Mandula történelmet írt, és a nyolc közé jutott

2001.06.04. 13:01
Egészen elképesztő, amit Mandula Petra eddig a francia nyílt teniszbajnokságon produkált. A selejtezőből indult a világranglistán 131. helyezett magyar versenyző, és ott három, a főtáblán eddig négy meccset nyert, és ezzel a legjobb nyolc közé jutott! Következő ellenfele a torna 12. kiemeltje, a belga Clijsters lesz. Mandula hatalmas lépést tett afelé, hogy az első ötvenbe verekedje magát a világranglistán. Ahogyan várható volt, a másik magyar Gubacsi Zsófia kiesett. A férfiaknál a világelső Kuerten kis híján a másodikként rangsorolt Szafin sorsára jutott, ám a meccslabdáról felállt és a találkozó végén hosszú percekig térden állva hálálkodott a pályán.
Mandula Petra
Tizenöt évvel ezelőtt jutott be magyar teniszező a Roland Garroson a legjobb tizenhat közé. Mandula Petra teljesítette ezt a bravúrt, és a jugoszláv Dokics után egy jóval könnyebb ellenfelet kapott az olasz Grande személyében. Grande ugyanis egy védekező típusú játékos, akit meg lehet verni. Jóllehet Petra volt sokkal fáradtabb, hiszen ő a selejtezőből indult és eddig valamennyi mérkőzését a főtáblán - Szugijama(36.), De Los Rios(62), Dokics(19) három szebben nyerte.

Ez az ütközet végre sima volt. Alig több mint egy óra alatt verte az olasz Grandét a 23 éves magyar hölgy. Ami ennél fontosabb igen meggyőző, nagyszerű tenisszel. Az első szettben abszolút ő uralta a játékot, erre bizonyíték, hogy ellenfele egyszer sem volt képes hozni saját adogatását. Ám mivel ő is bizonytalankodott, így "csak" 6:2 lett a vége, de ennél szebb kezdetre aligha számíthattunk.

Petra a második szettben számos nyerő ütést produkált, míg a talján hölgy csupán a védekezésben jeleskedett. A hetedik gémig nem sikerült break-előnyt kicsikarnia, ám a nyolcadikban ismételten elvette ellenfele adogatójátékát, 5:3-ra vezetett. Így már a meccsért szerválhatott, és nagyon koncentráltan ezt a mérkőzést is hozta. Nem bízott semmit a véletlenre, tüstént az első kínálkozó lehetőséget kihasználta. 6:3, megvan a meccs! Nagy lépést tett ezzel Mandula afelé, hogy ő legyen a legjobban jegyzett magyar játékos.

Elképesztő, hogy honnan veszi azt az energiát, ami lényegében elnyűhetetlenné teszi. Ez volt Párizsban a hetedik meccse, és mintha mi sem történt volna, úgy játszott. A torna előtt érdeklődésünkre elmondta, hogy most nagyon kiegyensúlyozottnak érzi magát, eddig sem volt problémája a mesterével, Juhász Gáborral, de most még inkább megtalálták a közös hangot. Belátta korábbi tévedéseit, most már úgy érzi: végérvényesen felnőtt. Nem vitás, hogy ennek az eredménye is ez a siker. A következő riválisa a belga Clijsters lesz, aki a tél végén legyőzte Hingist is. A tét - te jó ég! - az elődöntőbe jutás.

Mandula Petra a Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában bátor támadójátékának tulajdonította sikerét:

- Magabiztos voltam, amikor kimentem a pályára, mert éreztem, hogy jó formában vagyok. Jól ment a játék, már az elején sikerült elbizonytalanítanom ellenfelemet azzal, hogy elvettem az adogatását. Végig bátran teniszeztem. Pontosan tudtam, hogy Grandénak sincs kevesebb vesztenivalója, mint nekem. Remélem, kedden Clijsters ellen hasonlóan jól megy majd a játék. Ha már eddig eljutottam, akkor semmiképpen sem szeretnék megállni. A belga játékosról keveset tudok. Egy viszont biztos: egyikünk sem jutott még be Grand Slam-tornán a legjobb négy közé, tehát a tét mindkettőnk számára óriási.

A másik magyar lány, Gubacsi megráncigálta az oroszlán bajuszát, de legyőzni nem tudta. Serena Williams ellen ugyan elvette ellenfele első adogatójátékát, ám utána nem bírt a - még - klasszisokkal jobb amerikaival. Hingis is bejutott a nyolc közé, miután a hazaiak üdvöskéjét, Testud-öt három szettben búcsúztatta. Hingis az olasz Schiavonéval játszik majd a négy közé jutásért. (Az olasz hölgyet Kuti Kis verte az Austral Open első fordulójában.)

A harmadik elődöntőben a kétkezes orosz Krasznoruckaja mérkőzik a belga Heninnel. Mi annak örülnénk a legjobban, ha Henin révén csupán egyetlen belga lenne az elődöntőben, és a másikat Mandula elbúcsúztatná.

A férfiaknál Agassi megizzadt némileg a brazil Meligeni ellen - négyszettben nyert -, míg Kuerten a sírból hozta vissza meccsét a selejtezőből felkerült amerikai Russellel szemben. Meccslabdáról fordított a világelső, és öt szettben végül nyert. Kafelnyikovval csap majd össze a népszerű "Guga" a négy közé jutásért. A másik negyeddöntő leendő résztvevői - Enquist, Ferrero, Hewitt és Canas - még a pályán vannak.

A világranglistán második orosz Szafin Santoro ellen hihetetlen meccsen veszített. A negyedik szettben egyenlített, mégpedig 6:1-gyel, hogy aztán nullra veszítse el a döntő játszmát. Így ő is utazhatott haza, és készülhet Wimbledonra.