Bronzérmes a MiZo-Pécs az Euroligában

2001.04.23. 19:49
A pécsi hölgyek az otthon maradt szurkolóiknak megígérték, hogy hazahozzák nekik a bronzérmet. Ennek megfelelően kezdődött a találkozó. Az első kétnegyedben magabiztosan játszva, megnyugtató előnyre tettek szert, így még a harmadiknegyedbeli gyengébb játék is belefért. A végén nyolc ponttal bizonyultak jobbnak a cseh Brnonál, ezzel betartva ígéretüket, hazahozták a bronzérmet.
Fantasztikus hangulatban kezdődött a bronzmeccs a női kosárlabda Euroligában. Igaz nem a messinai közönség, hanem a mintegy ezer Pécsről kiutazott magyar varázsolt, már-már hazai környezetet idéző hangulatot. Így nem csoda, ha a pécsiek jövőre szeretnék megrendezni a döntőt.

Rátgéber László
Úgy kezdett a Pécs, ahogy ellene kezdett a Bourges a pénteki elődöntőben. Az első negyedben parádésan játszott a Rátgéber László által dirigált gárda. Percek alatt 14-4, majd nem sokkal később már 20-6 volt a baranyai hölgykoszorú előnye. Minden bejött Iványiéknak, most távolról, messziről pontosan céloztak. A játékrészt 25-12-re nyerték a fekete mezes pécsiek.

A második negyedben sem találta a magyar bajnok játékának ellenszerét a cseh csapat. Csákék nyugodtan, a teljes ziccerekig kijátszva, szebbnél szebb kosarakat dobtak. A negyed végére kezdtek magukhoz térni az indiszponált brnoiak, és a játékvezetők is érdekes felfogásban - nem a Pécsnek kedvezve - kezdték vezetni a bronzcsatát. Ennek köszönhetően a negyed végére feljöttek kilenc pontra, 38-27-re.

A harmadik tízpercben érthetetlenül elkezdtek kapkodni a sokkal jobban játszó pécsiek. Rengeteg eladott passz, pontatlan dobások. Rátgéber cserékkel próbálkozott, de mintha megijedtek volna az esélytől a pécsi hölgyek. Edzőjük hiába járta el szinte az összes törzsi táncot az oldalvonal mellett, a csehek vérszemet kaptak, és feljöttek három pontra. Az utolsó másodpercekben aztán két gyors kosárral hétpontos lett az előny. 53-46

A Bourges nyerte a döntőt
A győzelmet a francia házidöntőben végül a pécsieket az elődöntőben megverő Bourges szerezte meg, miután a döntőben két ponttal, 73-71 arányban bizonyult jobbnak a szintén francia Valencienes ellen. Végig hatalmas izgalom övezte az összecsapást, a győzelmet jelentő kosarat, tíz másodperccel a vége előtt dobták a bourgesiak.
A végeredmény:
Bourges - Valencienes 73-71

Az utolsó játékrészben volt olyan időszak is, amikor két pontra is feljöttek a csehek, akik olykor igen csak odacsaptak. De ez a túlzott keménység sem ért semmit, mert az ellenfél jobb volt. Roppant taktikusan játszva, megőrizték előnyüket a mieink. Igaz, néha mintha egy emberrel többen lettek volna a pécsiek. A pluszember szürke zakóban szaladgált le-föl az oldalvonal mellett, és Rátgéber Lászlónak hívják.

A csapat edzője a mérkőzés után még mindig az elszalasztott elődöntő miatt szomorkodott. Tette ezt annak ellenére, hogy csapata a magyar női kosárlabdasport legnagyobb sikerét érte el.

Női Euroliga, a 3. helyért:
MiZo-Pécsi VSK - Gambrinus Brno (cseh) 66-58
(25-12, 13-15, 15-19, 13-12)

Messina, 1000 néző, V: Alzuria (spanyol), Roth (osztrák)

MiZo-Pécsi VSK: Csák 6, Iványi 13/3 , Vilutyte 9/3, Tuvic 14, Károlyi 16/6, cserék: Pretreger, Béres 8

Gambrinus Brno: Vodickova 7, Stepanová 14, Godályová 10, Marencikova 10, Vecerova , Kamenikova , Machova 8, Blahouskova 4, Nakielna 5/3