Fekete Attila párbajtőr ezüstje

2001.02.26. 14:01
A Siemens MÁV Tokaj Express férfi párbajtőr Világkupa verseny döntőjére került sor a Hilton szálló báltermében. Két magyar versenyző került be a legjobb nyolc közé, Fekete Attila, és Kovács Iván. Fekete két asszót is a hosszabbításban, aranytussal nyert, amellyel bejutott a döntőbe. Itt azonban nem bírt az olaszok klasszisával, Alfredo Rotaval, aki győzelmével elhódította kupát. A másik magyar párbajtőröző, Kovács gyengébben vívott, a nagydöntő első összecsapását elvesztette, így ahatodik helyen zárt.
,,Mi a f...t keres itt a Lányi"- bukott ki a hazai vívóvilág egy prominensének szájából a meglehetősen lényegre tapintó kérdés, amikor a Független Kisgazdák függetlenedett alelnöke, széles mosollyal feltűnt a Hilton báltermében, és végigparolázott a VIP mezőnyön. A megválaszolatlan kérdés jogosságát senki sem vitathatja, hiszen az UTE elnöke- és ez nem ellentmondás- legkevésbé sem szurkolói mivoltáról híresült el, s vélhetően ezen a vasárnapon sem a sportcsemege kategóriájába tartozó párbajtőr Világkupa fináléja vonzotta a Várba. Ha ugyanis így lett volna, akkor az exkisgazda politikus kegyvesztetté válása ellőtt is ott hullámzott volna a hazai világversenyeken, ám a honi ultratáborok közül egyik sem vallotta tagjának. Persze, a jövő évi választási kampányhadjárat előfutáraként is betudható vizit, s vele együtt a kisgazdák ,,fekete báránya" hamar lekerült a napirendről, s helyét egy jóval népszerűbb Fekete vette át. A negyedöntő első csörtéjében ugyanis egyből egy magyar világbajnok, Fekete Attila lépett pástra.

Fekete Attila
Fekete Attila aranytusa

A magyar vívó ellenfele a négy közé kerülésért, a németek kiválósága Fiedler volt. Valóban kiválósága, hiszen a jelen lévő nyolcasból mindössze ő volt az egyetlen, aki már tavaly is beverekedte magát a legjobbak közé. Óvatosan kezdődött a párharc, egyikük sem vállalt felesleges kockázatot. Ennek az lett az eredménye, hogy párbajtőrben meglehetősen szokatlan null-nullára végződött az első három perc. A magyar fiú adta az első tust, amelyet hatalmas ovációval fogadott a szépszámú publikum. A harmadik három perc , vagyis a rendes vívóidő lejrta ztán ismét döntetlenre állt atalálkozó (5-5). Az egyperces hosszabbításban a BVSC vívójának sikerült jobban és remek akció után, sikerült bevinnie a döntő találatot, amellyel biztosította helyét a négy között.

Kovács gyengélkedett

A finálé másik magyar résztvevője, (a világranglista jelenlegi huszadik helyezettje, de volt ő már világbajnok) kovács Iván, akit sokan a végső sikerre is esélyesnek tartottak, szintén német ellenfelet, Strigert kapott ellenfelül. Világbajnokunkat alaposan meglepte a nyakigláb germán vívó meglehetősen különös stílusa. Striger szinte bohózatokba illő módon táncolt, ugrált, amellyel igencsak megzavarta a BVSC versenyzőjét. Sajnos végig vezette Kovács vetélytársa, 1-0-ra, 5-3-ra, majd a második felvonás végén 9-6-ra. A vége előtt 1.30 perccel már be is fejeződött az asszó, a német párbajtőröző 15-9-re nyert.

Fekete tovább menetel

Fekete a döntőbe jutásért egy újabb német ellen- úgy látszik német napot tartok a mieink- a huszonnyolc éves Európa-bajnok, Flegler ellen küzdhetett. Attila nem ijedt meg a nagy lehetőségtől, és ezt az akadályt is sikerrel vette, méghozzá ismét aranytussal. Pedig nem úgy indult a találkozó, hogy hosszabbításra lesz szükség, mivel a vasutasok vívója a kettő-kettes első felvonás után remek vívással elhúzott hat-háromra. Előnyét nem tudta megtartani, a csörte befejeztével a hat-hatra állt a mérkőzés. A ráadásban, a nap egyik legszebb találatával, (klasszikus véd, visszaszúr kombinációval) ismét Fekete került ki győztesen (7-6), és ezzel bekerült a finéléba.

Alfredo Rota
Rota volt a vívómester

A kupa döntőjében olasz vetélytárssal mérkőzhetett Fekete. Alfredo Rota eddig magabiztosan menetelt, a négy közé kerülésért az osztrák Szwitakot iskolázta le 15-10-re, míg az elődöntőben a Kovácsot búcsúztató Srigelt verte 15-12-re. Remek vívótudásából a magyar versenyzőnek is bemutatót tartott. Könnyedén verte vissza a rohamokat, szinte megszúrhatatlanak bizonyult az első két felvonásban (3-2, 6-2, 8-3). Az utolsó három percre is maradt még ereje, és kétségbeesetten támadó Feketét rrendre megelőzte, és nagy fölénnyel hét tussal (15-8) diadalmaskodott.

Eredmények
Negyeddöntő:
Fekete Attila - Jörg Fiedler (német) 6-5
Michael Flegler (német) - Szergej Kacurin (orosz) 15-11
Alfredo Rota (olasz) - Michael Switak (osztrák) 15-10
Daniel Strigel (német) - Kovács Iván 15-9

Elődöntő:
Fekete - Flegler 7-6
Rota - Strigel 14-12

Döntőben:
Rota - Fekete 15-8

A Siemens MÁV Tokaj Express végeredménye:
1. Rota
2. Fekete
3. Flegler, Strigel
5. Fiedler
6. Kovács Iván
7. Switak
8. Kacurin