Agassi öt szett után jutott a nyolc közé

2001.06.05. 16:45
A francia nyílt teniszbajnokság nyolcadik napján kialakult a negyeddöntő párosítása a férfiaknál és a nőknél egyaránt. Ez a nap különösebb meglepetések nélkül zajlott. Agassira ugyan az első szettben ráijesztett az argentin Squillari, de végül az ötödik játszma elsöprő fölényének köszönhetően nyert az amerikai. A három évvel ezelőtti döntős, Corretja imponáló teniszt nyújtva került a negyeddöntőbe. Magyar szempontból a legfontosabb, hogy Mandula Petra a hölgyek utolsó negyeddöntőjét játssza.
Az ausztrál Lleyton Hewitt és az argentin Canas meccse nyitotta a sort hétfőn, miután ez a találkozó sötétedés miatt vasárnap félbeszakadt. A húszéves, hatodik kiemelt Hewitt elképesztő munkabírásáról tett tanúbizonyságot, hiszen kettő nullás hátrányból állt talpra, és az ötödik szettben - még vasárnap - 4:2-es előnyt szerzett. Nem is töltött sok időt a pályán, simán hozta a meccset a tizenegyedik kiemelt Henman ellen diadalmaskodó dél-amerikaival szemben.

Andre Agassi
Sokkal drámaibb csatát ígért André Agassi és Franco Squillari küzdelme. Ezt igazolták tüstént az első labdamenetek, hiszen az argentin tizenkét perc(!) alatt hozta saját adogatását. Mindvégig nagyon elszántan játszott, ám sok hibával. A hibák azért tették ki játéka nagy részét, mert rendre kockáztatott. Alighanem érezte: ezen a napon, Agassi ellen kizárólag így lehet nyerni.

A harmadik kiemelt amerikai azonban nem hibázott, és voltaképpen az ötödik szettre felőrölte az addig parádés ütésekre képes ellenfele erejét. Agassi nullára hozta a döntő szettet, ezzel igazolta, hogy ereje teljében van. Feltűnő volt, hogy a dél-amerikai nehezen szerzett pontokat - nagyszerű labdamenetek végén -, ám könnyen ajándékozott. Két éve az első fordulóban futottak össze ők ketten, akkor is Agassi nyert. Akkor a végső győzelmet sem engedte ki a kezéből.

A Szafint búcsúztató francia Santorónak megálljt parancsolt a három évvel ezelőtti döntős spanyol Alex Corretja. Corretja végig türelmesen játszott, sorozatosan remekbeszabott ütései voltak - különösen a fonáka élt nagyon -, három szettben nyert, és ő is esélyessé lépett elő. Kivált, mert neki lesz talán a legkönnyebb dolga a négy közé jutásért, hiszen a svájci Roger Federer ellen kell nyernie. Agassi viszont a hazai Grosjeannal találkozik, aki hétfőn ugyancsak imponáló tenisszel - három szettben - könnyedén intézte el a Samprast búcsúztató spanyol Blancót.

Kedden a hölgyek már az elődöntőért szállnak harcba. Bennünket persze leginkább Mandula Petra érdekel, aki élete, egyszersmind a magyar tenisz közelmúltbeli legnagyobb sikerét érte el. Petra révén 1975 után ismét a negyeddöntőbe jutott magyar teniszező. Mandula ha továbbra is azt a pontos és higgadt játékot hozza, amit eddig nyújtott, akkor a nagyobb bravúr sem elképzelhetetlen a belga Clijsters ellen. Hétfőn egyébként a külföldi sajtó is ódákat zengett róla, egy órán át kérdezgették, fényképezték. Hiába, egy sztárnak - aki a selejtezőből indult, és egyedül már ő van versenyben a "kvalisok" közül - ennyi mindenképpen jár. Kedden nem csak sztár, hanem hős is lehet.

A nap legnagyobb érdeklődéssel várt meccse azonban a Serena Williams - Capriati ütközet lesz, ahol esélyesnek kikiáltani valakit szinte lehetetlen. A férfiaknál is tisztázódnak a felső ág erőviszonyai, hiszen a két salakos menő - várhatóan - Kuerten és Ferrero bejut be a legjobb négybe, bár ők is kőkemény meccsre számíthatnak.

A negyeddöntő párosítása:
Férfiak
Kuerten(brazil)-Kafelnyikov(orosz)
Ferrero(spanyol)-Hewitt(ausztrál)
Agassi(amerikai)-Grosjean(francia)
Corretja(spanyol)-Federer(svájci)

Nők
Hingis(svájci)-Schiavone(olasz)
Serena Williams(amerikai)-Capriati(amerikai)
Mandula Petra-Clijsters(belga)
Henin(belga)-Krasznoruckaja(orosz)

(Az első két meccs győztese egymással találkozik az elődöntőben)