Kialakult a legjobb négy mezőnye a kézilabda-vb-n

2001.02.02. 17:47
Kialakultak az elődöntők párosításai a franciaországi férfikézilabda-világbajnokságon. Hatalmas meglepetésre nem jutott a legjobb négy közé az olimpiai bajnok orosz válogatott. Szakértők szerint a még állva maradt csapatok közül Svédországnak van a legnagyobb esélye arra, hogy vasárnaptól világbajnoknak mondhassa magát.
Kialakult a legjobb négy mezőnye, azaz megvan az elődöntők párosítása a franciaországi férfi kézilabda-világbajnokságon. A négy együttes a csoportküzdelmek A-, illetve B-csoportjából került ki. Ez azért is meglepetés, mert nem ezeknek a csoportoknak a tagja volt a spanyol, a horvát, a német vagy az olimpiai bajnok orosz válogatott. Ezeket a csapatokat a végső győzelemre is esélyesnek tartották. Most pedig nézhetik, amint Egyiptom(!) küzd a döntőbe jutásért. Nézzük, kik alkotják a négy legjobbat!

Svédország:

Tomas Svensson
s véd a svéd
A sydneyi olimpia ezüstérmese úgy utazott Franciaországba, hogy minimális célkitűzésük az éremszerzés. Ez meg is látszik az eddigi teljesítményükön, hiszen esélyeshez méltóan, magabiztosan nyertek a csoportjukban, majd a nyolcaddöntőben, kilenc góllal intézték el Argentínát. A negyeddöntőben Ukrajna sem jelentett nagyobb akadályt, őket nem kevesebb, mint 14(!)góllal verték. Az elődöntőben pedig a meglepetéscsapat, Egyiptom vár rájuk, akiknél a csoportmeccsek alatt hat góllal bizonyultak jobbnak. Sokak szerint, most már az lenne a meglepetés, ha nem ők nyernék az egész tornát.

Jugoszlávia:

A B -csoport másodikjaként jutottak tovább, mindössze egy vereséggel - a házigazda franciáktól kaptak ki két góllal - a tarsolyukban. A nyolcaddöntőben aztán Izland próbálta útjukat állni, sikertelenül. A plávik négy góllal nyertek. A negyeddöntőben, a titkos esélyesnek kikiáltott spanyolok vártak Sterbikékre. A jugók kétgólos sikerüknek köszönhetően pedig már a döntőbe jutásért mérkőzhetnek. Érdekesség a csapat házatájáról, hogy mindhárom kapusuk nemcsak kiválóan véd, de mindhárman gólt is szereztek az eddigi küzdelmek során.

Egyiptom:

A világbajnokság meglepetéscsapata. Ők az első nem európai válogatott, amely a legjobb négy közé jutott a világbajnokságok hatévtizedes történetében. Ezt a sikert ráadásul az olimpiai bajnok Oroszország legyőzésével érték el. A csoportmérkőzések során már letették a névjegyüket, hiszen csak a svédektől kaptak ki, míg a csehekkel ikszeltek. Többi mérkőzésüket magabiztosan nyerték, akárcsak a nyolcaddöntőt Algéria ellen. Ezután jött a történelmi tett, az oroszok elleni meccs...

Franciaország:

Bertrand Gille (Franciaország)
Illetlen házigazdaként a franciák idáig mindenkit megvertek és a legkevesebb gólt is ők kapták. Csoportjukból magabiztosan jutottak tovább és a legjobb tizenhat között is simán verték Portugáliát. A legjobb négy között viszont a vb eddigi legizgalmasabb meccsét játszották a németekkel. A kézilabda minden szépségét felvonultató, nagyszerű mérkőzésen már csak két másodperc volt hátra, amikor sikerült kivívniuk a hosszabbítás lehetőségét. A ráadásban aztán minden bejött a galloknak. Ezek után már csak hab volt a tortán, hogy az elődöntőben nem az oroszok, hanem ,,csak" Egyiptom vár rájuk.

A további program:
Az elődöntők párosítása:
Svédország - Jugoszlávia
Franciaország - Egyiptom

A győztesek az első, míg a vesztesek a harmadik helyért mérkőznek.

Az 5.-8. helyért:
Ukrajna - Spanyolország
Oroszország - Németország

A győztesek az ötödik, míg a vesztesek a hetedik helyért mérkőznek.