Minden idők leghosszabb döntőjén nyert Capriati

2001.06.09. 18:07
A szombati női döntő elképesztő izgalmakat hozott a francia nyílt teniszbajnokságon. A belga tizenkettedik kiemelt Kim Clijsters minden várakozást felülmúlóan játszott élete első Grand Slam döntőjében, de végül gigászi csatában, két óra húsz perces csatában - mérhetetlen izgalmak közepette - alulmaradt az idén nagyszerű formába lendült Jennifer Capriati ellen. Capriati ezzel az Austral Open diadala után a második Grand Slam tornán is a legjobbnak bizonyult.
Úgy indult a mérkőzés, hogy a Mandula Petrát búcsúztató 18 éves belga hölgy valósággal lesöpri esélyesebb vetélytársát. Harmincegy perc alatt nyerte meg ugyanis 6:1-re a szettet, és érezhető volt, hogy Capriati némileg fáradtabb, hiszen neki meglehetősen nehéz ágon kellett kivívnia a fináléba jutást. Serena Williams és a világelső Martina Hingist is meg kellett vernie, hogy szombaton még versenyben legyen.

Jennifer Capriati
A második szettben aztán fordulat állt be a játékba, Capriati alighanem önmagát is felülmúlva teniszezett, átesett a holtponton, pontosabbak lettek az ütései, és érdekesség, hogy ez a játszma csak két perccel tartott tovább az elsőnél, noha 6:4-re végződött. Ebben a szettben rövidebbek lettek a gémek, hogy aztán a döntő szettben maratoni csata legyen.

Capriati lelkileg volt erősebb

Az elején elvették egymás adogatásait, de előnyt nem sikerült egyiküknek sem szerezniük. Amikor eljutottak 6:5-ig - Clijsters vezetett -, Capriatit az a kényszer nyomta, hogy mindenképpen hoznia kell adogatásait, különben vége lesz a meccsnek. Ezt a kényszert is elviselte azonban - jóllehet kétszer is meleg pillanatokat kellett átélnie -, mi több, kétszer is elnyerte a "hosszabbításban" a belga tinédzser adogatását.

Ám hiába adogathatott a meccsért, Clijsters felállt a padlóról. Tüstént visszavette - határtalan izgalmak és parádés labdamenetek közepette -, amit elvesztett, így folytatódhatott tovább a gigászi küzdelem. Harmadszor viszont már tehetetlen volt a szőke lány.

10:10-nél Capriati ismét brékelt, az adogatásánál pedig változtatott a stílusán, bement a hálóhoz, ezzel alaposan meg is lepte riválisát. Érezhető volt, hogy mindenképpen döntésre szeretné vinni a dolgot. Capriati két meccslabdához jutott, ebből egyet még hárított Clijsters, a másodikat azonban már beütötte Barcelona olimpiai bajnoka. Színvonalas drámai csatát hozó döntő volt, méltó ünnepe a tenisznek.

Capriati Wimbledonban sem esélytelen

Capriati kilenc éve az olimpián Steffi Grafot verte meg, ám utána a rendőrségi hírekben gyakrabban fordult elő a neve - kábítószerélvezet, ékszerlopás -, mint a sporttudósításokban. 97-ben viszont visszatért az élmezőnybe, és azóta kétségkívül ez az éve a legsikeresebb, hiszen az Austral Open diadala után most is nyert. Külön emeli sikerének értékét, hogy Melbourne-ben kemény pályán nyert. Capriati Wimbledonban sem esélytelen, és aligha vitás, hogy pillanatnyilag ő van a legjobb formában.

A finálé után az amerikai világbajnok sprinter, Maurice Green adta át a győztesnek járó trófeát.