Ritter remek rajtja

2001.04.19. 17:59
A budapesti szabadfogású és női birkózó Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek első napján az éremesélyes Ritter Árpád két technikai tusgyőzelemmel mutatkozott be a hetvenhat kilósoknál. Győzelemmel rajtolt a kilencvenhét kilós Farkas Zoltán, aki az Eb-ötödik Torchinavát múlta felül. Vereséget szenvedett az első körben az újonc Dobozi Zolán, valamint Dencsik István, utóbbit az olimpiai ezüstérmes Barzakov verte technikai tussal.
Ritter technikai tusgyőzelmekkel rajtolt

Ritter Árpád
Kedvező sorsolását kiválóan használta ki Ritter Árpád. A hetvenhat kilósok versenyében a délelőtt két győzelmet aratott, és ráadásként mindkétszer technikai tussal múlta felül ellenfelét. Elsőként a francia Zengint késztette megadásra. A csepeli fiú egy perc húsz másodpercnél már hat nullra vezetett. Sokan úgy gondolták, hogy már az első három percben eléri a tízpontos különbséget, és ezzel megnyeri a meccset. Erre még várni kellett, igaz nem sokáig, mert a magyar fiú a pihenő után gyorsan megszerezte a technikai tushoz szükséges pontokat.

Ritter második mérkőzésén magabiztosan verte a lett Leisavniekst. Az első felvonásban - akárcsak a francia ellen - hat nullás vezetésre tett szert. A folytatásban is könnyedén szerezte pontjait, és végül 5.06 percnél technikai tussal nyert. A csoportgyőzelemért a szintén veretlen szlovák Kertanival mérkőzik. Legnagyobb ellenfele a másik csoportban birkózó, olimpiai és világbajnok Buvajsza Szajtyijev is két győzelemmel melegített be. A feltűnően flegmán versenyző orosz klasszis először román ellenfelét három egyre, majd német vetélytársát technikai tussal győzte le.

Farkas remek bemutatkozása

Farkas Zoltán
Kiválóan mutatkozott be a kilencvenhét kilósoknál Farkas Zoltán a grúz származású, holland színekben induló Eb-ötödik Torchinava ellen . A BVSC versenyzője két levitellel és egy pörgetéssel szerzett három pontjával múlta felül a veszélyesen támadó, de pontot nem szerző vetélytársát.

Barzakov oktatott

Nem kísérte szerencse az EB-újonc Dobozi Zoltán bemutatkozását. Meglehetősen visszafogottan kezdett a moldáv Tulbea ellen, amelyet jól használt ki Tulbea, és három perc után hatpontos vezetésre tett szert. A pihenőt követően Dobozi remekül hajrázott , szerzett három pontot, de így is nyolc ötre kikapott moldáv ellenfelétől. A hatvanhárom kilósoknál Dencsik István is vesztesen hagyta el a szőnyeget, őt az olimpiai ezüstérmes Serafim Barzakov verte technikai tussal.

Gyengén kezdtek a nők

A nők között az első magyar a 68 kg-os Vid Gabriella volt: 7-1-es pontozással vesztett az ukrán Szajenkó ellen. A 46 kilogrammban Dózsa Edit a lengyel Zalewskától szenvedett tus-, az 56 kg-ban Sastin Marianna a görög Cimpanakutól technikai tusvereséget.

A magyarok eredményei

54 kg
Tulbea (moldáv)- Dobozi Zoltán 8-5
63 kg.
Barzakov (bolgár)- Dencsik István technikai tus
76 kg.
Ritter Árpád- Zengin (francia) technikai tus
- Leisavnieks (lett) technikai tus
97 kg.
Frarkas Zoltán- Torchinava (holland) 3-0