Nem jutott ki a férfi kézilabda-válogatott az Eb-re

2001.06.11. 16:37
A magyar férfi kézilabda-válogatottnak miután 1999-ben nem sikerült kivívnia az olimpiai részvételt, komoly hullámvölgybe került. A szlovének ellen Eb-selejtezőn, a norvégokkal szemben vb-selejtezőn maradt alul. Így szinte kötelező volt a győzelem a svájciak elleni Eb-selejtezőn a mieinknek, nehogy megessen az a csúfság a nem rossz képességű együttessel, hogy egymás után három világversenyről marad távol. A nyíregyházi mérkőzés esélyesei a magyarok voltak, mert csupán egy - emberelőnyben kapott - góllal kaptak ki Aarauban, de az egyszerűnek látszó feladatot nem sikerült megoldani a társulatnak.
Joggal bízhatott abban a magyar csapat, hogy a fanatikus nyíregyházi közönség belehajszolja őket a legalább kétgólos győzelembe. A feszültség érezhető volt valamennyi játékoson, de nem kezdték rosszul az ütközetet. Tíz perc sem telt el, amikor már 5-2-t mutatott az eredményjelző tábla.

Az odavágón gyenge teljesítményt nyújtó Mezei ezen a meccsen nagyon megemberelte magát, itt meghatározó emberré nőtte ki magát. A gárda aztán kissé megnyugodott, támadásban egyre többet hibáztak, a Bundesligában játszó Décsi nem találta a fonalat. Nem csoda, hogy ezek után 8-8 is volt.

Csak Nagy László emelkedett ki

Ekkor azonban a válogatott képes volt váltani, felpörgették a ritmust, és Mohácsi beállításával lendületet kaptak a fiúk, ráadásképpen a Barcelona fiatal klasszisa, Nagy László is eredményes volt. A félidő végére, így három góllal sikerült vezetnünk.

A második játékrész elején viszont ezt az előnyt nem sikerült megtartani, megint feljöttek egy gólra a helvétek. Ha Nagy László nem ilyen jó napot fog ki, akkor még nagyobb bajba kerülhetett volna az együttes, lényegében ő tartotta bennünk a lelket. Ám mivel egyedül ő is képtelen volt felvenni a versenyt az ellenféllel, a svájciak a tizedik percre ismét egyenlítettek(16-16).

Sorrendben a harmadik világversenyt hagyja ki a válogatott

Ezek után hiába vezettek a mieink két góllal a svájciak - megintcsak emberhátrányban - megszerezték a vezetést.(21-22) Már csak a csoda segíthetett volna rajtunk, hiszen most már két góllal kell nyerni, mert idegenben lőtt gólokkal mindenképpen a vendégek jutnak tovább. A válogatott azonban felállt a padlóról, a csereként beállt Szathmári bravúrjainak köszönhetően újra vezettünk, mi több, kevéssel a vége előtt Mohácsi ismét hetesével kettővel vezettünk. De még nem volt vége!

A svájciak hetest dobhattak tíz másodperccel a vége előtt és Kosztanidovics túljárt Szathmári eszén. Mindez azt jelentette, hogy idegenben lőtt kevesebb góllal - összesítésben veszítettünk. A válaszra már nem maradt idő. Így szomorúan konstatálhattuk, hogy egy képességek alapján sokkal többre hivatott társulat megint szenved, és alulmúlja magát a végjátékban csakúgy, mint Svájcban, ahol ugyancsak pár pillanattal a vége előtt kaptunk ki. Immáron - szégyenszemre - sokadszor fordult elő velünk, így csupán tévén keresztül követhetjük a svédorszégi eseményeket.

Jegyzőkönyv
Magyarország-Svájc 25-24 (13-10)
Nyíregyháza, 5000 néző, V: Hakansson, Nilsson (svéd)
Góldobók: Mohácsi 7/2, Nagy L. 6, Pásztor 4, Mezei 4, Kertész 2, Sótonyi 2, illetve Kostadinovics 6/2, La:ber 4, Ursic 4, Brüngger 3, Massa 3, Lima 3, Gautschi 1
Hétméteresek: 3/2, illetve 2/2
Kiállítások: 2, illetve 6 perc
Továbbjutott: Svájc, 46-46-tal, idegenben lőtt több góllal.