Kettős vereséggel esett ki a Fotex-Veszprém

2001.03.03. 18:57
Miután a Fotex-Veszprém a múlt szombaton kilencgólos vereséget szenvedett a Bundesliga-éllovas Flensburgtól, egyértelmű volt, hogy itthon óriási bravúrt kellene végrehajtaniuk a továbbjutásért. Az összecsapás akár döntőnek is beillett a KEK-sorozatban, hiszen két erős alakulat találkozott a legjobb nyolc között, ám csak egy egyikük kerülhetett tovább.
Az első mérkőzésen hosszú ideig jól tartotta magát a Fotex, nem tudott nagyobb előnyre szert tenni a Flensburg, de egy érthetetlen, tíz perces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy tetetmes hátrányba kerüljenek. S végül 31-22-re kikapjanak.

Összeszedett, fegyelmezett játék, ez lehetett a Fotex mottója a mérkőzés előtt, hiszen esély csakis ebben az esetben győzhettek volna. Így is kezdtek. Az első tíz percben szellemesen támadtak, kitűnően védekeztek, és négy gólos előnyhöt jutottak. 5-1 után azonban megállt a tudomány. Talán kissé szigorúan ítéltek a mieink ellen kiállításokat a bírók is, és a németek ennek következtében felzárkóztak egy gólra.

A Fotex azonban újra megemberelte magát, 7-4-re ismét vezettek, de ekkor újra egy kisebb hullámvölgye kerültek, a támadásokban sokat hibáztak. Pásztor fejbelőtte ziccerben Holpertet, a Flensburg hálóőrét, az addig remeklő Perez is görcsössé vált, Szaracsevics pedig jottányit sem tudott hozzátenni a csapat teljesítményéhez.

Jegyzőkönyv
Fotex KC-Veszprém - Flensburg-Handewitt (német) 20-22 (9-10)
Veszprém, 2500 néző, V: Hansson, Olsson (svéd)

Góldobók: Pásztor 6/3, Jovic 3, Csoknyai 2, Saracevic 2, Perez 2, Oszlánczi 2, Iváncsik 1, Mezei 1, Tóth 1, illetve Christiansen 8/5, Berge 4, Jeppesen 3, Hjermind 3, Fegter 1, Werta 1, Klimovec 1, Lavrov 1
Hétméteresek: 6/3, illetve 5/5
Kiállítások: 10, illetve 6 perc

Továbbjutott: a Flensburg, kettős győzelemmel, 53-42-es összesítéssel.

A Flensburg folyamatosan vette át az irányítást, mert a védekezésben is némileg szétesett a Fotex, ám támadásban képtelenek voltak ötletesen játszani. A félidő végére a németek a vezetést is átvették(9-10), így tulajdonképpen a Fotex reményei már ekkor elvesztek, hiszen tíz góllal kellett volna nyerniük a második játékrészt. A Bundesliga legjobbja ellen pedig egy ilyen vállakozás nem könnyű.

A Fotex azonban nem adta fel, hajtottak, derekasan küzdöttek a játékosai, minek során tíz perc alatt ismét előnyt szereztek. Aztán ebben a félidőben is kopírozták az elsőt, mert a végére megintcsak elfáradtak. Az utolsó percekben teljes tanácstalanság érződött valamennyi támadásukon. Csakúgy, mint az első félidőben, megint szétesett a csapat játéka.

Emellett az ászok rendkívül gyenge napot fogtak ki, Pásztor István például hetesből mellé lőtt, ami igen ritkán fordul elő sörmeccsen is. Emellett a kubaiak - Perez Diaz - és az olimpiai bajnok horvátok - Szaracsevics, Jovics - sem remekeltek. A fontos pillanatokban a szerencse is elállt a Veszprém mellől. Utoljára, de nem utolsósorban pedig a svéd bírópáros sújtotta őket, többször következetlenül ítélkeztek, rendre a hazaiak kárára döntöttek. A Flensburg pedig a végjátékban kihasználta lehetőségeit, és két góllal - megérdemelten - Magyarországon is diadalmaskodni tudott.(20-22)

Éles József a meccs közben kijelentette, hogy kevés volt arra az idő, hogy a kubaiak és a horvátok megfelelően összeszokjanak, ebben is keresendő a vereség oka. Mivel nem egy nyelvet beszélnek, nem értik meg egymást. Azt is kiemelte, hogy igencsak elgondolkodtató, hogy az utolsó percekre a csapat már nem először összeomlik, erre volt már példa magyar bajnokin is, nemcsak ezen a nemzetközi találékozón. A bajnoki címért folyó versengésben ilyesfajta hullámvölgyek nem engedhetőek meg.