Olimpiai albizottságot akar a Fidesz

2001.05.25. 18:21
A nyári olimpiai játékok megrendezése olyan egy város számára, mint a lottó 5-ös, melynek révén könnyebben lehet befektetőket szerezni az amúgy is szükséges városfejlesztésekhez - vélekedik a 2012-es olimpiai játékok rendezésének megpályázását felvető Fidesz. A megrendezéshez szükséges sportlétesítmények döntő többségét a jövőben kell majd felépíteni - ismerte el Deutsch Tamás sportminiszter.
A hat parlamenti párt részvételével állandó olimpiai albizottság létrehozását szorgalmazza a Fidesz, mivel szerintük a játékok rendezésének megpályázását a pártpolitika fölé emelve, nemzeti ügyként kell kezelni - hangzott el a nagyobbik kormánypárt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke szerint egy olimpia megrendezése olyan egy városnak, mint egy lottó 5-ös, melynek révén az amúgy is szükséges városfejlesztésekhez sokkal könnyebben lehet többek között külföldi befektetőket szerezni. Egyébként 1984 óta, minden olimpia nyereséges volt- tette hozzá a Fidesz elnöke.

2005-ben döntenek a helyszínről

Deutsch Tamás
Vázolta a pályázat benyújtásának és elbírálásának menetrendjét
Deutsch Tamás sportminiszter vázolta a pályázat benyújtásának és elbírálásának menetrendjét. E szerint 2002 végére kell befejezni az előkészületi munkákat, 2003-ra kell felállítani a szervezőbizottságot és elkészíteni az ütemtervet, 2004 nyarára pedig a komplett pályázati anyagot is el kell jutatni a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz. Ezután 2004 őszén derülhet ki, melyik az az öt város, amely versenybe maradhat a 2012-es olimpiai játékok rendezési jogáért. Az olimpia helyszínéről 2005 nyarán döntenek.

Jók Magyarország referenciái

A negyvennégy oldalas pályázatnak - amelynek elkészítési költsége szakemberek szerint milliárdos nagyságrendű lehet - tartalmaznia kell az esetleges megrendezés társadalmi és politikai támogatottságát, a város infrastruktuális helyzetét és a tervezett beruházásokat, a pénzügyi források megjelölését és a korábbi sportesemények tapasztalatait. A sportminiszter szerint egyébként Budapest, illetve Magyarország mellett szólhat az elbíráláskor, hogy az elmúlt években több, nagy volumenű sporteseményt rendezett meg sikeresen az ország.

A sportlétesítmények nagy része még nem áll

Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen beruházásokra volna szükség a 2012-es nyári olimpiai játékok megrendezéséhez, a sportminiszter talányosan csupán úgy nyilatkozott: több olyan sportlétesítmény is van, amelyik megfelel a követelményeknek, de az olimpia megrendezéséhez szükséges létesítmények többségét ezután kell majd felépíteni. Ezek nagy része csupán ideiglenesen szolgál majd sport célokat, később például konferenciaközponttá vagy kiállítóteremmé alakítható.