Nieuwendyk kilencszázadik pontja

2001.02.22. 19:07
Kilenc mérkôzés, ötvenhat gól jutott az NHL 135. játéknapjára, melyen a liga talán két legerôsebb egylete, a Colorado és a Detroit kiütéses gyôzelmet aratott.
A Lavina a Bostont fogadta a Pepsi Centerben, és az elsô negyedben elhúzta a mézesmadzagot a Bocsok orra elôtt, hiszen egyenlô állásból kezdôdhetett a második húsz perc. A középsô harmadban aztán beindult a ligaelsô, és egy laza négyessel padlóra küldte Mike Keenan társulatát, melyhez még kettôt hozzátettek a zárófelvonásban is. Az attak vezérének Peter Forsberg bizonyult, aki két gólt és két passzt jegyzett - az elmúlt három meccsen a svéd center négy gólig és hat asszisztig jutott. Két góllal tette le névjegyét Adam Deadmarsh is, emellett három pontot (egy gól-két passz) szerzett Joe Sakic, aki ezzel már 83 pontnál tart a kanadai táblázaton, s négy egységgel elôzi meg a második Jaromir Jagrt. Szintén három ponttal zárt Chris Drury is, aki ezúttal az elôkészítésben jeleskedett, akárcsak Ray Bourque, aki kétszer hozta elronthatatlan helyzetbe társait.

Joe Nieuwendyk
Tízgólos meccset játszott a Detroit is, mely hetet vágott Chicagóban. Az Avalanche-hoz hasonlóan a Red Wings is produkált egy négy-nullás harmadot, a különbség csak annyi, hogy az autóvárosiak az utolsó harmadban borultak el. A sikerbôl Szergej Fjodorov két góllal és egy assziszttal, Igor Larionov három passzal, Pat Verbeek és Steve Yzerman egy-egy góllal és assziszttal, míg Brendan Shanahan és Tomas Holmström két elôkészítéssel vette ki a részét. Véres bosszút állt a Dallas a Minnesotán, mely az idényben eddig kétszer tréfálta meg a Csillagokat, és most is vezetett a második harmad elején. A Starsban Joe Nieuwendyk két gólig és egy elôkészítésig, Brendan Morrow és John McLean egy-egy találatig és passzig, míg Darryl Sydor két asszisztig jutott. Nieuwendyk egyébként három pontjával a Liga történetében hetvenharmadikként elérte a kilencszáz pontos határt.

Gólgazdag mérkôzést láthattak a Carolina szimpatizánsai is, akik csapatuk gyôzelme mellett annak is örülhettek, hogy a Hurricanes letaszította a Keleti Fôcsoport nyolcadik, azaz még rájátszást érô helyérôl a Bostont. Pedig nem indult rosszul a mérkôzés az Atlanta szempontjából, hiszen húsz perc után Donald Audette duplájának köszönhetôen még a kólavárosiak vezettek. Ezután viszont a Hurricanes következett, Shane Willis három góllal, Sandis Ozolins egy találattal és három assziszttal vezette rohamra a hazaiakat. Jóval kevesebb izgalomra adott okot a Washington meccse, a fôvárosiak Jeff Halpern és Dmitrij Hrisztics góljaival hamar eldöntötték a Nashville elleni csatát.

Hiába szerezte meg idei negyvenedik gólját Pavel Bure, a Florida hosszabbítás után alulmaradt a Pingvinekkel szemben. A mindent eldöntô találat Mario Lemieux nevéhez fűzôdik, aki 62:10-nél vette be a Párducok kapuját. Harmincnegyedik gólját szerezte a vancouveri Marcus Näslund, s ez a találat a gyôzelmet is meghozta a Canucksnak Montrealban. Shane Doan duplája és Sean Burke 33/34-es védési mutatója kellett a Phoenixnek a Colombus leveréséhez, míg a Kacsák Oleg Tverdovszkij góljával és Jean-Sebastien Giguere élete elsô shutotjával verték a San Josét. Az Anaheim ezzel egyébként a szezonban elôször hármas sikerszériát produkált.

A 135. játéknap eredményei
Dallas Stars-Minnesota Wild 6-2 (1-1, 2-1, 3-0)
Phoenix Coyotes-Colombus Blue Jackets 3-2 (1-0, 1-0, 1-2)
Colorado Avalanche-Boston Bruins 8-2 (2-2, 4-0, 2-0)
Anaheim Mighty Ducks-San Jose Sharks 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
Carolina Hurricanes-Atlanta Thrashers 6-3 (1-2, 1-0, 4-1)
Pittsburgh Penguins-Florida Panthers 3-2 h. u. (1-0, 0-0, 1-2, 1-0)
Washington Capitals-Nashville Predators 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)
Montreal Canadiens-Vancouver Canucks 1-2 (1-1, 0-1, 0-0)
Chicago Blackhawks-Detroit Red Wings 3-7 (1-2, 2-1, 0-4)