Az Atom az utolsó percekben robbantott

2001.03.25. 17:04
A Paks csapata nyerte a Kaposváron rendezett férfi kosárlabda Magyar Kupa döntőjét. A paksiak végig fej-fej mellett haladtak a hazai pálya előnyét élvező Kaposvárral, és csak az utolsó percekben fordították a maguk javára a mérkőzést, ezzel elhódítva a kupát. A siker értékét növeli, hogy három meghatározó játékosának kipontozódása után érte el sikerét a paksi legénység.
1. negyed.

A vendég paksiak hozták el az első feldobás után a labdát, ám az első pontra három percet kellett várni, ami kosárlabdában nagy időnek számít. Bence révén a hazaiak szerezték meg a vezetést egy hárompontos dobással. Ezt az előnyt Davis szinte azonnal csökkentette egy egyéni akció végén. Az első negyed felénél viszont már a közönség hathatós támogatását élvező Kaposvár előnye tízpontos volt (18-8). Ekkor a paksiak időt kértek, és úgy tűnt bejött ez a húzás, ugyanis megtört Ivkovicsék lendülete, és a negyed vége előtt 45 másodperccel egyenlítettek a vendégek. A játékrész végül mindössze egypontos Kaposvár vezetéssel zárult. 25-24.

2. negyed

A második negyedben ott folytatták a csapatok, ahol előbb abbahagyták. Felváltva vezettek, de jelentős előnyre egyik gárda sem tudott szert tenni. Egyszer egyik oldalon volt négy-öt pontos előny, hogy aztán két perc múlva már a másik oldal örülhetett. A játék ezen szakaszában, egymás hibáiból éltek a kosarasok. Néha percekig nem rezdültek meg a hálók, az edzők pedig többször az infarktus határán táncoltak a játékosok hibáit látva. A félidőben végül a kaposváriak mehettek nyugodtabban a hosszabb pihenőre, miután 49-44-re vezettek.

Az Albacompé a bronzérem
Magabiztos játékkal, néhol parádézva szerezte meg az Albacomp -UPC csapata a bronzérmet a férfi kosárlabda Magyar Kupában. A 3. helyért lejátszott mérkőzésen a fehérváriak simán nyertek a teljesen motiválatlannak tűnő Marc -Körmend ellen.
Férfi kosárlabda Magyar Kupa, a 3. helyért:
Albacomp -UPC - Marc -Körmend 100-69 (31-21, 25-10, 23-17, 21-21)

3. negyed.

A harmadik harmad legfontosabb eseménye, a paksi Jurgilas kipontozódása volt. A játék képe szinte semmit nem változott az eddigiekhez képest. Egy nem túl magas színvonalú, de remek hangulatú összecsapást láthattak a kaposvári nézők. Jelentős előnyre egyik együttes sem tudott szert tenni, az utolsó tízpercnek fej-fej mellett vágtak neki a csapatok. Három negyed után, kezdődhetett minden elölről. 63-63.

4. negyed.

4-0-val kezdték a negyedet Halimicsék, de az atom nem roppant össze. Egyre idegesebb lett a hangulat, egyre többet reklamáltak egy-egy ütközés után a játékosok. A Paksot komoly veszteség érte, a 218 centi magas Czigler kipontozódásával. Így a mérkőzés vége előtt nem sokkal, át kellett térni, a zónavédekezésre a pirosmezes vendégeknek. Mindenki azt várta, hogy a Kaposvár a maga javára fordítja a meccset, de két kulcsemberük nélkül hatpontos előnyre tettek szert a vendégek. Két perccel a vége előtt harmadik kulcsfontosságú emberét, a csapat irányítóját, Mészáros Zalánt is elveszíti a Paks, de előnyét kilencpontosra növeli! Az utolsó percben járatták a labdát a paksiak, a hazaiaknak viszont semmi nem jött össze. A hárompontos kísérletek rendre kifordultak a gyűrűről. A Davis vezérelte kaposváriak ekkor pedig már eufórikus állapotban játszottak.

Ragyogó hangulatú összecsapáson megérdemelt paksi győzelem született. Mondhatni, kényszerhelyzet szülte győzelem.
De ez kit érdekel Pakson?

Férfi kosárlabda Magyar Kupa, döntő:
Paksi Atomerőmű SE - Klima-Vill-Purina KK 94-82 (24-25, 20-24, 19-14, 31-19)
Kaposvár, 1400 néző, v: Váradi, Szabó Gy.
Atomerőmű SE: Davis 30/3, Jurgilas 6, Czigler 9, Madison 22/9, Mészáros Z. 8/6
csere: Érsek 5/3, Fodor M. 6, Rajkó 8/6
Klima-Vill-Purina KK: Simon B. 4, Bencze 5/3, Halimics 22/9, Filipovics 8, Ifkovics 20
csere: Varga R. 5/3, Szőke, Gémes 4/3, Nunnery 14

Fodor Péter (Paks):
- Elégedett vagyok a csapatom teljesítményével, a játékosaim maximálisan betartották az előre megbeszélt taktikai utasításokat, s még azt is el tudtuk viselni, hogy három kulcsjátékosunk kipontozódott.

Földi Sándor (Kaposvár):
- Három negyeden át keményen tartottuk magunkat, a záró 10 percben azonban sajnos semmit sem tudtunk megvalósítani abból, amit megbeszéltünk. Gratulálok a Paksnak a megérdemelt győzelemhez!