Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Kétszer egyenlített, és pontot mentett az Újpest

2001.05.13. 17:37
Kapcsolódó cikkek (1)
A forduló, illetve az egész bajnokság legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzését az Üllői úton játszották, a listavezető Ferencváros az őt kupából búcsúztató hatodik Újpestet fogadta. A Fradi múlt vasárnap ötöt kapott az MTK ellen, így már csak két ponttal vezet a kék-fehérek és a Kispest előtt. A hatodik Újpest hátránya a zöldekkel szemben csak hat pont, és ez meg is maradt, mert a rangadó döntetlen lett, jóllehet kétszer is vezetett a Fradi, de mindkétszer egy percen belül egyenlített az UTE.
Az első kisebb siker már a mérkőzés előtt megszületett, a stadion előtt ugyanis nem volt verekedés, mert a szokásoktól eltérően ezúttal egy hosszú ponyva alatt kísérték be a biztonságiak a Megyerről érkező drukkereket. Kezdődhetett tehát a várva várt mérkőzés, amelyik előtt a szurkolótáborok külön készültek. "Bízunk benned Tokody" - ezt lehetett olvasni a zöldek oldalán, utalva Tokody hatalmas öngóljára a Dunaferr ellen. "Már csak Tokodyban bíztok?" - olvashattuk a másik oldalon. Remélhetőleg csak szópárbajig fajulnak az indulatok.

Az MTK elleni meccshez képest a bizonytalankodó védelemből kimaradt Hrutka és Keller is, vagyis Csank átszervezte a védelmet, egyértelműen abban a reményben, hogy a mozgékony Herczeget hatékonyan tudják fogni. A Fradi kezdett sokkal aktívabban, Horváth Péter szépen fordult a kapu felé, de Bíró a helyén volt. Majd egy perc múltán a tavaly győztes gólt fejelő Dragóner került helyzetbe, de a fejes, ha centikkel is, a kapu mellé szállt. Az első negyedóra végén Cheregi fejesét hárította üggyel-bajjal Bíró.

Tamási javította hibáját: egyenlített az Újpest

Ezek után távoli lövésekkel próbálkoztak a hazaiak, de Pinte és Dragóner kísérletét - csakúgy, mint Gyepes fejesét - is ártalmatlanította az újpesti portás. Aztán Tamási ügyetlenkedett a saját tizenhatosán belül, eladta a labdát, ebből Horváth ziccerbe került, és ő ugyan még hibázott, Vén azonban már nem.

Az Újpest igen védekező felfogásban játszott, azonban amikor lehetőséghez jutott a Fradi kapuja előtt, ki is használta. Két perc sem telt el a vezető találat után. Dvéri jobb oldali szögletét Tamási fejelte kapura - ezáltal javított valamelyest korábbi hibáján -, és az elmélázó védők között Urbán egyenlített.

Parázs percek a félidő végén

Aztán a két gyors gól után a játékosok - no meg a nézők is - egyre többet foglalkoztak egymással és a bírói ítéletekkel. Egy kis megnyugvást csak Pinte remek indítása hozott, amikor Gyepes lépett ki nagy helyzetben, de a hátra érkező Korolovszky, és Bíró közös erővel menteni tudott.

A félidő utolsó perceiben háromszor villant a Fradi, előbb Gyepes beadását Horváth tíz méterről lőhette kapura, ám a középre tartó lövést Bíró kiütötte. Majd Lipcsei lövése okozott gondot, végül az igen aktív Gyepes lőtt fölé tiszta helyzetben négy méterről. Így hát maradt a döntetlen.

Sorozatos helyzetek után Pinte betalál

A Fradi ott kezdte a második játékrészt, ahol az elsőt abbahagyta. Lendületesek voltak, gyorsan átjátszották a lilák védelmét, ennek köszönhetően Gera, a Horváth helyére beállt Tóth Mihály, majd Kriston került helyzetbe, de Bíró illetve a védelem mindannyiszor résen volt.

Még hat perc sem telt el, amikor Tóth ollózott, de Bíró ezúttal is a helyén volt. Újabb egy perc múltán Pinte lőtt kecsegtető helyzetben centikkel mellé. A Fradi futószalagon gyártotta a helyzeteket, ám a kapu előtt elbizonytalanodtak a zöldek.

Egészen a 65. percig nem is találtak a hálóba, ekkor azonban Tóth nagyszerűen fejelt egy labdát Pinte elé, aki megelőzte Tamásit, és a kimozduló Bíró mellett a kapuba emelt. Ezzel meg is nyugodhatott volna a Fradi, csakhogy egy percet sem bírtak megint kihúzni.

Különös koreográfia, egy perc után egyenlít az Újpest

Egy kósza ellentámadás - ez volt a második újpesti próbálkozás ebben a félidőben - után a Diósgyőrből igazolt szlovák Kunzo 21 méterről lövésre szánta el magát, és az a hálóba vágódott. Nagy gól volt.

A két megintcsak gyors gól után a Fradi nem állt le, és Földvári beadását Pinte három méterre a kaputól, nagy helyzetben ellőtte bíró lába között, de a kapufa mellett is. Aztán jött egy nem várt újpesti kontra, de Herczeg nem tudta bevenni egykori csapattársa, Szűcs kapuját.

Tóth az utolsó percben kapufát lőtt

A Fradi a végén mindent egy lapra tett fel, Tóth Mihály egy baloldali beadás után a kapufát találta el. Ez volt a meccslabda, mert Bíró már verve, de a labda kifelé pattant. A mindent eldöntő találatot tehát nem volt képes bevinni a Fradi. Az Újpest az utolsó percekben folyamatosan húzta az időt, Kisteleki István pedig cserékkel operált, hogy az egy pont azért meglegyen, hiszen már ez is jobb, mint a novemberi eredmény.

Mindent egybevéve a Ferencváros sokkal többet támadott, a megyeriek azonban szinte százszázalékos helyzetkihasználásuknak köszönhetően egy pontot megmentettek. Ezzel legrosszabbul a Fradi járt - negyedik meccsen nyeretlen -, legjobban pedig az üldözői, hiszen biztosan nem léphetnek a zöldek.

Jegyzőkönyv
Ferencvárosi TC-Újpest FC 2-2 (1-1)
Üllői út, 14 000 néző, V: Szabó Zs.
Ferencváros: Szűcs L. - Cheregi, Dragóner, Nagy N. - Kriston, Lipcsei, Pinte, Gyepes (Földvári, 74.), Vén (Keller, 83.) - Horváth P. (Tóth M., a szünetben), Gera
Újpest: Bíró Sz. - Medgyesi, Korolovszky (Szélesi, 69.), Tamási, Pető Z. - Tokody (Terjék, 61.), Kunzo, Urbán, Dvéri - Orescsuk (Galaschek, 89.), Herczeg
Gólszerzők: Vén (25.), Pinte (65.), illetve Urbán (27.), Kunzo (66.)
Sárga lap: Gera (24.), Lipcsei (31.), Kriston (56.), illetve Korolovszky (42.), Dvéri (59.), Pető Z. (90.)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.