Behódoltak a törökök

2001.03.20. 22:29
Az Euroliga eddigi kosárlabda mérkőzésein valamennyi mérkőzését megnyerte a bajnoki címvédő PVSK. A török Galatasaray ellen azonban a korábbi négy meccsből mindössze egyet nyertek meg a pécsi lányok, így volt miért törlesztenie a két évvel ezelőtt BL-harmadik törökök ellen.
Az eddigi mérkőzések alapján a Pécs joggal pályázhatott arra, hogy Európa legjobb négy női kosárlabda csapata között biztosítsa a helyét. Ehhez mindenképpen le kellett győzniük a Galatasarayt.

Az óriási tét a találkozó kezdetén éreztette hatását, a Pécs meglehetősen enerváltan valamelyest fáradtan kezdett. Lehet, hogy a pénteki kupadöntőt nem pihenték ki a lányok. A törökök észrevették Csákék bizonytalanságát és a két amerikai, Dixon és Mapp vezérletével a negyedik percben kilencpontos előnyre tettek szert. A Pécs bénult volt, sokszor a gyűrűt sem találták el. Az idegességre a legszembetűnőbb példa, hogy az egyébként eredményes Csák mindkét büntetőjét elhibázta.

Ám Béres Tímea becserélése fordulatot hozott a játékba, hiszen pillanatok alatt öt pontot dobott, és elsősorban neki köszönhető, hogy az első negyed végére két pontra csökkent a hátrány.

A második negyedben még mindig nem kapta el a fonalat a Pécs, bár már sokkal pontosabban játszottak, ám a lepattanókat rendkívül rossz százalékkal gyűjtötték be a hölgyek. Mivel azonban támadásban feljavult a PVSK teljesítménye, a negyed közepére - először a meccsen - átvette a vezetést a Vasutas. A Galatasaray viszont tartotta magát, és egy védekezési hiba során a félidőre nem vonulhattak előnnyel a pécsiek (32-32).

Ennél több kellett, ez nyilvánvalóvá vált a szünetre. A harmadik negyed úgy indult, mint a legszebb álom. A Pécs végre megtalálta a törökök gyenge pontját, az izgalom és az idegesség is elmúlt. A törökök hullámvölgybe kerültek, a 32-es bűvös számról nem tudtak elmozdulni. Mindeközben szárnyalt a Pécs. Iványi, Csák, Béres és Károlyi sorra dobták a kosarakat, és a vendégek zavarodottságát mi sem mutatta jobban, mint hogy egy alapvonalról történő bedobást úgy dobtak át a pályán, hogy senki sem ért hozzá.

A közönség tombolt, a negyed közepére a lélektanilag fontos tízpontos különbség is meglett, ám ezzel még nem volt vége. Tizenhét ponttal is vezettek, a negyed végére ugyan kurtítottak a hátrányon a törökök, de a tizennégy pontos előny azt jelentette, hogy nyugodtan készülhettek a pécsiek a zárónegyedre.

Az utolsó negyedben aztán sziporkáztak a pécsiek, és a törökök is némileg elfáradtak, bár a két amerikai továbbra is tarthatatlan volt. Ám ők sem menthették meg a vereségtől a Galatasarayt, és ha ugyan húsz pont is volt a két csapat között, a meccs végi különbség nem számított, hiszen a párharc két nyert meccsig tart.

Csütörtökön Isztambulban folytathatja PVSK, egy újabb győzelemmel pedig nyitott az út a messinai négyes döntőbe.

Jegyzőkönyv:
Női kosárlabda Euroliga, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
MiZo-Pécsi VSK - Galatasaray (török) 73-58 (14-16, 18-16, 21-5, 20-19)
Pécs, 5000 néző, V: Janac (szlovák), Dolinek (cseh)
MiZo-Pécsi VSK: Vilutyte 7, Tuvic 8, Csák 16, Iványi 14/6, Károlyi 12/3, Keller, Béres 14, Pretreger 2, Burgmann, Darida
Galatasaray: Anaz, Tasci, Yilmaz, Rutkovszkaja 12/9, Özyer 3/3, Dixon 22/3, Kalcalar, Mapp 12, Zindan 3/3, Lelas 4, Kilinc, Jankovska 2, Aktan