Colorado: túl a százon

2001.03.12. 17:37
Hét mérkôzést játszottak az NHL 153. játéknapján, melyen gyôzelmével az Avalanche átlépte a bűvös, százpontos határt, míg az Edmonton beállította gyôzelmi klubcsúcsát.
Hiába vezetett Shane Willis és Bates Battaglia góljaival a harmadik harmad közepén a Carolina (melyben a lett Arturs Irbe 200. meccsét védte) az Oilers ellenében, az albertaiak elôbb egyenlítettek, majd Daniel Cleary idei tizenkettedik találata már a gyôzelmet jelentette számukra. A két ponton túl, mellyel az Olajosok a Nyugati Konferencia hetedik helyére léptek elô, a siker egy óriási rekord beállítása is egyben, hiszen a kanadai egyletnek zsinórban ez volt a nyolcadik gyôzelme, amellyel megismételték a Gold Oilers, a nyolcvanas évek ötszörös bajnokcsapatának teljesítményét. Akkoriban Wayne Gretzky és Mark Messier terelgette a korongot Edmontonban, s a kapuban egy bizonyos Grant Fuhr remekelt. Mostanság a ketrec elôtt méltó utód parádézik hétrôl-hétre, hiszen Tommy Salo két másodperc híján százötven percig állta az ellenfelek rohamait kapott gól nélkül! Ha az Oilers kedden este Tampában is nyerni tudna, akkor felülmúlná a 83-84-es és 84-85-ös bajnokcsapat rekordját.

A Liga csapatai küzöl idén elsôként a Colorado lépte át a százpontos határt. A Lavina Peter Forsberg (két gól-egy assziszt) és Chris Drury (egy-egy találat és elôkészítés) vezérletével a középsô játékrészben szinte kiütötte az addig Grant Marshall góljával vezetô Dallast (a csatár az utolsó harmadban is bevágott egyet), így már hét egységnyi elônnyel, százegy ponttal vezeti a Ligát. A Dallas zakója ellenére a csendes-óceáni csoport listavezetôje maradt, így a harmadik pozícóból várhatja a playoffot. Jóval sűrűbb a Keleti Fôcsoport élmezônye, pláne, miután a Washington Adam Oates (három assziszt), Szergej Goncsar és Joe Sacco (mindkettô egy-egy gól és passz) vezetésével legyôzte a konferenciaelsô Ottawát, melyben Marian Hossa két gól mellett egy elôkészítést is vállalt. A Szenátorok egyébként két harmadon keresztül dícséretesen oktatták a fôvárosiakat, hiszen az utolsó húsz perc elôtt 2-5 állt az eredményjelzôn, ám a végére megvadult a Capitals, és négyet vágott Pat Lalime-nak.

Ismét csak egy harmadig tartott az Islanders lendülete, a Szigetlakók Dave Scatchard góljával még vezettek a Florida ellen, ám ezután beindult a Panthers, Pavel Bure idei harmadik hat trickje, azaz mesterhármasa mellett elôkészítette Viktor Kozlov találatát - az Orosz Rakéta negyvennyolc góllal vezeti a mesterlövészek rangsorát, és emellett a legtöbbet kísérletezôk versenyében is az élen áll 312 lövéssel. Igencsak megizzadt viszont a Detroit St. Paulban. A Vörös Szárnyak csak Brendan Shanahan idei 23. góljával csikarták ki a gyôzelmet az újonc Wild ellen - a sorsdöntô gól 60.37-nél született, tehát ezzel véget is ért a derbi. Kicsivel tovább kellett várniuk a Kacsák szurkolóinak kedvenceik elsô góljára, igaz, ekkor egyben a gyôzelmet is ünnepelhették, mivel Mike Crowley 63:40-nél ütött góljával véget is ért a meccs. A Mighty Ducksban Jean-Sebastien Giguere a Nashville ellen is parádézott, a kapus 31/31-es mutatóval hozta szezonbéli harmadik shutoutját.

A 153. játéknap eredményei

New York Islanders-Florida Panthers 1-4 (1-0, 0-2, 0-2)
Carolina Hurricanes-Edmonton Oilers 2-3 (0-0, 0-1, 2-2)
Minnesota Wild-Detroit Red Wings 2-3 h. u. (1-0, 1-1, 0-1, 0-1)
Washington Capitals-Ottawa Senators 6-5 (1-2, 1-3, 4-0)
Atlanta Thrashers-Calgary Flames 3-3 h. u. (1-1, 0-2, 2-0, 0-0)
Anaheim Mighty Ducks-Nashville Predators 1-0 h. u. (0-0, 0-0, 0-0, 1-0)
Colorado Avalanche-Dallas Stars 3-2 (0-1, 3-0, 0-1)