Nagy lépést tett a Veszprém a bajnokság felé

2001.04.03. 00:01
A férfi kézilabda bajnokság rájátszásában a tavalyi bajnokság első és második helyezettje találkozott. A Veszprém legutóbbi két hazai meccsét elveszítette a bajnok Dunaferr-rel szemben, így érthetően fűtötte a visszavágási vágy a Fotexet. A hazaiak a két horvát olimpiai bajnok, Szaracsevics és Jovics kimagasló játékával - tizennyolcszor találtak a hálóba - nyertek is.
Pozitív előjellel indult a rangadó a Fotex számára, hiszen a veszprémiek válogatott klasszisa, Pásztor István vállalta a játékot, jóllehet előzőleg derékbántalmakra panaszkodott. Erre a csatára azonban ő is "feléledt".

Ideges hangulatban kezdődött a mérkőzés, és noha mindjárt a kezdés után két gól előnyre tett szert a Fotex, nem sokáig tartott az előny. A Dunaferr egyenlített, és a félidő közepéig fej-fej mellett haladtak a csapatok, aztán a huszadik perc tájékán fokozatosan elhúzott a Veszprém.

Pásztor István (Fotex)
A Dunaferr játékosai többször fegyelmezetlenek és túlzottan kemények voltak, feleslegesen reklamáltak, így fordulhatott elő, hogy a Fotex hármas előnybe kerülhetett. Szaracsevics vezérletével - öt gólt dobott - ezt ki is használták a hazaiak. A horvát klasszis egyébként már betöltötte negyvenedik életévét, és 84-ben az edzővel, Zovkóval együtt olimpiai bajnoki címet szerzett. A félidő végére - Pásztor értékesített egy kínai figurát - 11-7-et mutatott az eredményjelző tábla.

A Dunaferr erőlködött, de csak átmenetileg volt képes felzárkózni a második "felvonásban". Szaracsevics mellé felnőtt Bozsidar Jovics, és ha kettőre is csökkent a veszprémiek előnye, a félidő közepére ötre növekedett. A végén mindent egy lapra feltéve feljött a Dunaferr, ám mivel nem akadt az újvárosiaknál egyetlen kimagasló teljesítmény sem, ismét visszaestek, és szomorúan konstatálhatták: nem nyerhetnek.

Szaracsevics végül tizenegy gólig jutott, és külön kiemeli produkciójának értékét, hogy valamennyi találatát akcióból szerezte, és csak azért maradt tizenegynél, mert két hetest is elhibázott.

Zovko mester a találkozó előtt abban bízott, hogy végre egyszer már képes úgy játszania a csapata, hogy nem kerül hullámvölgybe. Ezúttal sikerült, és így megtört az átok is, két év után először verték meg hazai környezetben a bajnoki cím védőjét, ezáltal négy pontra emelkedett az előnyük, és nagy lépést tett a bajnoki cím visszahódítása felé - hála a horvát "nagyapónak".

Jegyzőkönyv:
Fotex KC Veszprém-Dunaferr SE 27-22 (11-7)
Veszprém, 3000 néző, V: Oláh, Szelecz
Góldobók: Saracsevics 11, Jovics 7, Pásztor 5/2, Diaz 2, Csoknyai 1, Perez 1, illetve Mohácsi 8/4, Kuzmicsov 4, Tóth 3, Bene 3, Rosta 2, Gál 2
Hétméteresek: 4/2, illetve 4/4
Kiállítások: 10, illetve 16 perc