Raúl-Rivaldo 2-2

2001.03.03. 23:32
Óriási várakozás előzte meg a spanyol örökrangadót, a Real-Barca összecsapást. A mérkőzés előtt már csak a feketepiacon lehetett - meglehetősen borsos áron - jegyhez jutni, ám akik bejutottak semmiképpen sem bánták meg a kiadott pénzt. A kilencven perc világszínvonalú focit hozott, a két csapatban felsorakozó sztárok bebizonyították, hogy a sportág elitjébe tartoznak.
Bő öt percet kellett várni az első nagyobb helyzetre. Overmars adott be a bal oldalról Kluivertnek, a holland támadó kapura fejelt, de nem célzott elég pontosan. Alig egy percre rá a túloldalon adódott helyzet, sőt a madridiak a vezetést is megszerezték. Roberto Carlos szánta el magát lövésre mintegy harminc méterről, a kísérlet azonban meglehetősen gyengére sikerült. A labda még a kapuig sem jutott el, ám az érkező Raúl lecsapott rá, s hét méterről a hálóba pöccintett (1-0). A továbbiakban a Real irányította a mérkőzést, de a Barca is bármelyik pillanatban képes volt helyzetet kialakítani. A 22. minutumban Figo száguldott a jobb oldalon, majd egy csel után - már a 16-oson belül - McManaman elé tálalt, aki közelről kapura tette a labdát, ám a játékszer néhány centivel a léc mellett hagyta el a pályát.

Az első félidő utolsó tíz percében még nagyobb sebességre kapcsoltak a csapatok. A 36. percben Luis Enrique passzolt Rivaldónak, aki a lesre mozduló védők között kiugrott, elvitte a labdát Casillas mellett, s az üres hálóba gurított (1-1). Az egyenlítést követően azonnal válaszolt a fővárosi gárda. McManaman kapott egy labdát, melyet a kapu felé továbbított, a hálóőr azonban megakadályozta a gólszerzést. A játékszer továbbgurult, s az ismét jó helyen lévő Raúlnak csak bele kellett érnie, hogy az beguruljon a kapuba (2-1). A szünet előtt újra egalizálhatott volna a katalán együttes, Kluivert erős fejesét azonban Casillas óriási bravúrral szögletre mentette.

Vitatható bírói ítélet döntött

A 70. percben ismét Rivaldo volt a főszereplő. A brazil 20 méterről, laposan lőtt kapura, a labda pedig Casillas mellett a jobb alsó sarokban kötött ki (2-2). Az első félidei egyenlítéshez hasonlóan ezúttal is majdnem gólt szerzett az ellentámadásból a királyi gárda, ám ezúttal elrontották a kínálkozó helyzetet a hazaiak. A Barcelona mindent megpróbált a fordítás érdekében, s az utolsó percben már-már úgy tűnt sikerül a bravúr, begyűjtik a három pontot ősi riválisuk otthonában. Rivaldo csaknem lekopírozta második gólját, ugyanakkora távolságról, ugyanúgy a jobb alsó sarokba lőtt.

Ekkor azonban a játékvezető lépett elő főszereplővé, a találatot ugyanis érvénytelenítette. A visszajátszás után kiderült, hogy Iván Helguera még beleért a lövésbe, tehát nem mesterhármasról, hanem öngólról volt szó. A bíró azonban kétségkívül nem ezért fújta le az akciót, hanem mert három visszafelé mozduló Barca játékos lesen állt. Az eset azonban a tétlen les kategóriájába tartozik, hiszen a játékba egyik sem avatkozott bele. A döntés kétségkívül sok vitát fog kiváltani, ám ez nem változtat azon tényen, hogy a két világsztár, Raúl és Rivaldo góljaival megosztozkodtak a pontokon a csapatok.

Botlottak a Deportivo és a Valencia

A második helyen álló Deportivo meglepetésre vereséget szenvedett Mallorcán. A hazaiak már két perccel a kezdés után vezetést szereztek, majd egy óra elteltével megdupláztál előnyüket. A Depornak csak a szépítésre futotta a 80. percben. Nem sikerült a győzelem a Valenciának sem. A dobogó harmadik fokán álló gárda 1-1-es döntetlent ért el Zaragozában.

Jegyzőkönyv
Real Madrid CF-FC Barcelona 2-2 (2-1)
Bernabeu stadion, 80 000 néző. Vezette: Losantos.
Real Madrid: Casillas - Michel Salgado, Hierro, Karanka, Roberto Carlos - Iván Helguera, Makéléle, McManaman (Munitis 76.), Figo - Raúl, Morientes (Guti 60.).
Barcelona: Reina - Frank de Boer, Reiziger, Sergi - Gabri, Cocu, Guardiola (Xavi 80.), Luis Enrique (Alfonso 69.), Overmars (Gerard 84.) - Rivaldo, Kluviert.
Gólszerzők: Raúl a 7. és 36., illetve Rivaldo a 35., és 70. percben.
Sárga lap: Makéléle a 26., Helguera az 56., Gabri az 57. percben.