Már van pénz az olimpiai pályázatra

2001.05.25. 17:28
A sportminiszter szerint a 2012-es olimpia megpályázásának költségei már szerepelnek az idei és a jövő évi pénzügyi tervekben. Pontos adattal Deutsch Tamás sem szolgált, mint mondta, egyes szakértők szerint a kiadások egymillió dollárt is kitehetnek. Pénteki sajtótájékoztatóján a miniszter szólt a játékok - szerinte nem kevésbé fontos - szellemi oldaláról is: Budapest pályázatához a közép-európai szellemiség adja a filozófiai hátteret, a rendezés pedig betetőzné a térségben bekövetkezett történelmi, politikai és társadalmi változásokat.
Tisztában vagyunk azzal, hogy már önmagában az olimpiai jelentkezés is sokba kerül, de az nem mérhető a rendezéshez szükséges kiadásokkal - jelentette ki Budapest esetleges 2012-es kandidálásával kapcsolatban Deutsch Tamás. A sportminiszter szerint egyes források egymillió dolláros költséget emlegetnek, ám most még nem tudható, hogy mennyi lesz a pontos összeg.

A miniszter megnyugtat

Deutsch Tamás
A tervezésnél számoltak az anyagi kötelezettségekkel
Ennek ellenére már szerepel az idei és a jövő évi költségvetésben az időarányos előkészületekre szánt pénz - derült ki Deutsch szavaiból. Elmondta, várhatóan a NOB júliusi, moszkvai ülésén derül ki véglegesen: mikor kell beadni a különféle dokumentumokat, s hogy mennyit kell fizetni a kandidálás egyes állomásain. A miniszter, mint mondta, megnyugtat mindenkit, hogy a tervezésnél számoltak az anyagi kötelezettségekkel.

Nem kevésbé fontos a sporttárca irányítója szerint a szellemi háttér sem, amely a közép-európai szellemiség adja a filozófiai hátteret. Deutsch szerint ez egyáltalán nem másodlagos kérdés, hiszen ha Budapest megkapná a 2012-es játékok rendezési jogát, az mintegy betetőzése lenne a közép-európai térségben bekövetkezett történelmi, politikai és társadalmi változásoknak.