Rafter elütötte a döntőtől Agassit

2001.07.08. 18:38
A világ talán két legjobb fogadójátékosa csapott össze egymással a wimbledoni férfi elődöntőben. A kilenc évvel ezelőtti győztes, André Agassi és a tavalyi döntős ausztrál Patrik Rafter. A csata az ötödik játszmában dőlt el, ekkor Rafter a sírból hozta vissza a meccset, hiszen Agassit két pont választotta el a finálétól. A másik meccsen a házigazdák legjobbja, és elsőszámú kedvence, Tim Henman a szárnyakat kapott Goran Ivaniseviccsel mérte össze erejét, és ő - időlegesen- képes volt megállítani a szabad kártyával rajthoz álló horvát óriást, igaz, az esőszünet félbeszakította a játékot.
A második helyen kiemelt André Agassi villámrajtot vett az első játszmában, korán Rafter tudtára adta, hogy csak akkor nyerhet ellene, ha nagyon koncentráltan játszik. Rafter azonban több feltűnő hibát is vétett, így nem volt meglepetés, hogy huszonnégy perc alatt elbukta a szettet.(2:6)

A második játszmában aztán nagyon összeszedte magát a tavalyi finalista. A röptéi ekkor igen pontosak voltak, az adogatásai feljavultak, így gyorsan egyenlített.(6:3) A harmadik szettben aztán megint a nagyon precízen játszó Agassi volt az úr, az ausztrál ekkor a kiváló elütésekből kaphatott ízelítőt szép számmal. (3:6)

A negyedik játszmában viszont megint Rafter került fölénybe. Ekkor kétszer is elvette ellenlábasa adogatását. Agassi a sodrából is kijött hevesen reklamálta, hogy egy labda a pályán kívül ért talajt, ám a bírók bent látták.(6:2) A mindent eldöntő szettre azonban lehiggadt, és úgy tűnt, hogy villámrajtot vesz, és simán legyűri az ausztrált.

Tüstént elvette ugyanis a harmadik kiemelt adogatását, és kis híján a második szervagémet is besöpörte, Rafter nagyon kínlódott - kétszer is, összesen négy bréklabdája volt az amerikainak -, hogy hozza saját gémét. Végül még egy újabb fordulat volt a játékban, hiszen Agassi a játszma elején megszerzett előnyét nem volt képes megőrizni, jóllehet ő adogatott a meccsért.

Rafter azonban elvette az adogatójátékát. Egy esélye volt, teljesítette. Az Austral Openen ugyancsak heroikus küzdelemben Agassi nyert, de akkor Rafter meghúzódott. Most azonban visszavágott a visszavonulását fontolgató - 31 ászt jegyző - ausztrál klasszist. Még egyszer elvette Agassi adogatógémét, és a harmadik meccslabdáját parádés mozdulattal beütötte.(8:6) Taktikailag kétségkívül felülmúlta Rafter Agassit, hiszen olykor gyorsította, olykor pedig lassította a játékot, és a végén egyre többet hibázó kilenc évvel ezelőtti győztes vereséget szenvedett.

A másik elődöntőben a háromszor döntőbe jutott Ivanisevics azzal próbálkozott, hogy negyedszer is ott legyen. Az első szettben 6:5-ös vezetésénél háromszor hibátlanul fogadta Henman szerváját, így az első szett is az övé lett(7:5). A második játszma rövidítésében azonban Henman jobban összpontosított - igaz, ehhez Ivanisevics hibái kellettek -, és egyenlített.

Ivanisevicset rettenetesen megviselte, hogy elveszítette a rövidítést - fejben totálisan szétesett -, és a következő szettben gyermeteg hibák sorát hajtotta végre, rendre a hálóba ütötte a röptéket, szinte nem is volt pályán. Henman viszont szárnyakat kapott, tizenhat perc alatt övé lett a játszma.(6:0) Az angol, akit eddig nyomott a hazai pálya, és az ezzel járó tét, nagyon belejött, olykor bohócot csinált a horvátból. Önmagát és a publikumot is hergelte, csak az volt a kérdés meddig tart ki a lendület.

A negyedik játszmában némileg hullámvölgybe került is egy elcsúszás után Henman. 2:1-nél viszont az eső félbeszakította a játékot, így maradt esélyük a gondolataik rendezésére.