Új kerettagok a kajak-kenu válogatottban

2001.03.22. 20:11
A kötelességek mellett megtiszteltetést, és előnyt jelent egy versenyző számára, ha a kajak-kenu válogatott kerettagja lesz, hangsúlyozza Angyal Zoltán szövetségi kapitány. A tagok ugyanis minden évben edzőtáborokon vesznek részt, így optimális körülmények között tudnak készülni a világversenyekre, illetve az azokat megelőző válogatókra.
A kiválasztás alapvetően az előző évi eredmények alapján történik, de a szövetségi kapitánynak minden évben lehetősége van arra, hogy szakáganként három-három versenyzőt beemeljen a kerettagok közé. A felnőtt férfi kajakosokhoz idén Fekete Gyula (Építők), a nőkhöz Szilágyi Fatime (KSI), Fazekas Krisztina (UTE), valamint az újra edzésbe kezdett Dékány Kinga, a kenusokhoz pedig Viktor Endre (Atom SE), Fehér Imre (Atom SE) és Pihelevics Csaba (Honvéd) csatlakozott.

Kőbán Rita
Civil életre készül
A szövetségi kapitány szerint most az egyik legfontosabb cél, hogy a fiatal, feltörekvő sportolókat beépítsék a felnőtt keretbe, és lehetőséget biztosítsanak számukra, hogy kipróbálhassák magukat nemzetközi versenyeken is. Legnagyobb eséllyel az Európa-bajnokságon indulhatnak, ugyanis az új irányelv szerint egy versenyző egy viadalon legfeljebb három számban indulhat. Így a nagymenők - Vereckei, Storcz és a többiek - hiába állnának rajthoz nagy eséllyel akár öt számban is, a fiatalok számára szintén marad fenn hely, teszi hozzá Angyal Zoltán. Ezek persze nem valószínű, hogy olimpiai számok lesznek, hiszen azokban megvannak már a hazai klasszisok, de így is marad terep az új kerettagoknak, hogy megmutathassák, mit tudnak.

Kérdés azonban, hogy mi történik azokkal a készülő egységekkel, amelyeknek csak egyik tagja szerepel a válogatottban - gondoljunk például a közösen edző Kőbán Rita-Laky Éva párosra, akik közül csak az előbbi tagja a keretnek. Angyal Zoltán szerint ez semmiképpen sem jelenthet gondot, hiszen úgyis a válogatóversenyeken dől majd el, hogy ki indul a világversenyeken. Az említett példa pedig speciális helyzetet takar, ugyanis a civil életre készülő világklasszis Kőbán maga kérte a szövetségi kapitányt, hogy mentse fel őt a kötelező edzőtáborozás alól. Az új kerettagok közül Angyal a legfiatalabb versenyzőt, Pihelevics Csabát, valamint Fekete Gyulát emelte ki, de hozzátette, nagyon bízik abban is, hogy a két év kihagyás után visszatérő Dékány Kinga is kiváló teljesítményt fog nyújtani az idei szezonban.

A felnőtt válogatott mellett létezik egy olimpiai utánpótlás keret is, amelynek azon versenyzők a tagjai, akik még nem elég érettek ahhoz, hogy a nagyok között induljanak, viszont mindenképpen számítanak rájuk az elkövetkezendő olimpiai ciklusban és természetesen az ötkarikás játékokon. Előfordulhat azonban az is, hogy egyazon sportoló - mint például Fekete Gyula - mindkét keretnek a tagja.

Az olimpiai utánpótlás-válogatottnak 20-22 tagja van, tudtuk meg Schmidt Gábortól, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakfelügyelőjétől, aki hozzátette, a legfontosabb feladat az, hogy ezek a - 23 év alatti - sportolók is edzőtáborozhassanak és kijuthassanak nemzetközi versenyekre. Erre idén két lehetőségük is lesz: a pozsonyi nemzetközi verseny, valamint a zágrábi világkupa. Az ifi-válogatott tagjai sem maradnak kihívás nélkül, várja őket a szeptemberi brazíliai világbajnokság.