Demján: Az olimpiára megmozdulna a magántőke

2001.06.21. 16:32
Demján Sándor támogatja a 2012-es budapesti olimpia pályázatát. Az ismert üzletember a Budapest Business Klub kerekasztal-beszélgetésén nemzeti érdeknek nevezte az ötkarikás játékok megrendezését. A rendezvényen felszólaló Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter szerint már a pályázat benyújtása is semmi mással össze nem hasonlítható gazdasági lehetőség.
Politikusok és üzletemberek mondták el véleményüket a 2012-es budapesti olimpia esetleges megrendezése esetén fennálló gazdasági lehetőségekről.

Deutsch Tamás, ifjúsági és sportminiszter - a kerekasztal-beszélgetés vitaindítója - szerint az olimpiák esetében nemcsak a rendezés, hanem már a pályázat benyújtása is semmi mással össze nem hasonlítható gazdasági lehetőség. Kiemelte, hogy egyre szélesebb az a szakmai és gazdasági kör, amely bekapcsolódott a kandidálás előkészítésébe. Egyre határozottabban körvonalazódik, hogy milyen nagyberuházásokra van szükség, sőt, a szakemberek egyidejűleg a kivitelezés ütemezését is meghatározzák. A munkálatok jelenlegi állása szerint jó esély van arra, hogy 2002 végére, 2003 elejére elkészül a pályázat.

A rendezvényen felszólaló Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke hozzászólásában a politikai konszenzust sürgette. Az MSZP-s politikus szerint minél előbb mérjék fel a kandidálás összes lehetséges előnyét és hátrányát.

Demján: "Nemzeti érdek az olimpia megrendezése"

A közismert üzletember, Demján Sándor szintén támogatásról biztosította az olimpia megrendezésének ötletét. "Nemzeti érdek, hogy Magyarország olimpiát rendezzen, történelmi bűn lenne, ha meg sem próbálná. Magyarországon a kritika rendre elnyomja a cselekvést. Bízom abban, hogy most eltérő lesz a helyzet, már csak azért is, mert az olimpiai pályázat olyan ügy, amelyre biztos, hogy megmozdul a magántőke. Főként akkor, ha a lehető legrövidebb időn belül kiderül: kik irányítják teljes felelősséggel ezt a tevékenységet"- nyilatkozta a Trigránit Rt. elnöke.

Az ötkarikás játékok megrendezésnél az egyik legnagyobb problémát a közlekedés modernizálása jelentheti. Manninger Jenő, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára szerint ugyan a fővárosi közlekedés fejlesztési programja független az esetleges olimpiarendezéstől, ám összhangban van a jelentkezés igényeivel.