Mocsai erősnek, a lányok könnyűnek ítélik csoportunkat

2001.06.20. 18:03
Bolzanóban tartották szerdán a december 2. és 16. közötti, Olaszországban rendezendő női kézilabda-világbajnokság sorsolását. A magyar válogatott a román, a svéd, az angolai, a kongói és a spanyol együttessel került egy csoportba. Kökény Bea és Farkas Ágnes szerint csalódás lenne, ha nem csoportelsőként jutnánk tovább a csoportból. Ezt megerősítette Mocsai Lajos is, ám hozzátette: a csoportküzdelmek után pokoli nehéz dolga lesz csapatunknak.
Az év legjelentősebb kézilabda eseményét december 2. és 16. között Olaszországban rendezik. A női kézilabda-világbajnokság szerdai sorsolásán a tavaly olimpiai ezüstérmet és Európa-bajnoki aranyat nyerő magyar hölgyeket Románia, Svédország, Angola, Kongó és Spanyolország csapatával sorsolták össze.

Mocsai Lajos
Mocsai Lajos szövetségi kapitány az Index érdeklődésére erősnek nevezte a csoportbeosztásunkat, de mint elmondta, az első két hely megszerzése nem szabad, hogy gondot jelentsen. Ám utána az egyenes kieséses rendszerben a legnehezebbnek tartott "A" csoportból kapunk ellenfelet. Ez pedig akár az olimpiai bajnok dán vagy az Eb-ezüstérmes ukrán, esetleg a vb-második francia gárda is lehet. A "C" és a "D" csoportokból viszont a norvégok szinte besétálnak a négy közé.

A kapitány szerint számunkra a csapatépítés időszaka kezdődik. A védelem közepét lesz nehéz pótolni, hiszen onnan "esett ki" Kökény és Simics Judit is. A csapat gerince - Farkas Ági, Siti Bea, Kulcsár, Balogh - adott, akár csak a kapusposzt is, ahol Farkas, Pálinger és Sugár közül kerülhet ki az utazó kettő. Raduloviccsal kapcsolatban nem tudott konkrétummal szolgálni a kapitány, hiszen még nem tudja, mennyire jött rendbe a műtött térde.

Az ellenfelek, Mocsai szemével:
A kapitány kérésünkre értékelte ellenfeleinket. A románok az elmúlt három junior vb-t megnyerték, és nem lehet tudni, hogy ezek a játékosok mikor robbannak be a nemzetközi kézilabda elitjébe. Az elmúlt években mindig szoros meccseket játszottunk velük.

A spanyolok agresszív szívós kézilabdát játszanak, míg a svédek épp a németeket búcsúztatták a selejtezőben, ami tekintélyt parancsoló. Angola és Kongó pedig Afrika két vezető kézilabdahatalma. Míg a kongóiak igen kellemetlen stílusban játszanak, addig az angolaiak játékában egyre több európai stílust lehet felfedezni.

Kökény Bea, aki alig néhány hete fejezte be pályafutását, egyszerűen "lájtosnak" nevezte a csoportunkat. Szerinte mindegyik csapat verhető, egyedül a románok szoríthatnak meg bennünket. A továbbiakról úgy nyilatkozott, hogy sok függ attól, hogy a dánok és a franciák milyen csapattal jönnek.

A válogatott alappillérének számító Farkas Ágnes az Indextől tudta meg a csoportbeosztást, és a maga sajátos stílusában csak annyit tett hozzá: Ez király! Nagyon jó ez a csoport. A papírforma alapján nem lehet gondunk. De szerinte - lásd a vízilabdázókat már az olimpián is - nem a csoportmeccsek a lényeg, hanem az azt követő egyenes kieséses rendszer. Ott kell jól játszani, és akkor nem lehet gond.

A női kézilabda-világbajnokság csoportbeosztása:
A-csoport:
Ukrajna, Franciaország, Dánia, Hollandia, Kína, Macedónia

B -csoport:
MAGYARORSZÁG, Románia, Svédország, Angola, Kongó, Spanyolország

C -csoport:
Oroszország, Jugoszlávia, Koreai Köztársaság, Japán, Ausztria, Grönland

D -csoport:
Norvégia, Szlovénia, Olaszország, Brazília, Uruguay, Tunézia

A csoportokból az első négy helyezett jut tovább.

A nyolcaddöntők párosításai: A1-B4, C1-D4, B3-A2, D3-C2, A3-B2, C3-D2, B1-A4, D1-C4