Bánkuti Zsolt Európa-bajnok

2001.04.22. 22:07
Bánkuti Zsolt aranyérmet szerzett a budapesti szabadfogású Európa-bajnokságon. Az ötvennyolc kilósok versenyének döntőjében az ukrán Fedorisint verte négy egyre. A vasárnapi döntőkben érdekelt másik magyar versenyző a nehézsúlyú Aubéli Ottó a negyedik helyen végzett. A magyar csapat összesítésben egy arany és egy bronzéremmel zárt.
Tizennyolc év után újból szabadfogású birkózó Európa-bajnoki aranyéremnek örülhetünk. Bánkuti Zsolt, az ötvennyolc kilósok versenyében összesen négy győzelmet aratott, és megszerezte a kontinenselsőséget.

Null kettőről négy kettő az elődöntőben

Bánkuti Zsolt
fotó: EPA
A vasárnap délelőtti elődöntők során az EB negyedik szlovák Andrej Safanekkel mérkőzött. Az első három percben mindkét versenyzőt leküldték egyszer-egyszer parter helyzetbe, amit csak a szlovák fiú használt ki. Megpörgette ellenfelét, és kétpontos vezetésre tett szert. A folytatásban Bánkuti mögékerülésből szerzett pontot, így következhetett a hosszabbításban az összekapaszkodás. A magyar legény összefogta ellenfelét, és nagy ívű dobást hajtott vére rajta. Akcióját három ponttal jutalmazták a bírók, amely azt jelentette, hogy a délutáni programban az aranyért birkózhatott.

Bánkuti aranyérmet nyert

Bánkuti Zsolt eredményei
1.forduló erőnyerő volt
2.forduló Lungu (moldáv) 8-0
3.forduló Toarca(román) 7-5
elődöntő: Safanek (szlovák)4-2 hosszabbításban
döntő: Fedorisin(ukrán) 4-1
A döntőben, az eddig csendesebb közönség is megtáltosodott, és óriási biztatásban részesítette a csepeli birkózót. Az első felvonás nagy küzdelmet hozott, de pontot nem értek el a felek. A második három perc elején az ukrán egy mögékerülésből szerzett előnyt. Bánkuti óriási lendülettel támadott, amelynek meg is lett az eredménye. 3.50 percnél elkapta ellenfele lábát, majd néhány lépés után a másik, támaszkodó lábát pedig kirúgta. Fedorisin a hátára esett, Bnkuti pedig bekasszírozhatta a három pontot. A közönség tombolása közepette még egy mögékerülésből egy pontot szerzett, beállítva a négy egyes végeredményt.

Aubéli Ottó negyedik

A nap másik magyar versenyzőjének, Aubéli Ottónak a szereplését nem kísérte szerencse. A magyar nehézsúlyú a délelőtti elődöntőben két és fél percig kiválóan birkózott a grúz Modebadze ellen. Sajnos, null nullás állásnál a grúz aföldre vitte, és az akció végén betusolta. Aubéli a délutáni bronzmérkőzésen a háromszoros Eb-harmadik német Sven Thiele ellen javíthatott volna, de ezen a napon a német még túl nagy falatnak bizonyult. Egy perc alatt három pontot ért el, majd rutinosan tartotta előnyét, amely végeredményben a harmadik hely megszerzését jelentette számára. Aubélinek nics oka szégyenkezni a negyedik hellyel, remekül helyt állt, és ha beleerősödik a súlycsoportba, akkor még sok szép siker előtt áll.

Várakozáson felüli szereplés

A magyar válogatott a várakozáson felül teljesített a versenyen. Bánkuti Zsolt révén egy aranynyérmet, Ritter Árpád révén pedig bronzérmet nyert. Ubéli Ottó negyedik lett, míg Farkas Zoltán ötödik.