszország - Korea 28-26
Svédország - Argentina 32-23

A negyeddöntő párosítása
Svédország - Ukrajna
Jugopszlávia - Spanyolország
Orszország - Egyiptom
Németország - Franciaország