Sampras harmadik meglepő idei búcsúja

2001.03.26. 22:37
A harmadik kiemelt Pete Sampras és az ötödikként rangsorolt Jevgenyij Kafelnyikov nélkül folynak tovább a miami 3.4 millió összdíjazású tenisztorna küzdelmei. Sampras idén már harmadszor köszönt el az első három fordulóban, ám ez a tény - szerinte - nem jelenti azt, hogy eljárt felette az idő. Szafin még ennyit sem tudott felmutatni.
Ritkaság, amikor egy nagy tenisztorna harmadik körében valamennyi nagy esélyes ott van, és csupán két kiemelt búcsúzik el. Az egyik kieső Marat Szafin(2.) volt, akinek a kényszerű búcsúja - jelen állapot szerint - korántsem szenzáció, az orosz tini ugyanis mostanság igencsak rossz formában van. Az élboly tagjai közül talán a legrosszabban. Idén ez a negyedik torna, amikor már a harmadik kört sem éli meg az orosz.

Marat Szafin
Szafin tavaly robbant be az elitbe, amikor az US Openen megleckéztette Pete Samprast a döntőben. Voltaképpen ekkor szerezte meg a hírnevét, és javarészt emiatt került a világranglista második helyére. Az életében azóta is ez a diadal a legnagyobb siker, noha a világranglistát egy hétig vezette. Szafin azóta egyáltalán nem találja önmagát, roppant idegesen játszik, az ütő alil-alig marad a kezében egy meccsen, rendszerint röppályára kerül.

Az Austral Openen nagy reményekkel indult, de a szlovák Dominik Hrbaty könnyedén elintézte, majd a Davis Kupában is csupán árnyéka volt önmagának, kis híján kiestek a szlovákok ellenében. Nem véletlenül váltott edzőt, a korábbi svéd csillag, Mats Wilander vette át a felkészítését, de továbbra sem megy neki. Pedig úgy tűnt az új edző jó hatással van rá, mert tüstént nyert egy kisebb tornát, de mostanra kiderült, csupán átmeneti volt a fellendülés.

A másik orosznak, Kafelnyikovnak sem megy igazán. Ő ugyan tartósabban játszik jól, mint honfitársa, de ő sem az igazi. Most az argentin Gaudio ellen a pályán sem volt a második szettben.(6:4, 6:1)

Még ennél is nagyobb meglepetés volt, hogy Sampras mekkora hibaszázalékkal játszott a második játszmában a 18 éves Andy Roddick ellen. Kivált a tekintetben, hogy a múlt héten már biztatóan mozgott, és a döntőig verekedte magát, amit elbukott Agassival szemben. Most Roddick egyértelmű fölénybe került. Arra felkészülhetett Sampras, hogy igen jó formában lesz vetélytársa, mert az egykori világelső chilei Rios ellen mindössze néhány gémet nyert a fiatal üstökös ellen..

Az Austral Open előtt hét év alatt egy Grand Slam torna volt mindössze - Párizst kivéve, mert a salak nem az ő világa - amelyiken legalább a nyolcba ne jutott volna Sampras. Most nem sikerült neki ez a teljesítmény, mert Todd Martin nem ismert kegyelmet. Ennél is sokkal inkább meglepetést keltett, hogy az ausztrál Ilie ellen három hete simán búcsúzott az első körben. Aztán végre döntőbe került, most azonban ismét egy hullámvölgy következett. Valaha úgy látszott, hogy amíg ő akarja, nem lehet megverni. Most úgy látszik, igencsak inog a trónja. Bár az talűn már csak egyszerű ábránd, hogy első legyen a világranglistán.