Svéd-francia döntő a kézilabda világbajnokságon

2001.02.03. 20:11
A franciaországi férfi kézilabda-világbajnokság első elődöntőjében Svédország drámai csatában 25-24-re legyőzte Jugoszláviát, és bejutott a vasárnapi döntőbe. A svédek félidőben már öt góllal, 14-9-re vezettek, a plávik második játékrészben ledolgozták hátrányukat, kiegyenlítettek. A találkozót Lovgrennek két másodperccel a lefújás előtt szerzett góljával nyerték meg az északiak. Ellenfelük a francia válogatott lesz, miután házigazdák a második elődöntőben 24-21-re legyőzték a torna meglepetéscsapatát, Egyiptomot.
Svédország-Jugoszlávia 25-24 (14-9)

Könnyed svéd győzelmet ígért a franciaországi férfi kézilabda világbajnokság első elődöntője. A világbajnoki cím védője, a sydneyi olimpia ezüstérmese, a jugoszlávokkal találkozott. A háromkoronás gárda eddig valamennyi találkozóját megnyerte, sőt a rájátszásban a z argentinokat, és az ukránokat valósággal lelépték. A plávik a két évvel ez előtti vb-n a bronzéremig jutottak, most a csoportjukban másodikak lettek, a házigazda franciák mögött.

Tomas Svensson
kétszázadik válogatottságát ünnepelte
A találkozó elején a svédek léptek fel támadólag, magabiztosan nagy önbizalommal játszottak, és fölényesen vezettek. Wislander találatával 6-3-ra alakult a meccs állása, majd felváltva estek a gólok, de megmaradt a háromgólos különbség (9-6, 10-7). A kapuban remekelt a kétszázadik válogatottságát ünneplő Thomas Svensson, szinte nem lehetet gólt dobni a barcelonai hálóőrnek. A jugók ásza, Skribics kiállítása után már majdnem padlóra kerültek, hiszen hat gólra nőtt különbség (13-7). A svédek elsősorban lábbal verték meg a jugókat, szinte valamennyi helyzetüket eredményesen fejezték be. Három perccel a félidő vége előtt 14-8-ra alakult az állás, lefújáskor pedig 14-9-et mutatott az eredményjelző tábla.

A második harminc percet ott folytatták a csapatok, ahol az elsőt abbahagyták. Vranjes és a nyolc gólig jutó szélső, Ernelid vezetésével továbbra is tartották az előnyüket a háromkoronások (19-13). A jugoszlávok azonban nem adták fel szívós munkával egyre jobban megközelítették a túlságosan is kényelmesen játszogató címvédőket. Maksics góljával már csak három volt a különbség (21-18), sőt 21-20-ra is felzárkóztak Jovanovicsék. Hiába cseréltek kapust a svédek, az újonnan beállt Gentzell sem tudta megakadályozni, hogy hat és fél perccel a vége előtt a negyedik gólját szerző Branko Kokir kiegyenlítsen (21-21).

Jovanovics találatával már a kékek vezettek, de Vranjes egalizált hetesből. 24-24-ig felváltva esetek a találatok, az utolsó tíz másodpercben a svédek támadhattak. Már mindenki a hosszabbítást várta, amikor Lovgren felugrás nélkül, tizenkét méterről hatalmas gólt ragasztott a kapu felső sarkába, amely Svédország döntőbe jutását jelentette (25-24)!

Franciaország-Egyiptom 24-21 (8-10)

Fiesztára készültek a házigazda franciák, hiszen a németek elleni hosszabbítás után kivívott siker után egyértelműen a döntőbe jutás volt a céljuk. Az Egyiptom elleni elődöntőnek egyértelműen a Constntini legénység volt a favoritja, bár az afrikaiakat sem tarották teljesen esélytelennek a szakemberek. Főleg miután a nyolc között az olimpiai bajnok orosz válogatottat búcsúztatták, a világbajnokság legnagyobb meglepetését okozva.

Jackson Richardson
a gárda legjobbja
Hatamas hangzavarban kezdődött a meccs, a gallok gyorsan lerohanták az egyiptomiakat (2-0). Néhány perc múlva feléledtek a fehér mezes afrikaiak, és több mint tízezer néző legnagyobb döbbenetére előbb kiegyenlítettek, majd a vezetést is átvették (2-4). Nagy bajban voltak a hazaiak, mert nem csak a vendégek találtak magukra, hanem saját csapatuk is meggyengült. A gárda legjobbja, az irányító Jackson Richardson megsérült, és le kellett cserélnie Constantini mesternek. Emberelőnyös helyzetüket jól használták ki az arabok, és háromgólos vezetést szereztek (5-8). Ibrahim kapus parádésan védett, valósággal megbabonázta kékmezes támadókat, jelentős szerepe volt abban, hogy egyiptomi előnnyel zárult az első játékész (8-10).

A második félidőben nagyobb sebességre kapcsolt a francia nemzeti csaptat. Az afrikaiak láthatóan elfáradtak, és egyre többet szabálytalankodtak. Kettős emberelőnybe kerültek az európaiak, és alaposan ki is használták, kiegyenlítették a mérkőzést (16-16). A második kettős emberelőnyük után pedig már á párizsi drukkerek lehettek boldogabbak, csapatuk átvette a vezetést, amit a meccs végéig már nem engedett ki a kezéből (19-18). Egy perccel a lefújás előtt 22-21-nél Richardsont kiállították, de Bertrand Gilles emberhátrányból is betalált, eldöntve a döntőbejutás kérdését (23-21). Martini kapus még bemutatott két bravúrt, de ennek már nem sok jelentősége volt (24-21).

A vasárnapi fináléban a franciák ellnfele a címvédő svéd válogatott lesz, míg a bronzmeccsen Egyiptom Jugoszláviával találkozik. Az ötödik helyért spanyol-orosz meccset rendeznek, míg a hetedik helyért Németország Ukrajnával játszik.

Eredmények
Elődöntők
Svédország-Jugoszlávia 25-24 (14-9)
Franciaország-Egyiptom 24-21 (8-10)

Az 5-8. helyért:
Spanyolország-Ukrajna 24-23 (14-7)
Oroszország-Németország 33-29 (17-16)

A vasárnapi helyosztókon:
Az 1. helyért: svédország-Franciaország
A 3. helyért: Egyiptom-Jugoszlávia
az 5. helyért: Oroszország-Spanyolország
a 7. helyért: Németország-Ukrajna