A cselgáncsvilág a Hungáriára figyel

2001.02.28. 16:37
Mint minden március elején, úgy ezúttal is a Körcsarnok ad otthont a cselgáncs Hungária-kupának. Az A-kategóriás nemzetközi viadalon túl, az idén még egy rangos, nemzetközi csapattalálkozóra, a Millenniumi-kupára is sor kerül, amelyet a világhírű dél-koreai autógyár, a Hyundai támogat. A viadalok mellett, a Nemzetközi Judo Szövetség három fontos szekciója - a sport, a bírói és az oktatási-edzői - is tanácskozik ezekben a napokban, fővárosunkban.
A tavalyi versenyre 46 ország több mint 400 dzsúdósának a nevezése futott be. Akkor büszkén mondták, hogy ekkora mezőny még sohasem érkezett a ,,Hungáriára". Nos, ezt a rekordot már ezen a hétvégén átadhatják a múltnak, ugyanis 50 ország 500-nál több versenyzője jelezte, hogy tatamira lépne a Körcsarnokban. Az előzetes nevezések szerint száztizennégy, a korábbi világversenyeken helyezett dzsúdós indulására számíthatunk. Köztük 35 hazai dzsúdós (25 férfi, 10 nő), valamint az Eb-ezüstöt még magyar színekben, de Sydneyben az olimpiai bronzérmet már ausztrálként szerzett Pekli Mária (57) is.

A sydneyi olimpia két bajnoka is fővárosunk vendége lesz. A 100 kilós japán Inoue Koszei és a 90 kilós holland Mark Huizinga is tatamira lép. Az előbbi versenyző akár Kovács Antallal is megmérkőzhet szombaton. A két évvel ezelőtti Hungária-kupán olimpiai bajnokunk ipponnal legyőzte akkor még ismeretlen, mára már nagy nevű ellenfelét.

Az olimpia bajnokok körét Inoue, Kovács, valamint Huizinga mellett a belga Werbrouck (1996, női 72 kg), a francia Restoux (1996, női 52 kg) és a koreai Kim Mi Jung (1992, női 72 kg) egészíti ki. De az is árulkodó statisztikai adat, hogy több mint 20 világbajnoki helyezett indul. Közülük vélhetően néhányan a pénteken és szombaton lebonyolítandó Hungária-kupa után vasárnap is tatamira lépnek, mégpedig a kontinensek közötti Millenniumi csapat Világkupán.

A Hyundai Millenniumi Kupára, a Hungária-kupa eredményei alapján állítják össze a földrészek csapatait, amelyekben 7-7 férfi és női cselgáncsozó kap helyet. Afrika és Óceánia közös együttessel indul, Amerika, Ázsia és Európa azonban a sportág hagyományaihoz illően természetesen komplett gárdával. Azt már csak remélni lehet, hogy az Európa-válogatottban egy-két magyar versenyzővel.

Az idei éremtermés:
2001-ben nagyszerűen szerepeltek az eddigi viadalokon versenyzőink. Januárban és februárban a nyolc érmet szereztek a nemzetközi felnőtt A-kategóriás viadalokon cselgáncsozóink.
Szófiában Bere Tamás (73 kg) 2., Illyés Miklós (73) 3., Kanczler István (81) 3., Kosztolánczy György (100) 3., Csizmadia Zoltán (+100) 3.,
Párizsban Kovács (100) 1., Csizmadia (+100) 3.,
Leondingban Fekete Zsuzsa (52 kg) 3. lett.