Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Fekete Attila párbajtőr ezüstje

2001.02.26. 14:01
A Siemens MÁV Tokaj Express férfi párbajtőr Világkupa verseny döntőjére került sor a Hilton szálló báltermében. Két magyar versenyző került be a legjobb nyolc közé, Fekete Attila, és Kovács Iván. Fekete két asszót is a hosszabbításban, aranytussal nyert, amellyel bejutott a döntőbe. Itt azonban nem bírt az olaszok klasszisával, Alfredo Rotaval, aki győzelmével elhódította kupát. A másik magyar párbajtőröző, Kovács gyengébben vívott, a nagydöntő első összecsapását elvesztette, így ahatodik helyen zárt.
,,Mi a f...t keres itt a Lányi"- bukott ki a hazai vívóvilág egy prominensének szájából a meglehetősen lényegre tapintó kérdés, amikor a Független Kisgazdák függetlenedett alelnöke, széles mosollyal feltűnt a Hilton báltermében, és végigparolázott a VIP mezőnyön. A megválaszolatlan kérdés jogosságát senki sem vitathatja, hiszen az UTE elnöke- és ez nem ellentmondás- legkevésbé sem szurkolói mivoltáról híresült el, s vélhetően ezen a vasárnapon sem a sportcsemege kategóriájába tartozó párbajtőr Világkupa fináléja vonzotta a Várba. Ha ugyanis így lett volna, akkor az exkisgazda politikus kegyvesztetté válása ellőtt is ott hullámzott volna a hazai világversenyeken, ám a honi ultratáborok közül egyik sem vallotta tagjának. Persze, a jövő évi választási kampányhadjárat előfutáraként is betudható vizit, s vele együtt a kisgazdák ,,fekete báránya" hamar lekerült a napirendről, s helyét egy jóval népszerűbb Fekete vette át. A negyedöntő első csörtéjében ugyanis egyből egy magyar világbajnok, Fekete Attila lépett pástra.

Fekete Attila
Fekete Attila aranytusa

A magyar vívó ellenfele a négy közé kerülésért, a németek kiválósága Fiedler volt. Valóban kiválósága, hiszen a jelen lévő nyolcasból mindössze ő volt az egyetlen, aki már tavaly is beverekedte magát a legjobbak közé. Óvatosan kezdődött a párharc, egyikük sem vállalt felesleges kockázatot. Ennek az lett az eredménye, hogy párbajtőrben meglehetősen szokatlan null-nullára végződött az első három perc. A magyar fiú adta az első tust, amelyet hatalmas ovációval fogadott a szépszámú publikum. A harmadik három perc , vagyis a rendes vívóidő lejrta ztán ismét döntetlenre állt atalálkozó (5-5). Az egyperces hosszabbításban a BVSC vívójának sikerült jobban és remek akció után, sikerült bevinnie a döntő találatot, amellyel biztosította helyét a négy között.

Kovács gyengélkedett

A finálé másik magyar résztvevője, (a világranglista jelenlegi huszadik helyezettje, de volt ő már világbajnok) kovács Iván, akit sokan a végső sikerre is esélyesnek tartottak, szintén német ellenfelet, Strigert kapott ellenfelül. Világbajnokunkat alaposan meglepte a nyakigláb germán vívó meglehetősen különös stílusa. Striger szinte bohózatokba illő módon táncolt, ugrált, amellyel igencsak megzavarta a BVSC versenyzőjét. Sajnos végig vezette Kovács vetélytársa, 1-0-ra, 5-3-ra, majd a második felvonás végén 9-6-ra. A vége előtt 1.30 perccel már be is fejeződött az asszó, a német párbajtőröző 15-9-re nyert.

Fekete tovább menetel

Fekete a döntőbe jutásért egy újabb német ellen- úgy látszik német napot tartok a mieink- a huszonnyolc éves Európa-bajnok, Flegler ellen küzdhetett. Attila nem ijedt meg a nagy lehetőségtől, és ezt az akadályt is sikerrel vette, méghozzá ismét aranytussal. Pedig nem úgy indult a találkozó, hogy hosszabbításra lesz szükség, mivel a vasutasok vívója a kettő-kettes első felvonás után remek vívással elhúzott hat-háromra. Előnyét nem tudta megtartani, a csörte befejeztével a hat-hatra állt a mérkőzés. A ráadásban, a nap egyik legszebb találatával, (klasszikus véd, visszaszúr kombinációval) ismét Fekete került ki győztesen (7-6), és ezzel bekerült a finéléba.

Alfredo Rota
Rota volt a vívómester

A kupa döntőjében olasz vetélytárssal mérkőzhetett Fekete. Alfredo Rota eddig magabiztosan menetelt, a négy közé kerülésért az osztrák Szwitakot iskolázta le 15-10-re, míg az elődöntőben a Kovácsot búcsúztató Srigelt verte 15-12-re. Remek vívótudásából a magyar versenyzőnek is bemutatót tartott. Könnyedén verte vissza a rohamokat, szinte megszúrhatatlanak bizonyult az első két felvonásban (3-2, 6-2, 8-3). Az utolsó három percre is maradt még ereje, és kétségbeesetten támadó Feketét rrendre megelőzte, és nagy fölénnyel hét tussal (15-8) diadalmaskodott.

Eredmények
Negyeddöntő:
Fekete Attila - Jörg Fiedler (német) 6-5
Michael Flegler (német) - Szergej Kacurin (orosz) 15-11
Alfredo Rota (olasz) - Michael Switak (osztrák) 15-10
Daniel Strigel (német) - Kovács Iván 15-9

Elődöntő:
Fekete - Flegler 7-6
Rota - Strigel 14-12

Döntőben:
Rota - Fekete 15-8

A Siemens MÁV Tokaj Express végeredménye:
1. Rota
2. Fekete
3. Flegler, Strigel
5. Fiedler
6. Kovács Iván
7. Switak
8. Kacurin

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!