Mark Messier a dobogón

2001.03.20. 12:45
Hat mérkôzést játszottak az NHL 161. játéknapján, mely Mark Messier sporttörténelmi tettétôl marad emlékezetes: a nyolcvanas évek legendás Edmontonának klasszisa a Washington elleni két pontjával feljött az örökranglista harmadik helyére.
Mark Messier
Tulajdonképpen tétnélküli mérkôzést játszott egymással a Rangers és a Capitals. A Parkcsôszöknek már csak halovány matematikai esélyük maradt a playoffra, a fôvárosiak pedig biztosan vezetik csoportjukat, így a harmadik helyrôl várhatják a rájátszást. A fentiek alapján könnyű kis meccset ígért a keleti derbi, ám végül mégis emlékezetes estét produkáltak a felek. Köszönhetôen Mark Messier-nek. Az immáron negyvenedik évét taposó center ugyanis ezen az estén belôtte pályafutása 650. gólját és kiosztotta 1123. asszisztját, s ezzel a - karrierjéhez képest szerény terméssel - megelôzte az örökranglistán Marcel Dionne-t. Messier 1773 pontjánál többet csak a legendás Great One, azaz Wayne Gretzky (2857 pont - osztály, vigyázz!!!) és a hokinagypapa, Gordie Howe (1850) ért a Ligában. Az idén már 57 pontnál tartó egykori Edmonton kedvenc Howe-apóra még veszélyes lehet.

A 161. játéknap eredményei
Edmonton Oilers-Philadelphia Flyers 2-4 (0-0, 2-3, 0-1)
Los Angeles Kings-Phoenix Coyotes 6-2 (1-0, 3-1, 2-1)
New York Rangers-Washington Capitals 6-3 (4-1, 1-2, 1-0)
Colombus Blue Jackets-Nashville Predators 1-2 (0-0, 0-1, 1-1)
Minnesota Wild-Dallas Stars 1-4 (0-2, 0-0, 1-2)
Calgary Flames-New Jersey Devils 2-4 (1-0, 1-4, 0-0)
Miközben a Washington békésen üldögél a Délkeleti-csoport trónján, addig az Ottawa áés a Devils elkeseredett harcot vív a keleti elsôségért. Jelen állás szerint a NJ - kihasználva a Szenátorok dallasi zakóját - került lépéseéônybe, az Ördögök Scott Gomez (két gól), Szergej Brilin (egy-egy gól és passz) valamint Brian rafalski vezérletével Calgaryban oltották el a Lángokat. Tovább tart a Dallas jó sorozata is, a Stars ezúttal jogelôdjénél, a Minnesotánál bizonyult jobbnak. A texasiakat Mike Modano vezette a maga két találatával, mellette a két passzig jutó Jere Lehtinen és az egy-egy gólt és átadást jegyzô Shaun Van Allen dícsérhetô. Tétnélküli meccset játszottak Colombusban is, ahol a Nashville Cliff Ronning góljával és passzával múlta felül a hazaiakat. Mark Recchi vezetésével gházolt át a Philadelphia az Edmontonon, míg a Los Angeles rendkívül fontos, négypontos meccset nyert a Phoenix ellen. Sikerével a Kings pontszámban utolérte riválisát, a felek az egymás elleni eredményeknek köszönhetôen helyet cseréltek a táblázaton - ezzel jelenleg a kaliforniaiaké a playoffot érô nyolcadik hely Nyugaton.