Capriati ismét jobb volt Hingisnél

2001.04.23. 18:58
Magyar szempontból természetesen a Római Parti Teniszakadémia eseményei voltak a legfontosabbak, mégha ez a torna csupán 110 ezer összdíjazással bírt is. A legjobb négy között érdekeltek voltunk Kapros Anikó révén, sajnos a végjátékban érvényesült a papírforma. Budapest mellett a hölgyek Charlestone-ban léptek még színre, ezen a viadalon megismétlődött az idei Austral Open fináléja, és megintcsak Capriati nyert Hingis ellen. A férfiak Monte Carlóban viaskodtak egymással, és a világranglista pillanatnyilag második helyezettje, a brazil Kuerten igazolta, hogy ezen a felületen ő a legjobb.
Marosi Katalint kivéve valamennyi magyar játékos úgy játszhatott a budapesti Colortex Openen, hogy a világranglistás pontokat illetően nem volt veszítenivalója. Éljátékosunk, Kuti Kis Rita tavaly az első fordulóban búcsúzott, így azzal, hogy a második fordulóba került: újabb pontokat szerzett. Rita egyébként a döntő pillanatokban nem játszott jól, és nem véletlenül kapott ki simán a második kanyarban - döntő szettben 6:2-re - az egyre jobb formába lendülő Mandula Petrától.

Kuti Kis Rita
Mandula nem akármilyen teljesítménnyel rukkolt ki a tornán, hiszen neki selejtezőt kellett játszania, és miután ott kétszer nyert, a főtáblán is kétszer diadalmaskodott, mígnem a második kiemelt luxemburgi Kremer megverte. Pedig azon a meccsen is elemében volt a csinos magyar hölgy, ám képtelen volt a meccslabdáit értékesíteni. Alighanem ez a tény meg is viselte. (Ráadásképpen a viadal egész ideje alatt derékbántalmakkal küszködött.) Mandula - Marosival - párosban a négybe jutott, és mindez igen figyelemre méltó, talán visszakerül a századik hely környékére a ranglistán.

Az egész viadal legkellemesebb meglepetése Kapros Anikó kiváló játéka volt. A tizenhét éves magyar hölgy az elődöntőbe jutott, miközben a tavalyi döntős holland Boogertet, és a két franciát Foretz-et és Loit-t verte. Az első meccsén nagyon magabiztos volt, a másik kettőn az első szettet elbukta, ám mindez nem törte meg, fordított. Kremer ellen aztán már neki sem ment, két játszmában kapott ki(6:1, 7:5).

Említést érdemel még, hogy párosban Gubacsi Zsófia jutott a döntőbe, de jugoszláv partnerével, Zariccsal végül meg kellett elégedniük a második hellyel, mert a tavalyi egyéni győztes Garbin és párja legyőzte őket. Mindenesetre a jövő heti szlovákok elleni Federation Kupa találkozó előtt biztató, hogy jó formában vannak a mieink. Egyéniben egyébként az első kiemelt bolgár Maleeva nyert.

Jennifer Capriati
A nagyvilág e közben Hingisre és Capriatira figyelt. Már csak amiatt is, mert az Austral Openen a toronymagas esélyes Hingis vereséget szenvedett az amerikai hölgytől, aki ekkor aratta élete első Grand Slam győzelmét. Capriatiról kiderült azóta, hogy nem egyszeri fellángolás volt az a győzelme, pár hete Key Biscane-ben is jól játszott - döntős lett -, és most is megverte a svájci világelsőt. Az első szettet nullára nyerte, majd Hingis feltámadt - 6:4-gyel egyenlített -, de a döntő játszmában ismét Capriati figyelt jobban(6:4).

A brazil Gustavo Kuerten noha nem salakon nem nyerte meg a férfiak tavalyi nem hivatalos világbajnokságát Agassi ellen, rendre igazolja, hogy mégiscsak a salak az ő világa. Idén már nyert két dél-amerikai tornát ezen a felületen, és miután áttelepült a teniszelit Európából, itt is megállta a helyét. (Hogy nem százszázalékos a mérlege salakon, arról az ausztrál Hewitt tehet, aki szülővárosában győzte le Davis Kupa-meccsen.) A döntőben a marokkói Arazi - a francia, Ausztráliában döntős Grosjean búcsúztatta a négy között - nem tudott jelentősebb ellenállást tanúsítani ellene(6:3, 6:2, 6:4).