Ian Thorpe újabb világcsúcsot úszott

2001.03.26. 16:41
Ian Thorpe, az ausztrál úszóbajnokságon megdöntötte a nyolcszáz méteres gyorsúszás világrekordját. A háromszoros olimpiai bajnok ausztrál úszó időeredménye 7:41.59 perc, amely négy és fél másodperccel jobb a régi rekordnál, amelyet honfitársa Kieren Perkins tartott. A verseny magas színvonalú küzdelmet hozott, hiszen a második helyezett Hackett is régi világcsúcson belül ért célba.
Ismét remekelt Ian Thorpe. Az ausztrálok háromszoros olimpiai bajnok úszója pályafutása tizenkettedik világrekordját állította fel. Ez önmagában még nem lenne váratlan, hiszen tőle már megszokhattuk, hogy szinte ,,nagyüzemi módon gyártja" a világcsúcsokat, de Thorpe ezúttal alaposan meglepte a világot teljesítményével. ,,Thorpedo" eddig inkább a rövidebb sprintszámokban jeleskedett, hosszabb távon most először produkált emlékezeteset.

Ian Thorpe
háromszoros olimpiai bajnok ausztrál úszó
Világcsúcs nyolcszázon

Thorpe az ausztrál úszóbajnokságon, a nyolcszáz méteres gyorsúszó számának döntőjében 7:41.59 percre javította a szám világrekordját. Ezzel az időeredménnyel alaposan túlszárnyalta a régi rekordot, amelyet a szintén ausztrál Kieren Perkins tartott 7:46.00 perccel. A csúcs értékét növeli, hogy Perkins rekordját még hét évvel ezelőtt, 1994-ben a Brit Közösségi játékokon úszta.

Meglepő eredmény

Kevesen hitték, hogy sikerülni fog a világcsúcs, hiszen a nyolcszáz méteres döntő előtt húsz perccel Thorpe a kétszáz méteres gyorsúszás előfutamában versenyzett. Tudta, hogy sokat kivehet belőle az elődöntő, ezért igyekezett a lehető legkényelmesebben végigúszni a távot, és mindössze arra ügyelt, hogy biztosítsa helyét a legjobbak között. A nyolcszáz fináléjában a legnagyobb ellenfele az ezerötszázas gyorsúszás olimpiai- és világbajnoka, Grant Hackett volt. Hackett kezdete jobban a versenyt, hatszázötven méterig vezetett, és úgy tűnt megszerzi a győzelmet. Thorpe ekkor ,,begyújtotta rakétáka", és fantasztikus utolsó három hosszt produkált, amellyel sikerült megszerezni az aranyérmet. Hackett ,,csupán" másodikként csapott célba, de szégyenkezésre semmi oka, mert ő is a régi világrekordon belül teljesített. Kissé szomorúan jegyezte meg az eredményhirdetés után: ,,Mit is mondhatnék? Megdöntöttem a világrekordot, de mégis csak második lettem. Thorp pedig egyszerűen bámulatos!"

A tizennyolc éves sztár nagy örömmel, bár kisé meglepve nyilatkozott a versenyről. ,,Igazából sprinter vagyok, nyolcszázon azért indultam, hogy megtudjam, mire vagyok képes hosszabb távon!" Thorpe ezzel az eredményével jogot szerzett arra, hogy a júliusi fukuokai világbajnokságon is induljon nyolcszáz méteren, bár még régebben kijelentette, hogy csak a rövidebb távokon áll rajthoz Japánban.