Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Bánkuti Zsolt Európa-bajnok

2001.04.22. 22:07
Bánkuti Zsolt aranyérmet szerzett a budapesti szabadfogású Európa-bajnokságon. Az ötvennyolc kilósok versenyének döntőjében az ukrán Fedorisint verte négy egyre. A vasárnapi döntőkben érdekelt másik magyar versenyző a nehézsúlyú Aubéli Ottó a negyedik helyen végzett. A magyar csapat összesítésben egy arany és egy bronzéremmel zárt.
Tizennyolc év után újból szabadfogású birkózó Európa-bajnoki aranyéremnek örülhetünk. Bánkuti Zsolt, az ötvennyolc kilósok versenyében összesen négy győzelmet aratott, és megszerezte a kontinenselsőséget.

Null kettőről négy kettő az elődöntőben

Bánkuti Zsolt
fotó: EPA
A vasárnap délelőtti elődöntők során az EB negyedik szlovák Andrej Safanekkel mérkőzött. Az első három percben mindkét versenyzőt leküldték egyszer-egyszer parter helyzetbe, amit csak a szlovák fiú használt ki. Megpörgette ellenfelét, és kétpontos vezetésre tett szert. A folytatásban Bánkuti mögékerülésből szerzett pontot, így következhetett a hosszabbításban az összekapaszkodás. A magyar legény összefogta ellenfelét, és nagy ívű dobást hajtott vére rajta. Akcióját három ponttal jutalmazták a bírók, amely azt jelentette, hogy a délutáni programban az aranyért birkózhatott.

Bánkuti aranyérmet nyert

Bánkuti Zsolt eredményei
1.forduló erőnyerő volt
2.forduló Lungu (moldáv) 8-0
3.forduló Toarca(román) 7-5
elődöntő: Safanek (szlovák)4-2 hosszabbításban
döntő: Fedorisin(ukrán) 4-1
A döntőben, az eddig csendesebb közönség is megtáltosodott, és óriási biztatásban részesítette a csepeli birkózót. Az első felvonás nagy küzdelmet hozott, de pontot nem értek el a felek. A második három perc elején az ukrán egy mögékerülésből szerzett előnyt. Bánkuti óriási lendülettel támadott, amelynek meg is lett az eredménye. 3.50 percnél elkapta ellenfele lábát, majd néhány lépés után a másik, támaszkodó lábát pedig kirúgta. Fedorisin a hátára esett, Bnkuti pedig bekasszírozhatta a három pontot. A közönség tombolása közepette még egy mögékerülésből egy pontot szerzett, beállítva a négy egyes végeredményt.

Aubéli Ottó negyedik

A nap másik magyar versenyzőjének, Aubéli Ottónak a szereplését nem kísérte szerencse. A magyar nehézsúlyú a délelőtti elődöntőben két és fél percig kiválóan birkózott a grúz Modebadze ellen. Sajnos, null nullás állásnál a grúz aföldre vitte, és az akció végén betusolta. Aubéli a délutáni bronzmérkőzésen a háromszoros Eb-harmadik német Sven Thiele ellen javíthatott volna, de ezen a napon a német még túl nagy falatnak bizonyult. Egy perc alatt három pontot ért el, majd rutinosan tartotta előnyét, amely végeredményben a harmadik hely megszerzését jelentette számára. Aubélinek nics oka szégyenkezni a negyedik hellyel, remekül helyt állt, és ha beleerősödik a súlycsoportba, akkor még sok szép siker előtt áll.

Várakozáson felüli szereplés

A magyar válogatott a várakozáson felül teljesített a versenyen. Bánkuti Zsolt révén egy aranynyérmet, Ritter Árpád révén pedig bronzérmet nyert. Ubéli Ottó negyedik lett, míg Farkas Zoltán ötödik.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!