Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Iverson a legértékésebb 2001-ben

2001.05.17. 15:22
Kapcsolódó cikkek (1)
A Philadephia 76-ers mindössze hat láb (183 centiméter) magas védőjét, Allen Iversont választotta a 2000-2001-es szezon legértékesebb játékosának (MVP-nek) az amerkiai profi kosárlabdaliga. A 31,1 pontos átlaggal az idei gólkirályi címet is elnyert Iverson az NBA történetének legalacsonyabb MVP-je.

A profi kosárligában az alapszakasz legjobbjának, azaz legértékésebb játékosának járó Maurice Podoloff díj talán a legfontosabb elnyerhető egyéni cím. Michael Jordant ötször választotta MVP-vé a liga, a hatvanas évek legendás centere, a néhai Wilt Chamberlain négyszer, kortársa, Bill Russel ötször, a hetvenes évek centersztárja Kareem Abdul-Jabbar pedig hatszor lett "legértékesebb".

Az idei szavazáson Iverson mögött Tim Duncan, a San Antonio Spurs játékosa végzett a második helyen, Shaquille O'Neal (Lakers) a harmadikon, Chris Webber (Sacramento) pedig a negyediken.

Iverson
Az immár ötödik NBA-szezonját taposó, 26 éves Iverson sokáig vitatott figurája volt a ligának. Fantasztikus tehetségét, képességeit senki sem vonta kétségbe, de kritikusai rendszerint kifogásolták elégtelen koncentrálóképességét, nagyszájúságát, felelőtlenségét, éretlen, önző játékát. Iverson gyakran összetűzésbe került edzőivel és játékostársaival (miatta kellett távoznia a csapattól Jerry Stackhouse-nak), többen inkább amolyan nagyszájú, nagyképű bajkeverőnek tartották, aki nagyon messze van az igazi klasszisjátékosoktól, Jordantól, Malone-tól vagy akár Shaq O'Nealtól. Pedig Iverson hihetetlen dolgokat produkált már újoncként: élete első NBA-meccsén harminc pontot dobott, és még szintén újoncévében öt egymást követő mérkőzésen ért el negyvennél több pontot, ami előtte még senkinek sem sikerült.

Idén változott a helyzet. Iverson csapata, a szebb napkat is látott (1956-ban, '67-ben és '83-ban bajnoki címet nyert) Philadelphia magára talált, Larry Brown edzőnek végre sikerült összeraknia a csapatot, és jöttek egymás után a győzelmek. Ahogy a győzelmek jöttek, úgy tűntek el Iverson kevésbé sportszerű megmozdulásai, a nagyképű beszólogatások, a veszekedések. Az alacsony termetű védő játéka beérett, főképpen védekezésben fejlődött sokat. A 76-ers ugyan végül nem "nyerte" az alapszakaszt, de 82 meccsből 56 győzelemmel a keleti főcsoport legjobbjaként jutott a rájátszásba.

Iverson nem csak az alapszakasz legeredményesebb játékosaként (2207 pont, 31,1-es átlag) zárta a 82 mérkőzéses sorozatot, de a legfontosabb védőkategóriában, a labdaszerzésben is első lett 2,51-es átlaggal.

Fantasztikus tehetségét, képességeit senki sem vonja kétségbe
Hogy valóban Iverson-e a legértékesebb játékos, az csak most dől el igazán. Az éppen a konferenciaelődöntőknél tartó rájátszásban a Philadelphia egyelőre nem bír a jóval esélytelenebbnek tartott Toronto Raptorsszal. A kanadai csapat 2-2-re áll a 76-ersszel a négy győzelemig tartó sorozatban. Iverson az első Toronto elleni mérkőzésén egyébként fantasztikusat produkált: 54 pontot dobott. A keleti főcsoport másik ágán a Charlotte Hornets és a Milwaukee Bucks küzd a döntőbejutásért, egyelőre a rájátszásra nagyon belelendült Charlotte vezet 3-2-re.

A nyugati főcsoport döntője már szombaton elkezdődik, hiszen a tavalyi bajnok Los Angeles Lakers hibátlanul nélkül (a Portland ellen 3-0, a Sacramento ellen 4-0), a San Antonio Spurs pedig két apró botlással (a Minnesota ellen 3-1, a Dallas ellen 4-1) gázolt át a mezőnyön.

A döntőt a keleti és a nyugati főcsoport győztese vívja majd (valamikor június első vagy második hetében kezdődhet a végső párharc, attól függően, milyen gyorsan végeznek főcsoporttársaikkal a csapatok), de a legtöbb NBA-drukker és -szakértő a Lakers-Spurs összecsapást tekinti igazi döntőnek, ugyanis a nyugati főcsoport csapatainak játékereje az általános vélekedés szerint jóval nagyobb, mint a keletieké.

Az Index tippjei:
Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 4:2
döntő: Philadephia - LA Lakers
bajnok: Lakers

Mindenesetre nagyon valószínű, hogy a nyugati győztes simán besöpri majd a bajnoki címet is. A Lakers-Spurs párharcot nem csak azért kíséri megkülönböztetett figyelem, mert az 1999-es és a 2000-es bajnok csap össze, hanem mert a két csapat stílusa merőben eltérő, a Lakers inkább támadófelfogású, a Spurs pedig védekezésben a legjobb. Ráadásul mindkét együttes éppen a bajnokság végére, illetve a rájátszásra lendült bele (az év közben több hullámvölgyet is megélt Lakers tizenöt mérkőzést nyert zsinórban!)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.