Elmarad a spanyol házidöntő a Roland Garroson

2001.06.09. 17:03
A párizsi nyílt teniszbajnokság pénteki napjának fő kérdése az volt, hogy spanyol házidöntő lesz-e a férfiak küzdelmében, úgy, mint három évvel ezelőtt. A negyedik kiemelt Juan Carlos Ferrero és a tizenharmadik Alex Corretja ugyanis nagyszerű formában játszott eddig. A világelső Kuerten azonban már kétszer elhódította a győztesnek járó trófeát, míg Grosjean a hazai pálya előnyét élvezte. Mindkét összecsapás háromszettes sima küzdelmet hozott: Kuerten elsőhöz méltó produkciót nyújtott, míg Corretja harmadik mérkőzését hozta szettveszteség nélkül.
Az első mérkőzésen az idén a legtöbb tornán diadalmaskodó Juan Carlos Ferrero kezdett jobban, de break-előnyét nem sikerült megőrizni a játszma végéig. De az egyre jobban belelendülő Kuerten ellenfele adogatásánál négy labdát nyert zsinórban 5:4-nél, és 52 perc alatt hozta az első szettet.

Gustavo Kuerten a döntőben
A brazil világelső pontosan játszott - vert helyzetből is kiválóan adta vissza a labdákat, és noha Ferrero sem múlta alul magát, Kuertennek sokkal több nyerő - vonalat érintő - ütése volt. Meglepetésre, fonák oldalról nagyszerű ütéseket produkált, és ellenfele tehetetlen volt ezekkel szemben.

Kuerten harmadszor érhet a csúcsra Párizsban

A párizsi címvédő nagyon feldobta az első szettbeli győzelme, hiszen tüstént elvette a "Szúnyog" adogatását. A mérkőzés e szakaszára az volt jellemző, hogy a brazilnak minden bejött, míg a spanyolt még a balszerencse is sújtotta. Aztán hirtelen fordult a kocka, Ferrero 2:2-nél egyenlített. Ekkor fej-fej mellett haladtak, ám Kuerten ismét a legjobbkor, 5:4-nél villant, így a második játszma is az övé lett.

A harmadik szettben egyik klasszisnak sem sikerült előnyhöz jutnia, noha - parádés labdamenetek közepette - mindketten nehezen hozták szervagémjeiket. Kuerten azonban 3:3 után állva hagyta a spanyolt, és az előző két szettnél is simábban, 6:3-mal bebiztosította döntőbe jutását.

Ferrero tehát csak a tavalyi bravúrját tudta megismételni a négy közé jutással, nagyobbat azonban idén sem tudott alakítani Párizsban. A világelső Kuerten vasárnap viszont begyűjtheti harmadik győzelmét is a Roland Garroson.

Az már biztos volt, hogy idén nem lesz spanyol házi döntő Párizsban, de az is furcsa lett volna, ha hispán teniszező nélkül rendezik a vasárnapi finálét. A karrierje második döntőjébe jutó Alex Corretja sima háromszettes meccsen azonban gondoskodott a spanyol képviseletről a Roland Garros fináléjában.

Sorozatban három meccs szettvesztés nélkül

Az első szettben sorra vette el egymás adogatásait a spanyol és francia, így végig fej-fej mellett haladtak. A játszma végén azonban Grosjean és Corretja se élt a break-lehetőséggel, ezért a rövidítésre maradt a döntés. Ebben a spanyol azonban már nem kegyelmezett ellenfelének, hozta az első játszmát.

A játszmavesztés nem szegte a közönség maximális szimpátiáját élvező Grosjean kedvét, aki mindjárt el is vette ellenfele adogatását, és elhúzott 3:,0-ra. Innentől kezdve azonban Corretja gyújtotta be a rakétákat, és a hátralévő időben már csak egy játszmát engedélyezett a franciának. Hozta tehát a második játszmát is, 6:4-re: érett az újabb, szettvesztés nélküli győzelem a spanyol salakspecialistának.

A harmadik játékrészben Corretja már nem engedte elhúzni ellenfelét, magabiztos játékkal ismét 6:4-re hozta a játszmát, és ezzel két év után jutott ismét a Roland Garros döntőjébe. Akkor alulmaradt honfitársával, Moyával szemben, most azonban a címvédő Kuerten ellen javíthat. Utolsó három mérkőzését játszmaveszteség nélkül hozta Alex Corretja, míg a fancia Grosjean nem tudta megismételni Andre Agassi elleni játékát, amellyel kiverte az amerikait.

Nincsen immár magyar játékos a francia nyílt teniszbajnokságon: Kapros Anikó, Gisella Dulko párjaként játék nélkül esett ki a junior páros verseny negyeddöntőjében.