Újabb stadionkatasztrófa, közel 120 halott

2001.05.10. 10:55
Ghánában egy bajnoki mérkőzés nyomán közel százhúszan meghaltak, és több mint százan megsebesültek. A Hearts of Oak-Kumashi Ashanti Kotoko meccs után, a 2-1-es vereségre álló utóbbi csapat szurkolói rongálni kezdték a stadion berendezését. A rendőrség lezárta a stadiont, és könnygázzal próbálta helyreállítani a rendet. A tömegben azonban pánik tört ki, amelynek végül halálos áldozatai és sebesültjei is lettek.
Legalább 117 halálos áldozata és 150 sebesültje van annak a pániknak, amely egy ghánai futballstadionban tört ki egy szerdai mérkőzés után.

A 85. percben tört ki a botrány

A két legjobb ghánai klub, a Hearts of Oak-Kumashi Ashanti Kotoko bajnoki meccsének a lefújása előtt öt perccel, a 2-1-es vesztésre álló érthetően csalódott vendég szurkolók rongálni kezdték a stadion berendezését, és különböző tárgyakat dobáltak a játéktérre. A pánik, azután tört ki, hogy a rendőrség lezárta a stadiont, és könnygázzal próbálta helyreállítani a rendet. A helyi televízió egyik munkatársa arról számolt be, hogy legalább 70 ezer néző volt a stadionban, amikor a rendőrség lezárta a kijáratokat.

Az accrai stadionban és környékén a tragédia után még órákig káosz uralkodott. A legtöbben megfulladtak, másokat egyszerűen összetapostak A tengerparton fekvő főváros utcáin szirénák vijjogtak, több kórház megtelt. Kétségbeesett emberek százai keresték hozzátartozóikat a mintegy 150 sebesült között.

Nemzeti tragédia, a rendőrség hibájából

- A rendfenntartók helytelenül reagáltak az eseményekre. A túl szigorú intézkedés idézhette elő a tömegpánikot - mondta a sportminiszter. Az elnöki ügyek minisztere súlyos nemzeti tragédiának nevezte az esetet. A Hearts főnöke, Harry Zakour szerint: Kicsúszott az irányítás a rendőrség kezéből, ez okozta a bajt.

Egy hónapon belül ez volt a negyedik, sok áldozattal járó stadionkatasztrófa Afrikában. Április 11-én a dél-afrikai Johannesburgban 43 halottat és 160 sebesültet követelt egy hasonló eset. Április 29-én a kongói Lubumbashiban nyolcan haltak meg a városi stadionban. Május 6-án Elefántcsontparton egy halottról és 39 sebesültről érkeztek jelentések.

Európa se jobb
Belgrádban a jugoszláv kupa döntője alatt előbb a két csapat szurkolói között került sor összetűzésre, miután a helyi Partizan csapata 1-0-ra legyőzte a Crvena Zvezdát. Később a rendőrség is beavatkozott a verekedésbe, és ennek nyomán összesen hat rendőr és tizenegy szurkoló megsebesült.

Horvátországban húsz percre félbe kellett szakítani a Hajduk Split - Dinamo Zagreb kupadöntőt, mert az előbbi szurkolói 2-0-ás Dinamo -vezetésnél köveket dobáltak, és berontottak a pályára. A rendőrség vízágyúval teremtett rendet, legalább negyvenen megsebesültek, köztük nyolc rendőr. Az eredmény már nem változott, a Dinamo várhatja kedvezőbb helyzetben a zágrábi visszavágót.