Orsolya
7 °C
10 °C

Ezüstérmes a női tőrcsapat

2001.07.06. 09:01
Kapcsolódó cikkek (1)
A magyar női tőrválogatott ezüstérmet szerzett a koblenzi vívó Európa-bajnokságon, miután a döntőben az olimpiai bajnok olaszoktól szenvedtek vereséget. Nem jutott érem a férfi párbajtőr csapatnak, a Kovács Iván vezette gárda bronzmérkőzésen 45-35-re alulmaradt a franciákkal szemben.
A női tőrcsapatok küzdelmeire összesen tizenegy válogatott nevezett, így harmadiknak rangsorolt magyaroknak nem kellett a nyolc közé kerülésért. A negyeddöntőben a jórészt fiatalokból álló, de erős lengyel együttes volt az ellenfél. Mohamed Aida, Knapek Edina és Varga Katalin - Lantos Gabriella pihent - kissé visszafogottan kezdett, a második három asszóban azonban nagyot változott a helyzet. Először Mohamed csökkentette a négytalálatnyi különbséget egyre, majd Knapek fordított, végül Varga - 5-1-es csörtével - tette megnyugtatóvá (30-25) az előnyt. A folytatásban már csak arra ügyeletek, hogy a megszerzett előnyt megtartsák (45-40).

A magyar csapat eredményei a negyeddöntőben:
Magyarország-Lengyelország 45-40 Az elődöntőben:
Magyarország-Franciaország 45-31
A döntőben:
Olaszország-Magyarország 45-30

Az elődöntőben a németeket meglepetésre legyőző franciák voltak a mieink ellenfelei. A találkozón végig a magyarok vezettek, és végül fölényesen, 45-31-re nyertek. Együttesünk legjobbja Mohamed Aida volt, aki három asszója során tizennyolc találatot adott, és mindössze egyet kapott. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a párharc. Varga Katalin is pozitív mérleggel (+1), míg Knapek Edina mínusz néggyel zárt, Lantos Gabriella pedig ezúttal sem nem vívott.

A fináléban a fegyvernem legjobbjai, a Vezzali, Trillini, Bianchedi összeállítású olimpiai bajnok olaszok voltak a mieink ellenfelei. A világklasszisokat felvonultató itáliaiakat nem sikerült meglepni, Trilliniék könnyedén, 45-30-ra nyertek. A csapat teljesítménye azonban így is nagyszerű, és ha még hozzáadjuk Knapek Edina egyéni bronzérmét is, akkor elmondhatjuk, hogy női tőrözőink nem vallottak szégyent az Eb-n.

Végeredmény
Női tőr csapat, Európa-bajnok:
Olaszország (Valentina Vezzali, Giovanna Trillini, Diana Bianchedi, Margherita Granbassi)
2. Magyarország (Mohamed Aida, Varga Katalin, Knapek Edina, Lantos Gabriella)
3. Románia (Scarlat, Vanta, Szabo-Lazar, Stahl)
4. Franciaország

A férfi párbajtőr csapat szintén éremeséllyel indult, hiszen a Kulcsár Krisztián, Boczkó Gábor, Kovács Iván, Somfai Péter összeállítású gárdát az első helyen rangsorolták. Köszönhetően a az előkelő rajtszámnak, nem kellett mérkőzniük a tizenhat közé kerülésért. A nyolc közé jutásért könnyű, 45-31-es győzelem arattak a norvégok ellen. Az együttesből Kovács volt a legjobb, aki plusz nyolc találattal zárt, de Boczkó (+5) és Kulcsár (+1) is pozitív mérleggel zárt.

A magyar csapat eredményei a nyolc közé jutásért:
Magyarország-Norvégia 45-31 a negyeddöntőben:
Magyarország-Lengyelország 45-38 az elődöntőben:
Németország-Magyarország 45-36
a 3. helyért:
Franciaország-Magyarország 45-35

Az elődöntőbe kerülésért azzal a lengyel csapattal kellett vívni, amelytől tavaly kikaptak a magyarok. Ezúttal - elsősorban Kovács kiváló (plusz 6) teljesítményének köszönhetően - fordított eredmény született. A 45-38-as siker után az elődöntőben a német válogatott volt az ellenfél. A remek napot kifogó németek ellen nem volt esélyük Kovácséknak. Az első hat asszót a németek nyerték, így az összecsapás kétharmadánál már 24-10-re vezettek. Az utolsó három párban ugyan Kulcsár, Boczkó és Kovács is nyert, a rendkívül fegyelmezett németek azonban még így is nagy különbséggel bizonyultak jobbnak.

A bronzmérkőzésen kevés lelkesedéssel és elképzeléssel vívtak a magyarok, akik végig hátrányban voltak. Különösen Kovács Ivánnak ment gyengén a vívás világbajnokunk mínusz nyolccal zárt. Végeredményben a magyar csapat 45-35-re kikapott a franciáktól, és a negyedik helyen zárt.

Férfi párbajtőr csapat, Európa-bajnok:
Ukrajna (Makszim Hvoroszt, Alekszandr Gorbacsuk, Dmitrij Karjusenko, Dmitrij Sumak) a döntőben: Ukrajna-Németország 45-40
2. Németország (Strigel, Fiedler, Flegler, Schmidt)
3. Franciaország (Pillac, Boisse, Philippe, Janvier)
4. Magyarország (Kovács Iván, Kulcsár Krisztián, Boczkó Gábor, Somfai Péter)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!