Litván győzelem a budapesti öttusa világkupán

2001.05.14. 18:33
Idén sem tört meg a mieinket sújtó átok a budapesti öttusa Westel-világkupán. Balogh Gábor '96-os győzelme után ugyanis képtelen magyar versenyző a győztesek névsorához csatlakozni. Idén is csupán egy harmadik helyezésre futotta a magyarok erejéből, mégpedig attól a Horváth Viktortól, akitől senki sem számított erre a teljesítményre. Az olimpikon Sárfalvi és Balogh csupán a vert mezőnyben végzett.
Nem indult rosszul a vasárnap reggel a mieinknek, hiszen Kállai Ákos célzott a legjobban, így értelemszerűen az első tusa után ő vezette a mezőnyt. A vívásban azonban nem összpontosított eléggé, így jócskán hátrébb csúszott. A lövészetben nem teljesített rosszul a fehérvári Horváth Viktor sem, aki eddig még igazán komoly eredménnyel nem büszkélkedhet, jóllehet a világranglistán tagja az első harmincnak.

A vívás azonban neki sem ment túl jól, nem úgy, mint Kovács Gergelynek, aki ekkor zárkózott fel az élmezőnyhöz. Úszásban, a harmadik számban aztán az orosz junior világbajnok Mojszejev leiskolázta mezőnyt. A mienk, ha nem is voltak dobogón, tartották a lépést az élmezőnnyel. A lovaglást Kállai nyerte, de ekkor már neki tetemes volt a hátránya, Horváth azonban a harmadik lett a négy tusát követő összesítésben. A futásnak tehát dobogós helyről vághatott neki, közvetlenül utána pedig Kovács futott.

A célba is így érkeztek, ám esélyük sem volt arra, hogy netán felzárkózzanak a versenyt végül megnyerő litván Zadnieprovskis mögé. A második helyen a román Papuc végzett, aki pillanatnyilag a második a világranglistán. Az olimpiai ezüstérmes Balogh csupán a tizennegyedik helyen futott be - lövészetben és vívásban szerepelt gyengén -, egy hellyel előzte meg Fülep Sándort, aki két hete első lett a világkupa-sorozatban. Sárfalvi a 9., a már említett Kállai a 18. helyen zárt.

A világkupa-verseny végeredménye:
1. Andriejus Zadnieprovskis(litván) 5612 pont
2. Nicolae Papuc (román) 5575
3. Horváth Viktor 5531
4. Kovács Gergely 5500
5. Andrej Mojszejev (orosz) 5476
6. Eric Walther (német) 5470