Agyonverték az orosz olimpiai bajnokot

2001.07.06. 17:34
Belehalt sérüléseibe az orosz olimpiai és világbajnok jégkorongozó, Viktor Jakusev. A 64 éves klasszist Moszkvában támadták meg huligánok, és agyonverték. Jakusev a 64-es innsbrucki olimpián volt tagja az aranyérmet szerző szovjet válogatottnak, és hosszú időn keresztül kiemelkedő klasszisnak számított a jégkorongsportban. Halálának ügyében még tart a nyomozás.
A legendás csatár egy születésnapi ünnepségről igyekezett hazafelé, amikor agresszív suhancok támadták meg és kíméletlenül megverték. A rendőrjárőr csak órákkal később talált rá a súlyosan sérült Jakusevre, akinek több bordáját is eltörött. A 64 éves exklasszist kórházba szállították, de az orvosok már nem tudták megmenteni az életét.

A zseniális jégkorongozó - a hatvanas évek legendás szovjet válogatottjában együtt játszott Davidovval, Firszovval, B. Majorovval, Ragulinnal és Sztarsinovval - az olimpiákon és világbajnokságokon 57 találkozón 30 alkalommal volt eredményes. A Lokomotiv Moszkva sztárjaként 400 bajnoki mérkőzésen 161 gólt ütött.

Popov szerencsésebb volt - ő túlélte

Oroszországban - az utóbbi időben - nem egyedi eset neves sportolók megtámadása. A 100 méteres gyorsúszás egykori világcsúcstartója, többszörös olimpiai bajnok Alexander Popov szerencsésebben járt Jakusevnél, őt "csak" megkéselték az olimpia előtt, de a sydneyi játékokon ettől függetlenül rajthoz állt, mégha a dobogó tetejére nem is sikerült felállnia. Bulgáriában egy világbajnok karatés esett áldozatul utcai támadásban, őt Várnában megkéselték.

Magyarországon is volt már késelés

Magyarországon nem gyakori, hogy a sportolókat a magánéletben inzultusok érik, de azért előfordult már néhány alkalommal. Három évvel ezelőtt a fogathajtó világbajnokot Bozsik Józsefet késelte meg - saját tanyáján egy magáról megfeledkezett - korábbi alkalmazottja. (Azóta bebizonyosodott: ittas állapotban volt a támadó)

Idén pedig Pécsen, az Európa-bajnoki bronzérmes ökölvívót, Hart Pétert késelték meg - kétszer is mellkason szúrták -, de ő saját lábán ment el a kórházba, ahol mindössze egy napot töltött.