Ambrus
-7 °C
3 °C

Csehország sorozatban harmadszor a hoki-világ trónján

2001.05.14. 18:26
Legutoljára 1981 és 1983 között volt rá példa, hogy egy válogatott sorozatban háromszor nyerjen az A-csoportos jégkorong-világbajnokságon. Ez pedig még a Tretyakkal felálló szovjet gárda volt. Ez a bravúr most a cseheknek sikerült. Sikerük értékét növeli, hogy a vasárnapi döntőben 0-2-ről sikerült nyerniük. A hannoveri Preussag Arenában 10 513 néző láthatta élőben, amint Moravec hosszabbításban szerzett góljával 3-2-re verték Finnországot.
Az első harmad hatalmas finn fölényt hozott, ám Lind mégis csak két perccel a játékrész vége előtt tudta bevenni a szenzációs napot kifogó Hnilicka kapuját. A második húsz percben is az északiak voltak aktívabbak, ennek megfelelően, egy emberelőnyös helyzetből növelték is előnyüket. A harmadik játékrészre feltámadtak a címvédő csehek, és minden mindegy alapon kezdtek el játszani. Ennek eredményeként a 45. percben szépítettek, majd a mérkőzés vége előtt öt perccel az egyenlítés is sikerült nekik.

A hosszabbításban a finnek kerültek előbb emberelőnyös helyzetbe, ám nem tudtak élni a lehetőséggel. A hosszabbításból 10 perc és 53 másodperc telt el, amikor Moravec ütőjéről elindult útjára a világbajnoki címet eldöntő lövés. Miután a pakk a finn kapuban kötött ki, a csehek egy kupacban ünnepelték tizedik - zsinórban - harmadik világbajnoki címüket.

A csehek 1996 óta egyetlen vb-ről sem tértek haza érem nélkül, míg az északi ország válogatottja négy esztendőn belül, a harmadik ezüstérmét szerezte. A 99-es döntőben ugyanez volt a párosítás, és ott is a csehek diadalmaskodtak, ugyancsak hosszabbítás után. A döntő utáni statisztikákból kiderült, hogy a kapura lövési arány 49:35 volt a finnek javára.

A világbajnoki cím sorsát eldöntő David Moravec mellett Milan Hnilicka is különdíjat kapott a torna legjobb kapusaként, míg a legjobb védő a svéd Kim Johnsson, a legjobb csatár pedig a finn Sami Kapanen lett. A gólkirályi címet is egy finn hokis, a döntőben is eredményes Juha Ylönen érdemelte ki.

A jövő évi vb-t Svédország rendezi,
a torna 2002. április 28-án kezdődik.
A csoportok beosztása:
A-csoport: Csehország, Németország, Svájc, Ázsia-bajnok
B-csoport: Finnország, Szlovákia, Ukrajna, Lengyelország
C-csoport: Svédország, Oroszország, Ausztria, Szlovénia
D-csoport: Egyesült Államok, Kanada, Olaszország, Lettország

Prágában az Óvárosi téren két hatalmas képernyő előtt, közel 50 ezer ember kísérte figyelemmel a döntőt. A győzelem után is több ezren özönlöttek az utcákra, és hatalmas utcabál kezdődőtt. A prágai rádió jelentése szerint szintén ezrek mentek ki az utcákra Brünnben, Ostravában, Pilzenben és más nagyvárosokban is. Václav Havel államfő táviratban köszöntötte a jégkorongozókat.

A döntőben:
Csehország-Finnország 3-2 (0-1, 0-1, 2-0, 1-0), hosszabbítás után
Gólszerzők:
M. Prochazka (45.), Dopita (55.), Moravec (71.), illetve Lind (18.), Ylonen (39.)

A döntő után közzétették a vb All-Star csapatát.
kapus: Milan Hnilicka (cseh)
védők: Petteri Nummelin (finn), Kim Johnsson (svéd)
csatárok: Robert Reichel (cseh), Martin Rucinsky (cseh), Sami Kapanen (finn)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.