Orsolya
7 °C
10 °C

Hétvégén Raab Karcher Gyorsasági Magyar Bajnokság

2001.05.17. 18:57
Változás a korábbi évekhez képest, hogy már ezen a hétvégén, május 18-20-án, azaz az idény elején megrendezik a kajak-kenu magyar bajnokságot. A március végi szakszövetségi közgyűlés döntött arról, hogy az eredetileg a szezon végére tervezett versenyt korábban, a szolnoki Raab Karcher Kupára építve hirdetik meg. Akkor úgy tűnt, hogy ennek pusztán anyagi okai vannak, hiszen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség idén, a tavalyi négy olimpiai aranyérem ellenére, nagyságrendekkel kevesebb központi támogatásban részesült, mint az előző évben.
Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint azonban más, szakmai jellegű tényezők is közrejátszottak a döntésben. Például az 1999-es év tapasztalata, amikor a hazai bajnokságot a milánói vb-t követően rendezték meg, azzal a nem titkolt céllal, hogy a vb-n egyébként kiválóan szereplő csapat idehaza újra megmutathatja magát, és ezáltal tovább növelheti a sportág népszerűségét. A verseny azonban színvonalában és az indulók számában is elmaradt a várakozásoktól, a magyar bajnokság ugyanis egyesületi program, és a klubok több, a világbajnokságon szereplő versenyzőnek is engedélyezték, hogy a megérdemelt pihenést válasszák a rajthoz állás helyett.

Kovács Katalin és Viski Erzsébet
Külön hajóban fognak ülni az olimpiai ezüstérmes női egység tagjai
Mivel idén újra lesz Európa- és világbajnokság is, ezért a szövetség igyekezett elkerülni, hogy újra ilyen helyzetbe keveredjen. A szezonvégi időpont tehát kiesett, a versenyidőszak közepére azonban megintcsak nem lehetett beilleszteni a bajnokságot, mert ügyelni kellett a különböző regatták jellegére, és azok egymásra épülésére is - mondja Angyal. Nem lehet például válogatók között rendezni a magyar bajnokságot, mert időt kell hagyni a versenyzőknek, hogy korrigálhassanak, ha esetleg rosszul teljesítettek volna az első megmérettetésen - folytatja a szövetségi kapitány.

A korai időpont talán nem, az azonban már mindenképpen szerencsés, hogy a Raab Karcher Gyorsasági Magyar Bajnokságon új, fiatalokból álló egységek is indulnak a nagymenőkkel szemben. Angyal Zoltán különösen örül annak, hogy az év első komoly versenyén több fiatal bemutatkozó egység is lesz, főképp a kenu szakágban, akik "megszorongathatják majd" az idősebbeket. Egyesületi program lévén ugyanakkor több olyan, világversenyekről is ismert egység van, amely nem a megszokott felállásban fog indulni.

Kőbán Rita
Laky Évával indul
Az 500 méteres négyes számban például külön hajóban fognak ülni az olimpiai ezüstérmes női egység tagjai: Kovács Katalin az MTK, Szabó Szilvia, valamint Viski Erzsébet a TVSE négyesében állnak rajthoz. Az egységtől már korábban távozott Kőbán Rita a BSE versenyzőjeként indul majd, Laky Évával párban, 200 és 500 méteren is. Az olimpiai aranyérmes férfi négyesből pedig többen kipróbálják magukat egyéniben is, méghozzá 1000 méteren. Ezt szintén örömtelinek tartja a szövetségi kapitány, szerinte ugyanis az egyes számokban derül ki igazán az erőnlét, a fizikum állapota.

Egy héttel a hazai bajnokságot követően kerül sor a MOL Nemzetközi Kupára, ahol azonban már újra a jól ismert egységek fognak rajthoz állni, minden bizonnyal együtt lapátol majd a Raab Karcher-verseny idejére különváló olimpiai bajnok Pulai Imre-Novák Ferenc kettős is. A hazai bajnokság tehát időpontjában és az induló egységeket tekintve is számos újdonságot fog hozni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!