Európa-bajnok a birkózó Deák Bárdos

2001.05.13. 18:10
A nehézsúlyú Deák Bárdos Mihály nagyszerű birkózással aranyérmet nyert a nehézsúlyúak között az isztambuli kötöttfogású Európa-bajnokságon. Győzelmének értékét növeli, hogy a fináléban a hazaiak versenyzője, Bakir, volt az ellenfele, aki ellen kétszer is hátrányba került, de végül a hosszabbításban a maga javára fordította a meccset a miskolci születésű birkózó.
Nem indult jól magyar szempontból ez az Európa-bajnokság, de ami ennél fontosabb: jól zárult. Azok után, hogy kiesett az olimpiai ezüstérmes Bárdosi, hogy Bárdosi és Hirbik is korán elbúcsúzott, az egyedüli állva maradt magyar, Deák Bárdos Mihály meg sem állt az aranyéremig.

Deák Bárdos Mihály
Nagyszerű birkózással nyert a nehézsúlyúak között
Nem volt könnyű útja a magyar fiúnak, mert német, lengyel, orosz, valamint bolgár birkózót kellett felülmúlnia ahhoz, hogy a döntőben a törökkel megmérkőzhessen. Ám Deák Bárdos nagyon jó erőben volt, nem véletlenül mondta a viadalt megelőzően, hogy Karelin visszavonulása után eljön az ő ideje. (Az olimpián egy csoportba került az orosz óriással, és ő tusolta.) Ennek előjele volt, hogy a Magyar Nagydíjon az amerikai olimpiai első Rulon Gardnert is legyőzte.

Deák Bárdos Isztambulban mindvégig energikusan birkózott, pontot is igen nehezen voltak képesek végrehajtani rajta az ellenfelek a csoportmeccsek során. A délelőtti elődöntőben a korábbi Eb-aranyérmes bolgár Murejkót is magabiztosan verte 3-0-ra, ezzel tovább táplálta a reményt, hogy első hely birtokában távozik a magyar küldöttség Törökországból.

Tízezer török búslakodott Deák Bárdos győzelme miatt

A délutáni döntőben következhetett Bakir, a hazaiak üdvöskéje, aki jóval szerényebb dicsőséglistával rendelkezik, mint Deák Bárdos. A török a hat perc alatt egyszer sem volt képes értékelhető akciót végrehajtani a Vasas birkózóján, mégis előnybe került. Furcsa szabály az, hogy ha pont nélkül zárul az első menet, utána összekapaszkodással folytatják az érdekeltek. Ebben Deák volt a kedvezményezett, de elengedte eredetileg összekulcsolt kezét, így a bírók pontot adtak Bakirnak, a tízezer hazai néző legnagyobb örömére.

Deák Bárdos azonban rendületlenül ment előre a második három percben, és a térdelőhelyzetbe kényszerített török ellen egyenlített. Jöhetett a ráadás három perc. Ismét összekapaszkodás, ismét hátrány. A hosszabbításban azonban már nem ismert kegyelmet a miskolci születésű birkózó, kibillentette ellenfelét, ami már két pontot ért, és ezzel elérte a győzelemhez elengedhetetlenül szükséges három pontot, vagyis Európa-bajnok lett! Majoros tavalyi győzelme után újra bajnokot ünnepelhet a sportág.