Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Olimpiai albizottságot akar a Fidesz

2001.05.25. 18:21
A nyári olimpiai játékok megrendezése olyan egy város számára, mint a lottó 5-ös, melynek révén könnyebben lehet befektetőket szerezni az amúgy is szükséges városfejlesztésekhez - vélekedik a 2012-es olimpiai játékok rendezésének megpályázását felvető Fidesz. A megrendezéshez szükséges sportlétesítmények döntő többségét a jövőben kell majd felépíteni - ismerte el Deutsch Tamás sportminiszter.
A hat parlamenti párt részvételével állandó olimpiai albizottság létrehozását szorgalmazza a Fidesz, mivel szerintük a játékok rendezésének megpályázását a pártpolitika fölé emelve, nemzeti ügyként kell kezelni - hangzott el a nagyobbik kormánypárt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke szerint egy olimpia megrendezése olyan egy városnak, mint egy lottó 5-ös, melynek révén az amúgy is szükséges városfejlesztésekhez sokkal könnyebben lehet többek között külföldi befektetőket szerezni. Egyébként 1984 óta, minden olimpia nyereséges volt- tette hozzá a Fidesz elnöke.

2005-ben döntenek a helyszínről

Deutsch Tamás
Vázolta a pályázat benyújtásának és elbírálásának menetrendjét
Deutsch Tamás sportminiszter vázolta a pályázat benyújtásának és elbírálásának menetrendjét. E szerint 2002 végére kell befejezni az előkészületi munkákat, 2003-ra kell felállítani a szervezőbizottságot és elkészíteni az ütemtervet, 2004 nyarára pedig a komplett pályázati anyagot is el kell jutatni a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz. Ezután 2004 őszén derülhet ki, melyik az az öt város, amely versenybe maradhat a 2012-es olimpiai játékok rendezési jogáért. Az olimpia helyszínéről 2005 nyarán döntenek.

Jók Magyarország referenciái

A negyvennégy oldalas pályázatnak - amelynek elkészítési költsége szakemberek szerint milliárdos nagyságrendű lehet - tartalmaznia kell az esetleges megrendezés társadalmi és politikai támogatottságát, a város infrastruktuális helyzetét és a tervezett beruházásokat, a pénzügyi források megjelölését és a korábbi sportesemények tapasztalatait. A sportminiszter szerint egyébként Budapest, illetve Magyarország mellett szólhat az elbíráláskor, hogy az elmúlt években több, nagy volumenű sporteseményt rendezett meg sikeresen az ország.

A sportlétesítmények nagy része még nem áll

Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen beruházásokra volna szükség a 2012-es nyári olimpiai játékok megrendezéséhez, a sportminiszter talányosan csupán úgy nyilatkozott: több olyan sportlétesítmény is van, amelyik megfelel a követelményeknek, de az olimpia megrendezéséhez szükséges létesítmények többségét ezután kell majd felépíteni. Ezek nagy része csupán ideiglenesen szolgál majd sport célokat, később például konferenciaközponttá vagy kiállítóteremmé alakítható.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.