Csökken a költségvetés

2001.03.22. 20:08
Az elmúlt négy és különösen a tavalyi év kiemelkedően sikeres volt a magyar kajakosok és kenusok számára, ennek ellenére a hazai szövetség vezetőinek komolyan el kell gondolkodniuk azon, hogy a korábban beindított programok - anyagi források hiányában - idén folytathatók-e.
A sikersportág szövetségének háttérbeszélgetésén elhangzott, hogy a sportág ebben az évben a tavalyinál várhatóan 47 millió forinttal kevesebb állami támogatásban részesül. Ez részben hatással lesz az élversenyzők felkészülésére, bár elsősorban a hátországot érinti.

Pulai Imre és Novák Ferenc
Sabaudiában edzőtáboroznak
Angyal Zoltán szövetségi kapitány ismertette az elkövetkező hetek programját. Március 12-én férfi kajakosok utaznak Spanyolországba, egy nappal később mennek a kenusok Sabaudiába, s mindkét társaság három hetet tölt külföldön. A női csapat itthon, Dunavarsányban edzőtáborozik, egy utánpótlás március 5-től Horvátországban készül.

Eldőlt, hogy a tengerentúli Világ Kupa-viadalon (áprilisban az Egyesült Államokban) nem vesz részt magyar kajak-kenus, s az európaiak közül sem mindegyiken indulnak a hazai legjobbak. A tervek szerint kisebb létszámú csapat utazik Duisburgba (május 11-13.), s egy utánpótlás együttes szerepel Zágrábban (július 13-15.). A visszafogott VK-szereplésnek azonban nem csak anyagi oka van. Ha egy versenyző ugyanis az összes jelentős hazai és VK-viadalon, valamint az Eb-n és a vb-n is részt venne, alig maradna ideje a komoly felkészülésre.

Idén Győrben maratoni Európa-bajnokságra (július 12-15.), jövőre Szegeden síkvízi Eb-re kerül sor. A szövetség vezetői szerint a hosszú távú verseny megrendezésével nem lesznek gondok, a Maty-éren sorra kerülő kontinensviadallal azonban várhatóan igen. A Szeged melletti pályán az 1998-as világbajnokság óta semmilyen fejlesztés nem történt.

Az ingatlanokkal kapcsolatos, hogy az ISM-mel történt egyeztetés alapján jelképes összegért 50 évre átvenne a szövetség néhány állami tulajdonban lévő fővárosi klub vízitelepét. Az egyszeri felújítási költséget - mintegy 200 millió forintot - megkapná, cserébe gondoskodna a fenntartásról (jelenlegi szinten évi 40-45 millió forint).

Az MKKSZ közgyűlésére - s így a sporttörvény által előírt változtatásokra - március 29-én kerül sor.