Nem jutott az Euroliga döntőjébe a PVSK

2001.04.21. 18:13
Történelmi bravúrt vitt véghez a PVSK női kosárlabdacsapata azzal, hogy bejutott az Euroliga messinai négyes döntőjébe. A Pécs tizennégy találkozót nyert, egyszer sem szenvedett vereséget, így végső soron a Bourges elleni mérkőzést a döntőbe jutás esélyesének lehetett volna tekinteni. Ám a papírforma nem teljesült, tíz ponttal alulmaradtak a magyar hölgyek.
Megható gesztussal kezdődött a találkozó, a mintegy ezerháromszáz pécsi néző elénekelte csapatának a himnuszt. Rátgéber László a mérkőzés előtt azt nyilatkozta, hogy Európa legjobb védekező csapata ellen elképesztően nehéz dolga lesz tanítványainak, de nem reménytelen a helyzetük. A rutin mindenképpen a franciák oldalán állt, hiszen ők az elmúlt években kétszer is elhódították Európa legjobbjának járó trófeát.

Ugyan a Pécs dobta - Tuvics révén - az első kosarat, a franciák kezdtek sokkal jobban, rendkívül jól védekeztek, a magyar csapatot arra kényszerítették, hogy előkészületlenül dobjanak, így nagyon sokat hibáztak. A Bourges hamar, a negyed közepére tízpontos előnyre (14-4) tett szert, Rátgéber tüstént időt is kért, de a Pécs továbbra is nehezen találta a ritmust.

Mély gödörbe kerültek a mieink, a franciák pedig Kotocova és Van Gorp vezérletével szórták a kosarakat. Hűen tükrözi a magyarok játékát, hogy két perccel a negyed vége előtt voltak képesek az első tudatos támadást vezetni. Rátgéber folymatosan cserélt, de a különbség egyre nőtt, 22-9-re is vezettek már. A Pécs a negyed végére rendezte a sorait, ám a különbség változatlan maradt (25-12).

Tragikus teljesítmény, de feljövőben a PVSK

A második negyed elején sem változott a játék képe, hiszen hat(!) percig nem találtak a mieink a gyűrűbe. Szerencsére a franciák sem remekeltek ebben a periódusban, ők is csak egy dupláig jutottak, de ismét hamarabb magukra találtak, és már 29-12-re vezettek, amikor Iványi és kétszer Béres csökkentett a különbségen (29-18). Olivier Hirsch Időt kért.

A PVSK dobószázaléka borzalmasan gyenge volt, emberemlékezet óta nem nyújtott ilyen harmatos produkciót a pécsi csapat. A lányok fájdalmas arcára rá volt írva a kínlódás, a félidőig tizennégy pont volt a hátrányunk (30-24).

A Pécs szemlátomást nagyon akart, de semmi sem sikerült neki. A Bourges 80 százalékkal dobta a hárompontosokat, ami egészen kiváló arány. Ám a második félidőben már sokszor tett csodát a Rátgéber-alakulat, ezúttal sem bízhattunk másban. A pécsi szurkolók csodálatosak voltak, egyfolytában bíztatták csapatukat. No, és abban is lehetett reménykedni, hogy a franciák nem bírják végig ezt az iszonyatos iramot.

Biztató szünet utáni kezdés, de még eggyel nőtt a különbség

Csák és Béres révén - utóbbinak tizedik pontja volt már - pontokat szerzett a Pécs a harmadik negyed első perceiben, így már csak tíz volt oda. Ám megint jött Van Gorp... Ám Károlyi hármasával ismét tíz volt a különbség (37-27).

Van Gorpot és Korstine-t viszont nem tudták semlegesíteni a lányok, így tíz pont előny fölé kerültek a franciák (43-27). Csak rövid időre tudott megnyugodni a Pécs, labdákat adtak el, helyzetbe is alig kerültek, és a hátrány a negyed közepére még nagyobb lett, mint a félidőben. A negyed végéig sem történt változás (46-31).

A letámadás sem járt eredménnyel

A Pécs egészpályás letámadással kísérelte meg a zárónegyedben a felzárkózást, mondván, így talán zavarba lehet hozni a kétszeres Euroliga-győztest. Feljöttek, már csak kilenc volt a hátrány (37-46). A francia mester időt kért. Ezek után egy hármast dobtak a franciák, és a Pécs siettete volna a támadások befejezését, de ezen a napon semmi sem jött be. Időnként feltámadt a magyar bajnok (51-44 is volt), de összességében gyenge, meglehetősen indiszponált teljesítményt nyújtottak a magyar hölgyek, kivált az első negyedben. Ráadásképpen a bírók sem mellettünk álltak sorsdöntő helyzetekben.

Három perccel a vége előtt ismét hét pontra csökkent a hátrány, de amikor még ennél is közelebb juthatott volna a Vasút, akkor büntetőkkel elhúztak a franciák (58-48). A Pécs mindent megpróbált, de ennyire futotta erejéből.

Talán az idény legrosszabb játékát mutatták, vitathatatlanul a legrosszabbkor. Kár volt az első negyedbeli rossz játékért, hiszen utána már partiban voltak a mieink a fraciákkal (62-52).

A PVSK-nak pedig nem marad más, mint a tanulságok levonása, és a harmadik helyért, az ugyancsak már többször legyőzött cseh Brno ellen vasárnap foggal-körömmel küzdeni.

Jegyzőkönyv:
CJM Bourges-MiZo-Pécsi VSK 62-52 (25-12, 9-8, 12-11, 16-21)
Messina, 1500 néző, V: Zavlanosz (görög), Roth (osztrák)
CJM Bourges: Van Gorp 9, Melain 4, Souvré 9/6, Korsztin 13, Antibes 4, cserék: Kotocova 11, Boutet, Sene, Poto 12/12, Moussard
MiZo-Pécsi VSK: Csák 10, Iványi 14, Vilutyte 3, Tuvic 7, Károlyi 8/6, cserék: Pretreger 2, Béres 8, Keller, Darida, Burgmann