Európa-bajnok a magyar öttusa-válogatott

2001.06.23. 00:23
A szófiai öttusa Európa-bajnokság hagyományos csapatversenyét a magyar válogatott nyerte. A Fülep Sándor Balogh Gábor, Horváth Viktor összeállítású trió a fehéroroszokat és az ukránokat előzte meg. Egyéniben Fülep a harmadik helyen végzett a tavalyi világbajnok Zadnieprovskis, valamint Krungolcas mögött.
Balogh Gábor
Jól indult a magyarok számára szófiai öttusa Európa-bajnokság. Az első szám, a lövészet után Fülep Sándor vezetett 190 körös, 1216 pontos teljesítménnyel. Második lett az ukrán Budovszkij (187, 1180 pont) míg honfitársa, Tkacsuk (186, 1168) lett a harmadik. A világbajnok, olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor 181 körös (1108) eredményével némileg elmaradt a várakozástól, Gyengébben rajtolt Horváth Viktor is, aki (179, 1084) huszonkettedikként egy hellyel előzte meg a tavalyi világbajnok litván Zadnieprovskist (178, 1072). Az egyéni induló Sárfalvi Péter két rossz sorozattal kezdett, majd sokat javított, így 175 (1036) körrel zárt.

Fülep, aki az egész nap során kiváló teljesítményt nyújtott, a fölényesen megnyert lövészetet után, leggyengébb számában, a vívásban "tartotta a lépést" az élmezőnnyel. A jól sikerült úszás után lovaglásban végre az egész csapat kiválót teljesített. Balogh és Horváth Viktor maximális, 1200 pontot kapott teljesítményéért, Fülep pedig csak egy akadályt vert (1160), így a futásnak nyolcadikként vághatott neki. Lényegesebb volt, hogy a magyar trió- a fehéroroszokkal holtversenyben- élről indulhatott az befejező számnak, a futásnak.

Az utolsó számban Balogh 12 másodperccel, Fülep pedig 15 másodperccel rajtolt az éllovas litván Krungolcas után. Fülöp fantasztikusan hajrázott, megelőzte a román Toadert, és a tavalyi világbajnok Zadnieprovskis, valamint Krungolcas mögött harmadikként ért célba.

Az egyéni bronz után már a csapat aranyáért kellett szurkolnunk. A gárda másik két tagja is kitett magáért, Balogh nyolcadik, míg Horváth Viktor, két helyet javítva indulási pozícióján, tizennegyedik lett. Összesítésben a magyar válogatott megőrizte első helyét, és megnyerte az Európa-bajnokság hagyományos csapatversenyét.