Sampras: jó úton a nyolcadik felé

2001.06.29. 22:51
Az angol nyílt teniszbajnokság ötödik napján immár a legjobb tizenhat közé kerülés volt a tét a pályára lépők számára. A nap mindössze egy kisebb meglepetést tartogatott a publikumnak, a Roland Garroson elődöntőbe kerülő, salakspecialista spanyol Ferrero búcsút intett a további versengésnek. Legyőzője a brit Greg Rusedski volt, aki a gyors felületen rendszerint jeleskedik. Emellett Sampras, Szafin és Henman is ott van a nyolcaddöntőben, csakúgy, mint a hölgyeknél az újabb Grand Slam megnyerésére készülő Jennifer Capriati.
Pénteken Goran Ivanisevics teljesítményétől volt hangos az All England Club. A horvát sztár ugyanis, azok után, hogy már háromszor volt döntős Wimbledonban, két éve hatalmas válságba került, dühkitöréseiről többször beszélt a teniszvilág, mint egy esetleges jó röptéjéről. Már idestova két éve nem ért el jelentős eredményt, vagyis nem jutott be a negyedik fordulóba Grand Slamen.

Az angolok azonban kegyelmeztek neki, szabad kártyát biztosítottak a számára, így elindulhatott. Aligha bánták meg ezt a lépést a szervezők, Ivanisevics ugyanis lehiggadt, kizárólag a játékra összpontosít, és a spanyol Moya legyőzése után pénteken az amerikai tinédzser, Andy Roddick ismerkedhetett meg a vereség szomorú tényével. Roddick többnyire csak kereste a labdát, amikor Ivanisevics adogatott, és egyszer ugyan elvette ellenfele adogatását, mindössze ennyire futotta az erejéből. Végül négy szettben, 41 ászt elérve nyert Taróczy Balázs egykori tanítványa.

Ellenfele immár a legjobb nyolc közé jutásért a hazaiak üdvöskéje, Greg Rusedski lesz - kettejük találkozóin a horvát nyolcszor nyert és egyszer sem kapott ki -, aki a salakon jobban boldoguló Juan Carlos Ferrerót verte sima három szettben. Az angolok másik kiválósága, Tim Henman azonban megizzadt legalábbis az első játszmában a holland Schalken ellen, ám aztán - különösen a negyedikben - az ő akarata érvényesült.

A nyolcadik wimbledoni győzelmére készülő Pete Sampras sem bajlódott sokáig az örmény Szargszjan ellen, három játszmában múlta felül ellenfelét. Sokkal drámaibb csatát vívott ellenben az egyre inkább magára találó orosz Marat Szafin a német Prinosil ellen, és végül öt játszmában nyert Szafin, aki a francia Clément-tel méri össze az erejét a nyolcaddöntőben.

A hölgyeknél Capriati ha kicsit nehezen is, de két szettben felülmúlta az orosz Panovát, így jó úton halad harmadik Grand Slam győzelme felé, de kétségkívül itt lesz a legnehezebb dolga, mert az eddigi jelek azt mutatják, hogy neki sem igazán fekszik ez a felület. Ugyancsak biztosította a helyét eddig a tizenhat között a Párizsban elődöntős belga Henin, a francia Testud, a bolgár Maleeva, és a tizedik kiemelt Gyementyijevát búcsúztató Anke Huber is. És hogy a női mezőny se maradjon orosz nélkül, arról Krasznoruckaja gondoskodott.